Előfizetés

Folytatja a leszámolást Orbán barátja

Egy török bíróság 104 feltételezett puccsistát ítélt életfogytiglani börtönbüntetésre a két évvel ezelőtti, 2016. június 15-én végrehajtott állítólagos puccskísérletben való részvételük miatt. Mint a Hürriyet című lap közölte, összesen 280-an ültek a vádlottak padján. 21 személyt 20 évig tartó börtönre ítéltek arra hivatkozva, hogy „megsértették az elnököt”. További 31 személyt tíz és fél éves börtönre ítéltek „terrorszervezetben való részvétel” miatt.

Recep Tayyip Erdogan elnök, akit közismerten igencsak kedvel illiberális barátja, Orbán Viktor miniszterelnök, a puccskísérlet után példátlan tisztogatásba kezdett, tízezreket tartóztattak le, s 100 ezer fölötti azok száma, akik munkájukat is elvesztették. Ezért sokan azt feltételezik, hogy megrendezett puccskísérletről volt szó, s Erdogan így próbált meg leszámolni egykori szövetségese, az Egyesült Államokban élő hitszónok, Fethullah Gülen híveivel.

A terror áldozataira emlékeznek

Publikálás dátuma
2018.05.22. 11:04
AFP fotó

Manchesterben az egy évvel korábbi merénylet áldozataira emlékeznek. 2017. május 22-én egy koncert közönségére támadtak rá, 23 ember halt meg, köztük a merénylő, Salman Abedi. Akkor vesztette életét, amikor felrobbantotta a saját maga által készített bombát. Sok áldozat fiatal volt, a legifjabb mindössze nyolc esztendős. Több száz személyt pszichológusnak kellett kezelnie. Vilmos herceg és Theresa May miniszterelnök délután vesz részt a város katedrálisában megrendezendő megemlékezésen. Országszerte egy perces gyászszünettel emlékeznek az áldozatokra. Estére pedig a helyi kórusok szerveztek koncertet az Albert Square-ra „Manchester együtt – látjuk a fényt” – címmel.

Kételyek a szlovák újságíró halála ügyében

A Szlovákiában februárban ismeretlenek által meggyilkolt újságíró, Ján Kuciak családjának ügyvédje szerint a rendőrség súlyos baklövéseket követett el még az első helyszínelés során. Úgy véli ugyanis, hogy bizonyos nyomok elveszhettek.

Ján Kuciak és Martina Kušnírová szüleinek rendelkezésére bocsátották a vizsgálati anyag egy részét - erősítette meg az információt a JOJ Televíziónak Daniel Lipšic, Kuciak családjának ügyvédje. A bumm.sk által közölt vélemény szerint az ügyvéd ebből vonta le azt a következtetést, hogy komoly hibákat követtek el az első helyszínelésnál az oknyomozó újságíró és jegyese meggyilkolásának helyszínén.

A meggyilkolt pár szülei nehezményezték, hogy nem avatják be őket a vizsgálati folyamatba, ezért ismertették velük az anyag egy részét. Az ügyvéd szerint az első helyszínelés során „nem biztosítottak olyan nyomokat, amelyeket kellett volna, és lehetséges, hogy ezek a nyomok elvesztek. De ezt már nem tudjuk meg” - mondta a JOJ Televíziónak Daniel Lipšic.

Az ügyvéd szerint bizonyos nyomokat csak később a fényképeken vettek észre. Szerinte a holttestekkel egy mentős is manipulált a rendőrség kiérkezését megelőzően.