Trónok harca a PDSZ-nél

Publikálás dátuma
2018.05.19 21:55
Mendrey László, amikor átvette a szakszervezet vezetését. FOTÓ: Népszava
Közös beadvánnyal fordult a bírósághoz a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) több tagja, a szakszervezet áprilisi rendkívüli tisztújító kongresszusa szabályosságának vizsgálatát kérve – jelentette be Mendrey László, a PDSZ korábbi elnöke az érdekképviselet szombati közgyűlésén.
Mendrey László, amikor átvette a szakszervezet vezetését. FOTÓ: Népszava

Mendrey László, amikor átvette a szakszervezet vezetését. FOTÓ: Népszava

Megírtuk: Mendreyt – aki 2010 óta vezette a PDSZ-t – még mandátumának lejárta előtt, április 14-én rendkívüli tisztújító keretében hívta vissza posztjáról a szakszervezet kongresszusa, helyére Szűcs Tamást, a PDSZ Borsod megyei ügyvivőjét nevezték ki ügyvezető elnöknek. Mendrey leváltásának szükségességét több éve húzódó belső feszültségekkel magyarázták. Szűcs Tamás lapunknak nemrég azt is elmondta, Mendrey irányítása alatt jelentősen csökkent a taglétszám, emiatt a szervezet gazdaságilag is gyengült, olyannyira, hogy kénytelenek költségcsökkentő intézkedéseket bevezetni. Ezzel szemben Mendrey azt állította, a PDSZ gazdálkodása stabil, és hogy a szakszervezet szombati kongresszusán elfogadták a 2017-es költségvetést, ami pozitív mérleget mutatott. Ezt viszont cáfolja a tényleges dokumentum: mint arra a PDSZ jelenlegi vezetése felhívta lapunk figyelmét, a 2017-es költségvetési beszámoló mintegy 6,5 millió forint mínusszal zárult.

Múlt héten nyilvánosságra került a budapesti Bárczi Géza Általános Iskola PDSZ-es pedagógusainak levele is, amiben arról írtak, Mendrey leváltását etikátlannak, kicsinyesnek, a PDSZ-hez méltatlannak tartják. – A bíróságtól most azt kérjük, vizsgálja meg, az áprilisi rendkívüli tisztújító kongresszus mennyiben felelt meg a szervezet alapszabályainak. Vannak kételyeink egyebek mellett az egyes küldöttek mandátumának érvényességével kapcsolatban is – nyilatkozta lapunknak Mendrey. Arról nem akart találgatásokba bocsátkozni, hogyan végződhet egy ilyen bírósági eljárás. Ugyanakkor nagy a valószínűsége, hogy ha olyan ítélet születik, amely a tisztújító érvénytelenségét mondja ki, továbbra is Mendrey maradhat a PDSZ elnöke. Ő egyébként azt állítja, jogilag még mindig ő az elnök, hiszen Szűcs Tamást hivatalosan még nem jegyezték be.

– A bírósági eljárás új helyzetet teremthet, ám mi továbbra is úgy gondoljuk, hogy ha az áprilisi kongresszus valamiért szabálytalan lett volna, az annak köszönhető, hogy Mendrey akkor nem volt hajlandó kiküldeni a teljes napirendet, ezért vette le a kongresszus a napirendről áprilisban az elnökválasztást – erről Szűcs Tamás beszélt a Népszavának. Noha ügyvezetői megbízatása maximum egy évre szólt, a kongresszus ma mégis megválasztotta elnöknek. – Az ügyvezető elnöki pozíció átmeneti állapot, amit ebben a helyzetben meg kellett erősíteni. Négy megye tagságának több mint 40 százaléka indítványozta, hogy ma válasszunk elnököt, a kongresszus pedig eldöntötte, hogy én legyek az. Szeretném leszögezni, én nem négy évre tervezek. Szeretném elérni, hogy a PDSZ-ben megszűnjön az elnöki rendszer, helyette egy ügyvivői testület irányítsa a szakszervezetet.

Szűcs elismerte, hogy amíg hivatalosan nem jegyzik be őt elnöknek, az aláírási jog a szakszervezeti ügyekben még Mendreynél van, ám azzal, hogy a kongresszus visszahívta őt, a gyakorlatban Mendreynek minden más elnöki funkciója megszűnt. Hozzátette: sajnálja, hogy a PDSZ belső ügyei a nyilvánosság előtt zajlanak, szerinte ez árt a szakszervezetnek.

Elbocsátják a Ledina Kft. dolgozóit

Publikálás dátuma
2019.03.20 21:58

Fotó: MTI/ Sóki Tamás
Újabb drámai eseménnyel folytatódott a Zsolnay Porcelánmanufaktúra sikertelen einstandjának története: megszűnt a gyártótevékenység a Zsolnay ellencégeként létrehozott Ledina Kft. pécsi üzemében.
A történet előzménye – mint arról többször írtunk – az volt, hogy egy, a kormányhoz közel álló befektetői kör meg akarta szerezni a Zsolnayt, s ennek részeként a fideszes vezetésű pécsi önkormányzat létrehozta a Ledinát, amelybe átcsalták a Zsolnay dolgozóinak 80 százalékát. A Zsolnay bekebelezése azonban nem sikerült, így a Ledina funkciótlanná vált. Az értékesítési gondokkal küszködő – és többször tulajdonost váltó – Ledina alig termelt, s 120 dolgozóból mostanra 60 maradt. A tulajdonosok végelszámolással akarták megszüntetni a perspektívátlan céget, ám az általuk felkért végelszámoló, Megay Róbert úgy látta, ennek az eljárásnak nincsenek meg a feltételei, ugyanis a Ledina adóssága lényegesen meghaladja a kft. vagyonát, ráadásul a cég iratai pótolhatatlanul hiányosak. Ezért Megay – mint azt lapunknak elmondta – felszámolást kezdeményezett a Ledina ellen. Megay mindezt kedden közölte a dolgozókkal, s döntést hozott arról is, hogy leáll a Ledina termelése. Hogy mi lesz a cég és sorsa, az már a felszámolás során dől el, ám aligha várható, hogy valaki megveszi a piac nélküli, saját gépekkel és épülettel nem rendelkező kft.-t. Az érdemi bevételt nem termelő Ledina fenntartása az elmúlt két és fél évben hozzávetőleg egymilliárd forintba kerülhetett. Hogy kik és miért finanszírozták a cég működését, arról az érintettek sosem nyilatkoztak. A folyamatosan leépülő dolgozói állomány bérét – ami 20 hónap alatt 5-600 millióra rúgott - megfizették a tulajdonosok, a bérek terheinek százmilliós nagyságrendű tételével viszont elmaradtak. Hogy pontosan mekkora tartozást halmozott fel a Ledina, azt Megay nem árulta el. A dolgozók felmondási időre járó bérét és végkielégítését a bérgarancia alapból lehet majd kifizetni. Ismert, hogy a Zsolnayból a Ledinába átcsalt dolgozók pert veszítettek volt munkaadójuk ellen, mivel azonnali felmondásuk jogtalan volt, s emiatt egyhavi bérüknek megfelelő kártérítést kell fizessenek. A bérgarancia alap azonban erre a dolgozói kötelezettségre már nem nyújthat fedezetet.

Csaknem kétmilliárdot ad a kormány a határon túli sajtóra

Publikálás dátuma
2019.03.20 21:44
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Ebből 950 millió forintot azonnal utalnia kell a Pénzügyminisztériumnak.
Szerda este megjelent a Magyar Közlöny, melyben az áll, hogy a kormány egyetért a Kárpát-medencei magyar nyelvű média működésének támogatásával, ezért támogatást nyújt, méghozzá 1,9 milliárd forintot – vette észre a hvg.hu. A pénzt a Bethlen Gábor Alapon keresztül juttatják el, a felét – 950 millió forintot – azonnal utalnia kell a Pénzügyminisztériumnak. A kedvezményezett az Erdélyi Médiatér Egyesület. A közlönyből az is kiderül, hogy Pomázi Gyula Zoltán, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára távozik, és Nagy Ádám veszi át a helyét. Pomázi a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke lett.