Tovább hallgatnak a CEU-látogatók

Publikálás dátuma
2018.05.22 07:06
Fotó: Molnár Ádám

Nem akarják megosztani tapasztalataikat a nyilvánossággal a Közép-európai Egyetem (CEU) New York-i kampuszát meglátogató magyar delegáció tagjai. Enyedi Zsolt, a CEU rektorhelyettese a múlt héten számolt be arról, hogy a Bard College falain belül kialakított oktatási helyszínt olyan magas rangú magyar tisztviselők szemrevételezték még április 13-án, mint Palkovics László leköszönő oktatási államtitkár, Altusz Kristóf külügyi helyettes államtitkár és Kumin Ferenc New York-i főkonzul. Enyedi úgy hallotta, mindennel meg voltak elégedve, az egyetem minden feltételt teljesített, amit a felsőoktatási törvény tavaly áprilisban elfogadott - lex CEU-ként elhíresült - módosítása előír.

Kerestük Palkovics, Altusz és Kumin hivatalát, titkárságát is, hogy megtudjuk, valóban mindent rendben találtak-e, s ha igen, mi az oka annak, hogy a magyar kormány még mindig nem írta alá a CEU további budapesti működését garantáló államközi megállapodást - aminek a tervezetét egyébként már tavaly szeptemberben, New York állammal közösen véglegesítették. Altusz titkárságától és a New York-i főkonzulátustól mindössze annyi választ kaptunk, hogy kérdéseinkkel forduljunk a Külügyminisztériumhoz. A Palkovics államtitkárságának otthont adó Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi) semmilyen választ nem érkezett, ahogy a Külügyminisztériumtól sem.

A külügy korábbi tájékoztatásából csak annyi derült ki, még mindig csak vizsgálgatják az egyetem által benyújtott dokumentumokat. "A CEU esetében a vizsgálat bonyolultabb, mert eredetileg nem volt amerikai anyaintézménye" - írták. Enyedi Zsolt ekkor azt nyilatkozta lapunknak, már csak egy kérdés van: hogy egy bizonyos személy, név szerint Orbán Viktor betartja-e a megállapodás rá eső részét. A CEU rektorhelyettese szerint ha a magyar kormány ezek után sem lesz hajlandó aláírni a New York állammal közösen kidolgozott és véglegesített megállapodást, egyértelmű lesz, mi célt szolgált valójában a lex CEU tavalyi, minden egyeztetést nélkülöző gyors elfogadása.

Szerző
Témák
CEUlex CEU

Jövő vasárnaptól változik a repülőtéri buszok menetrendje

Publikálás dátuma
2019.03.22 21:55
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A vasárnapi forgalom kiugróan magas, így a járatok sűrítéséről döntöttek.
Az eddiginél sűrűbben, tízpercenként jár március 31-től vasárnap napközben a repülőtéri 100E járat – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). Mint írják, a járat kihasználtságáról szóló adatok szerint az utasok száma továbbra is dinamikusan növekszik, a vasárnapi forgalom pedig kiugróan magas a hét többi napjához képest is. „A BKK 2019. március 31-től vasárnap napközben sűríti a 100E repülőtéri autóbusz menetrendjét, így a legforgalmasabb utazási időszakokban, 7 és 19 óra között tízpercenként indulva biztosít közvetlen eljutást a belváros és a repülőtér között. A BKK továbbra is figyelemmel kíséri az autóbusz kihasználtságának alakulását és szükség esetén mentesítő autóbuszokat állít forgalomba” – olvasható a közleményben.

Megint éheztettek egy családot a tranzitzónában a magyar hatóságok, közbelépett Strasbourg

Publikálás dátuma
2019.03.22 21:25
A tompai tranzitzóna a 2017-es átadáskor - illusztráció
Fotó: AFP/ ATTILA KISBENEDEK
A Helsinki Bizottság közölte, hogy a házaspár – akiket hat gyermekükkel tartanak fogva a tranzitban – március 19. óta nem kapott enni.
Fél órája kaptuk meg a strasbourgi bíróság legújabb azonnali intézkedését, amiben utasítják a magyar hatóságokat, hogy adjanak enni a tranzitzónában fogvatartott iraki ügyfeleinknek” – közölte a Magyar Helsinki Bizottság a Facebook-oldalán. Mint írják, a házaspár, akiket hat gyermekükkel tartanak fogva a tranzitban, március 19. óta nem kapott enni. „Reméljük, hogy most, péntek este, már kapnak végre vacsorát” – teszik hozzá. A jogvédő szervezet kiemeli, hogy 2018 augusztusa óta ez a kilencedik eset, amikor azért kell Strasbourgig menniük, hogy fogvatartottak enni kapjanak.