Trónok harca a PDSZ-nél

Publikálás dátuma
2018.05.19 21:55
Mendrey László, amikor átvette a szakszervezet vezetését. FOTÓ: Népszava
Fotó: /
Közös beadvánnyal fordult a bírósághoz a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) több tagja, a szakszervezet áprilisi rendkívüli tisztújító kongresszusa szabályosságának vizsgálatát kérve – jelentette be Mendrey László, a PDSZ korábbi elnöke az érdekképviselet szombati közgyűlésén.
Mendrey László, amikor átvette a szakszervezet vezetését. FOTÓ: Népszava

Mendrey László, amikor átvette a szakszervezet vezetését. FOTÓ: Népszava

Megírtuk: Mendreyt – aki 2010 óta vezette a PDSZ-t – még mandátumának lejárta előtt, április 14-én rendkívüli tisztújító keretében hívta vissza posztjáról a szakszervezet kongresszusa, helyére Szűcs Tamást, a PDSZ Borsod megyei ügyvivőjét nevezték ki ügyvezető elnöknek. Mendrey leváltásának szükségességét több éve húzódó belső feszültségekkel magyarázták. Szűcs Tamás lapunknak nemrég azt is elmondta, Mendrey irányítása alatt jelentősen csökkent a taglétszám, emiatt a szervezet gazdaságilag is gyengült, olyannyira, hogy kénytelenek költségcsökkentő intézkedéseket bevezetni. Ezzel szemben Mendrey azt állította, a PDSZ gazdálkodása stabil, és hogy a szakszervezet szombati kongresszusán elfogadták a 2017-es költségvetést, ami pozitív mérleget mutatott. Ezt viszont cáfolja a tényleges dokumentum: mint arra a PDSZ jelenlegi vezetése felhívta lapunk figyelmét, a 2017-es költségvetési beszámoló mintegy 6,5 millió forint mínusszal zárult.

Múlt héten nyilvánosságra került a budapesti Bárczi Géza Általános Iskola PDSZ-es pedagógusainak levele is, amiben arról írtak, Mendrey leváltását etikátlannak, kicsinyesnek, a PDSZ-hez méltatlannak tartják. – A bíróságtól most azt kérjük, vizsgálja meg, az áprilisi rendkívüli tisztújító kongresszus mennyiben felelt meg a szervezet alapszabályainak. Vannak kételyeink egyebek mellett az egyes küldöttek mandátumának érvényességével kapcsolatban is – nyilatkozta lapunknak Mendrey. Arról nem akart találgatásokba bocsátkozni, hogyan végződhet egy ilyen bírósági eljárás. Ugyanakkor nagy a valószínűsége, hogy ha olyan ítélet születik, amely a tisztújító érvénytelenségét mondja ki, továbbra is Mendrey maradhat a PDSZ elnöke. Ő egyébként azt állítja, jogilag még mindig ő az elnök, hiszen Szűcs Tamást hivatalosan még nem jegyezték be.

– A bírósági eljárás új helyzetet teremthet, ám mi továbbra is úgy gondoljuk, hogy ha az áprilisi kongresszus valamiért szabálytalan lett volna, az annak köszönhető, hogy Mendrey akkor nem volt hajlandó kiküldeni a teljes napirendet, ezért vette le a kongresszus a napirendről áprilisban az elnökválasztást – erről Szűcs Tamás beszélt a Népszavának. Noha ügyvezetői megbízatása maximum egy évre szólt, a kongresszus ma mégis megválasztotta elnöknek. – Az ügyvezető elnöki pozíció átmeneti állapot, amit ebben a helyzetben meg kellett erősíteni. Négy megye tagságának több mint 40 százaléka indítványozta, hogy ma válasszunk elnököt, a kongresszus pedig eldöntötte, hogy én legyek az. Szeretném leszögezni, én nem négy évre tervezek. Szeretném elérni, hogy a PDSZ-ben megszűnjön az elnöki rendszer, helyette egy ügyvivői testület irányítsa a szakszervezetet.

Szűcs elismerte, hogy amíg hivatalosan nem jegyzik be őt elnöknek, az aláírási jog a szakszervezeti ügyekben még Mendreynél van, ám azzal, hogy a kongresszus visszahívta őt, a gyakorlatban Mendreynek minden más elnöki funkciója megszűnt. Hozzátette: sajnálja, hogy a PDSZ belső ügyei a nyilvánosság előtt zajlanak, szerinte ez árt a szakszervezetnek.

2018.05.19 21:55

Vezéráldozat a kincstári sakktáblán

Publikálás dátuma
2019.01.18 14:42

Fotó: Népszava/
Leváltották a Magyar Államkincstár (MÁK) Nyugdíjfolyósító Igazgatóságának (NYUFIG) szakmai igazgató-helyettesét – értesült a Népszava több kincstári forrásból.
Gondán Csaba lefokozását ugyan hivatalosan nem erősítette meg a szervezet sajtóirodája, de ezen nem lepődtünk meg, hiszen a múlt pénteki nyugdíj-átutalási botrány óta lapunk egyetlen kérdésére sem válaszoltak. Informátoraink szerint a több évtizede a nyugdíjfolyósítónál dolgozó jogász azért kerül alacsonyabb beosztásba, mert valakit meg kellett nevezni a példátlan technikai hiba felelőseként, miután Varga Mihály vizsgálatot indított az ügyben. A pénzügyminiszter ezt kedden Mesterházy Attila szocialista képviselő kérdésére válaszolva jelentette be. Az ügyben a MÁK vezetői nem álltak a nyilvánosság elé sem aznap, amikor nyugdíjasok tömege hiába várta bankja bejáratánál a megszokott kora reggeli időpontban, hogy pénzt vehessen fel a számlájára érkező nyugdíjából, sem pedig később, amikor egyértelművé vált, hogy a technikai hiba a kincstár központi informatikai rendszerében lépett fel. A szervezet azóta is kitart amellett, hogy a számlákon a lakossági pénzintézetek a jogszabályban rögzített napon éjfélig jóváírták az összegeket, tehát nem is történt semmi rendkívüli. Márpedig a Nyugdíjfolyósítási Főigazgatóság korábbi vezetője, Barát Gábor lapunk kérdésére határozottan kijelentette, hogy az utóbbi negyed században ilyen csúszásra egyszer sem volt példa. A dátumot pedig csak a bankok dolgozóinak túlmunkájával sikerült tartani, a portfolio.hu magyarázata szerint az átutalások több csomagban érkeztek a pénzintézetekhez, amelyek még este 7 óra körül is fogadtak, és 21 óra után is jóváírtak az ügyfelek számláján tranzakciókat, amire szintén nem igen volt példa korábban. Több szakértő is arról beszélt az elmúlt napokban, hogy a MÁK központi rendszerében volt baj, a nyugdíjfolyósítótól időben és pontosan megérkeztek az összes számlás nyugdíjas adatai, de a kincstári rendszer hibájából az információk nem jutottak el az utalási lánc következő szereplőjéhez, a Giro Zrt-hez, amelynek feladata a kifizetéshez szükséges információk szétküldése a pénzintézeteknek. Innen nézve teljesen érthetetlen Gondán Csaba eltávolítása a folyósítási igazgató-helyettesi székből, hisz a hozzá tartozó feladatokat hibátlanul oldották meg a NYUFIG dolgozói. A Váci úton (a folyósító irodaházában) azt gondolják a munkatársak, hogy a lépéssel a kincstári vezérkar a Hold utcai központ működési hibáit akarja takargatni.
2019.01.18 14:42

Hétvégén visszatér a téli idő, többfelé hó is eshet

Publikálás dátuma
2019.01.18 14:35

Fotó: MTI/ Sóki Tamás
Néhol -8 foknál is hidegebb lehet szombaton. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +4 fok között alakul.
A hidegfront mögött visszatér a téli idő: átmenetileg szárazabb, majd ismét nedvesebb levegő érkezik. Szombat hajnalban ezért dél felől felhősödés kezdődik, késő délutánra pedig északkeleten is megvastagszik a felhőzet, és este délen már havazhat – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből.
Többnyire mérsékelt lesz a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3 és -8 fok között alakul, de az Északi-középhegység derült, szélvédett völgyeiben, illetve az északkeleti határvidék hóval borított tájain ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +4 fok között várható. 
Vasárnap erősen felhős vagy borult idő várható, majd északon és nyugaton szakadozhat a felhőzet. Főként délen és keleten számíthatunk több helyen havazásra, hószállingózásra, a délkeleti megyékben átmenetileg havas eső is lehet. Többnyire gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és -6, a legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +3 fok között valószínű.
2019.01.18 14:35