A terror áldozataira emlékeznek

Publikálás dátuma
2018.05.22. 11:04
AFP fotó

Manchesterben az egy évvel korábbi merénylet áldozataira emlékeznek. 2017. május 22-én egy koncert közönségére támadtak rá, 23 ember halt meg, köztük a merénylő, Salman Abedi. Akkor vesztette életét, amikor felrobbantotta a saját maga által készített bombát. Sok áldozat fiatal volt, a legifjabb mindössze nyolc esztendős. Több száz személyt pszichológusnak kellett kezelnie. Vilmos herceg és Theresa May miniszterelnök délután vesz részt a város katedrálisában megrendezendő megemlékezésen. Országszerte egy perces gyászszünettel emlékeznek az áldozatokra. Estére pedig a helyi kórusok szerveztek koncertet az Albert Square-ra „Manchester együtt – látjuk a fényt” – címmel.

Szerző

Kételyek a szlovák újságíró halála ügyében

A Szlovákiában februárban ismeretlenek által meggyilkolt újságíró, Ján Kuciak családjának ügyvédje szerint a rendőrség súlyos baklövéseket követett el még az első helyszínelés során. Úgy véli ugyanis, hogy bizonyos nyomok elveszhettek.

Ján Kuciak és Martina Kušnírová szüleinek rendelkezésére bocsátották a vizsgálati anyag egy részét - erősítette meg az információt a JOJ Televíziónak Daniel Lipšic, Kuciak családjának ügyvédje. A bumm.sk által közölt vélemény szerint az ügyvéd ebből vonta le azt a következtetést, hogy komoly hibákat követtek el az első helyszínelésnál az oknyomozó újságíró és jegyese meggyilkolásának helyszínén.

A meggyilkolt pár szülei nehezményezték, hogy nem avatják be őket a vizsgálati folyamatba, ezért ismertették velük az anyag egy részét. Az ügyvéd szerint az első helyszínelés során „nem biztosítottak olyan nyomokat, amelyeket kellett volna, és lehetséges, hogy ezek a nyomok elvesztek. De ezt már nem tudjuk meg” - mondta a JOJ Televíziónak Daniel Lipšic.

Az ügyvéd szerint bizonyos nyomokat csak később a fényképeken vettek észre. Szerinte a holttestekkel egy mentős is manipulált a rendőrség kiérkezését megelőzően.

Szerző

Állítsák helyre a demokráciát! - üzent Venezuelának Trump

Publikálás dátuma
2018.05.22. 10:41
Nicolas Maduro venezuelai elnök május 20-án, miután megismerte a választási eredményt Fotó: Juan BARRETO / AFP
Újabb szankció sújtja Maduro elnök rendszerét a csalásgyanús vasárnapi választások miatt.

Ultimátum jellegű üzenetet küldött Venezuela politikai vezetésének kedden Donald Trump: az amerikai elnök a demokrácia helyreállítására szólította fel a Maduro-rezsimet, és szabad tisztességes választások megrendezését, valamennyi politikai fogoly azonnali szabadon engedését követelte.

Donald Trump korábban - hétfőn délután - elnöki rendeletet írt alá, amelyben újabb gazdasági szankciókkal sújtotta Venezuelát, Mike Pence alelnök pedig "csalásnak" minősítette a vasárnapi venezuelai elnökválasztást, emlékeztet az MTI.

Vasárnap rendkívül alacsony – 32, 3 százalékos – részvétel mellett ugyan, de a hivatalban lévő elnök, az 55 éves Nicolás Maduro a voksok 68 százalékával győztesen került ki a megméretésből. Összehasonlításképp: a legutóbbi voksoláson a szavazásra jogosult venezuelaiak 80 százaléka járult az urnák elé, de az ellenzéki tömegek most távol maradásukkal tiltakoztak az autoriternek tartott vezető uralma ellen.. Az amerikai alelnök kijelentette, hogy a választások nem voltak "sem szabadok, sem tisztességesek", ezért szerinte a választási eredmény is törvénytelen.

Az Egyesült Államok mellett Argentína, Ausztrália, Chile, Kanada és Mexikó sem ismeri el a venezuelai elnökválasztás eredményét, s ezek az országok várhatóan szintén szankciókat léptetnek majd életbe Caracas ellen.

Szerző