Elszállt az állami hiány

Publikálás dátuma
2018.05.20 11:54
Varga Mihály az új kormányban is kulcsember. Biztosan megmagyarázza majd, mi is történt. FOTÓ: Molnár Ádám
Fotó: /
A jövő hét legfontosabb eseménye a jegybank májusi kamatmeghatározó ülése lesz, emellett kiskereskedelmi, kereseti statisztikák, és az államháztartás április végi helyzetéről szóló részletes tájékoztató is megjelenik - írja a napi.hu.

Kedden közli a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az államháztartás május végi helyzetéről szóló részletes tájékoztatóját. A május 8-án kiadott előzetes adatok szerint az államháztartás központi alrendszerének hiánya áprilisban 209,4 milliárd forint, az év első négy hónapjában 1081,4 milliárd forint volt. Ezen belül a központi költségvetés 1119,5 milliárd forint, az elkülönített állami pénzalapok 7 milliárd forint hiánnyal zártak, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 45,1 milliárd forintos többletet mutattak.

Az első négyhavi egyenleg alakulásában elsősorban az uniós kifizetések voltak meghatározóak. Az idei uniós kifizetések elérték a 857,2 milliárd forintot, szemben a tavaly április végi 318,3 milliárd forinttal. Ezzel ellentétben mindössze 63,9 milliárd forintot utalt át eddig Brüsszel a nemzeti költségvetésbe - tette hozzá közleményében az NGM.

Az adatok azt mutatják, hogy immár vészesen közel van az év egészére betervezett 1360,7 milliárd forintos hiány, azaz négy hónap alatta sikerült összehozni az éves deficit 80 százalékát.

Szerző
2018.05.20 11:54

Kapcsolódó

Elszállt a hiány

Győzelemmel tért vissza Fehérvárra a címvédő

Publikálás dátuma
2018.11.21 21:56

Fotó: / Tóth Gergő
Juhász Roland szerezte a szerda este átadott új székesfehérvári stadion első gólját, amellyel 1-0-ra nyert a Vidi az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság korábbról elhalasztott mérkőzésén.
Székesfehérváron megadták a módját a MOL Aréna Sóstó átadásának. 
Igen, nem elírás az elsőre furcsa név: amint az idényt megelőzően a Videotonból MOL Vidi FC lett, úgy az egykori Sóstói Stadion helyén emelt, csaknem három év alatt – nagyjából 14 milliárd forintból – elkészült arénát is átnevezték. Az illetékesek a megállapodást éppen a 6. fordulóból elhalasztott Vidi–Újpest párharc délelőttjén jelentették be. 
„Büszkén adjuk a nevünket a megújult stadionhoz. A MOL Aréna Sóstó nemcsak a Vidi otthona, hanem igazi közösségi tér is, ahova a családok kijöhetnek szórakozni, kikapcsolódni. Szponzori együttműködésünk nem elsősorban a csapatról szól. Címzettje a város, a régió és egész Magyarország” – mondta Ratatics Péter, a MOL Magyarország ügyvezető igazgatója.
A kis kitérő után rögzítsük: a szervezők mindent megtettek, hogy a körítés valóban az alkalomhoz méltó legyen. 
A helyszínre kilátogatókat délután öttől várták programokkal. Koncertet adott a népszerű WellHello (a zenekar félidőben újabb blokkal jelentkezett), a folytatásban pedig fényjáték és lézershow emelte az ünnepi est fényét, miközben a piros-kék színekben pompázó (kívül-belül a 2010-es kormányváltás óta emelt létesítmények stílusjegyeit magán viselő) aréna mellett tökmag, szotyola és forralt bor várta a szurkolókat. 
Érkeztek is szép számmal az érdeklődők, a kezdésre nagyjából 12 ezren jöttek össze a lelátón. Egy rövid időre még a névcsere miatt a bojkottáló ultracsoport, a Red Blue Devils is benézett: a teljes őszi idényben távolmaradással tüntető szurkolók rázendítettek néhány dalra, remek élőképpel köszöntötték a csapatokat, majd távoztak. A fokozott szurkolói aktivitás mindenesetre érthető volt, 2015. december 12-e után először játszhatott hazai mérkőzést a Vidi a koronázóvárosban. 
„Engedjék meg, hogy megköszönjem a türelmet és a megértést, amit az elmúlt években tanúsítottak. Remélem, hogy ez az új ékszerdoboz mindenkit kárpótol majd. Kormányzati forrásból a teljes városrész rehabilitációja megtörtént, 218 hektárnyi természetvédelmi területet menthettünk meg, emellett utakat, járdákat építhettünk, de ami a legfontosabb: végre elkészült a stadionunk Sóstón” – így hangzott a fehérvári polgármester, Cser-Palkovics András rövid, ám annál tömörebb köszöntője, mielőtt pályára léptek volna a főszereplők, a Vidi és az Újpest futballistái.
Az igazán veszélyt jelentő gólhelyzeteket egy Vidi-kapufát leszámítva nélkülöző, így tulajdonképpen feledhető első játékrészt követően a második félidőre érzékelhetően rákapcsolt a házigazda. A MOL Aréna Sóstó első hivatalos találata végül csaknem egy óra elteltével, az 58. minutumban született meg: stílusosan a fehérváriak csapatkapitánya, a korábbi 95-szörös válogatott Juhász Roland szerzett vezetést a vendéglátónak egy szöglet utáni szituációban, fejjel. 
Sajnos egyébként nemcsak a pályán, hanem a tribünön is megélénkültek az események a második 45 percben. Az igazán vérmes Vidi-drukkerek távozása után hangosabb újpestiek szektorában kellett rendet tenni a 75. perc magasságában, miután a fővárosiakért szorítók eldobtak néhány petárdát. Pár pillanatra mindenki a zsúfolásig megtelt vendégszektororra figyelt, ahol a biztonsági személyzet benyomulása után hamarosan helyreállt a rend.
A hajrában a pályán nem történt egyéb izgalom, maradt az 1-0  győzelemmel tért vissza Székesfehérvárra az NB I címvédője.
2018.11.21 21:56

Egymillió dollárért sakkoznak, a 9. parti is döntetlennel ért véget

Publikálás dátuma
2018.11.21 21:39

Fotó: AFP/ Ben STANSALL
Az előző nyolchoz hasonlóan a kilencedik parti is döntetlennel ért véget az egymillió dollár összdíjazású londoni sakkvilágbajnoki döntőben.
Szerdán a harmadik címvédéséért küzdő norvég Magnus Carlsen vezette a világos bábukat, az angol megnyitást választotta, majd szakportálok szerint a 9. lépésével újított. Némiképpen előnyösebb helyzetben volt, de az amerikai Fabiano Caruana precízen játszott a középjáték során, így kiegyenlítette az állást. A két-két gyaloggal és ellentétes színű futóval zajló végjátékban Carlsen nem hiába gyötörte Caruanát, a felek végül 56 lépést követően remiben állapodtak meg.
A világbajnoki mérkőzéssorozat csütörtökön folytatódik, amikor Caruana vezeti majd a világos bábukat. Ha 12 játszma után döntetlen az állás, rapid partik következnek. Caruana sikere esetén 46 év után lenne ismét amerikai győztes.
2018.11.21 21:39