Előfizetés

Álhírt terjeszt a közmédia - Nem nevezik át Essent

Publikálás dátuma
2018.05.21. 11:24

Vasárnap délután 5-kor ment le az M1 híradójában egy riport, melyben a "közszolgálati" televízió arról is beszámolt: a menekültek miatt Essen városa új nevet kap. Csak hogy az M1 az értesüléseit egy viccportálról szerezte - vette észre a 444.hu.

A bevallottan szatirikus álhíreket gyártó Noktara cikke arról szól, Essen (ami németül azt is jelenti, hogy „enni”) a ramadán miatt átnevezi magát Fastenre (ami böjtöt is jelent). Az M1 fenntartások nélkül átvette az anyagot, és mint tényt, közölte.

Remek pünkösdi idő, de zivatarok továbbra is lehetnek

Publikálás dátuma
2018.05.21. 11:16

Túlnyomóan napos idő várható, a déli óráktól lesz erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés, elsősorban az Alföldön, az Északi-középhegység térségében számíthatunk többfelé záporra, zivatarra. Délkeleten lokálisan több csapadék is lehullhat. A keleti, északkeleti szél nagy területen lesz élénk, és főként a Dunától keletre meg is erősödhet, zivatarban viharossá is fokozódhat. A hőmérséklet kora délután 23 és 27 fok között alakul. Késő estére 14 és 18 fokig csökken a hőmérséklet.

 Kedden a változó mennyiségű és vastagságú felhőzet mellett több-kevesebb napsütés várható. Többfelé alakul ki zápor, zivatar. A délkeleti szél megélénkül, helyenként megerősödik, zivatarok környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 16, a legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 26 fok között alakul.

Szerdán a több-kevesebb napsütés mellett fátyolfelhők, illetve erőteljes gomolyfelhő-képződés várható. Többfelé alakul ki zápor, zivatar. A délkeleti szél helyenként megélénkül, de zivatarok környezetében átmenetileg erős, viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 16, a legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 28 fok között alakul.

Csütörtökön a többórás napsütés mellett fátyolfelhők, illetve erőteljes gomolyfelhő-képződés várható. Többfelé alakul ki zápor, zivatar. Az északkeleti szél helyenként megélénkül, de zivatarok környezetében átmenetileg erős, viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 17, a legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 39 fok között alakul.

Pénteken gomolyfelhős napos időre számíthatunk, helyenként zápor, zivatar kialakulhat. Az északkeleti szél megélénkül, néhol meg is erősödik, de zivatarok környezetében átmenetileg viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 17, a legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között alakul. (met.hu)

Heves harcok a tiroli hegyekben

Publikálás dátuma
2018.05.21. 10:00

Száz éve ilyenkor ismét erőteljesen fellángoltak a harcaink az olasz fronton - Történelem a Népszava hasábjain

(Olasz jelentés) A hegyi arcvonalon tegnap is jelentékeny helyi harci tevékenység volt. A Montelle hegyének nyugati lejtőjén a Gornótól északra és a Tra Signarinál tüzeléssel megállítottunk egy ellenséges támadó kísérletét.

Az ellenség az Adamello környékén állandó tüzérségi tüzelés támogatásával és nagy erőkkel megtámadta egyik előretolt állásunkat a Monte atabialtól délre. A védőcsapatok vitéz ellentállást fejtettek ki és elutasították a tüzérség által hatásosan támogatott ellenséget, amely kénytelen volt körülbelül 100 halott hátrahagyásával visszavonulni.

A Judikariákban megtámadtunk a Nossol hegyének délkeleti lejtőjén egy ellenséges őrállást. Az ellenséget kézigránáttal szétkergettük. Zsákmányt szereztünk ás foglyokat ejtettünk. Lagli Possinetől délre egyik földerítő osztagunk nagyobb ellenséges járóőrrel találkozott, amelyet visszavert.

Vitéz katonáink benyomultak a Monte Frappától északra az ellenség vonalába, veszteséget okoztak neki és foglyokkal tértek vissza. Egy másik kisebb vállalkozást brit járóőrök hajtottak végre Assától délre, olasz földerítő katonák pedig az Orno völgyében kedvező eredménnyel.

A két tüzérség különös hevességgel a Val Corsa környékén és Asiago fennsíkján harcolt egymás ellen. Az egész arcvonalon jelentékeny röpülő-tevékenység volt. Lelőttünk egy ellenséges lekötött léggömböt és négy repülőgépet, ezek közül kettőt angol röpülő.

Népszava 1918. május 21.