Szélsőbal és luxus kéz a kézben

Publikálás dátuma
2018.05.23. 07:30
MELLÉFOGTAK - Hiába veszi hitelre a luxusotthont, bajban a luxus ellen szónokló pár FOTÓ: AFP/JAVIER SORIANO
Fényűző otthona miatt kényszerülhet távozásra a radikális baloldali spanyol párt, a Podemos éléről annak vezetője, Pablo Iglesias.

Kétezer négyzetméteres birtok, 250 négyzetméteres, gyönyörűen berendezett villa, medence és vendégház – ilyen álomotthonra tett szert a közelmúltban Pablo Iglesias, a megszorításellenes mozgalomból Spanyolország egyik vezető radikális baloldali pártjává avanzsált Podemos vezetője, s barátnője, aki egyben a párt szóvivője, Irene Montero. Nem véletlen, hogy a jelenleg három kutyát nevelő pár mostanában vágyott nagyobb otthonra, hiszen ősszel megszületnek ikergyermekeik, s ahogy a család bővül, úgy nőtték ki jelenlegi fővárosi lakásukat.

A Madridtól északkeletre található Galapagar ideális választásnak tűnt, különösen, hogy – amint arra az El País spanyol napilap emlékeztet – a közelben található egy híres iskola, amely az alternatív módszereiről ismert. A két politikus úgy döntött, a 600 ezer eurós (több mint 190 millió forintos) vételárat is bevállalják. 540 ezer euro hitelt vettek fel harminc évre, havi több mint 1600 eurós törlesztőrészlettel. Nem sokáig örülhettek azonban az új otthonnak, ugyanis bombaként robbant a párt soraiban és a spanyol közvéleményben is a hír, hogy a politikai berkekben „hippiként” elkönyvelt, laza megjelenésű és szerény életmódot folytató egykori politológus egy luxusvillába költözik. A Podemos hívei becsapva érzik magukat, hogy az egykori ikon, aki nem mellesleg azért lett oly szimpatikus sokaknak, mert felszólalt az elit harácsolása ellen, egyszeriben olyan életet kezd élni, mint azok, akiket három éve még hangosan kritizált a madridi utcákon. A napokban előkerült egy 2015-ös videófelvétel, amelyben azon politikusok ellen szólalt fel, akik fényűző palotákban élnek, „és teljesen elszigetelik magukat” a való élettől.

A párton belül főleg azért éri Iglesiast és Monterót kritika, mert úgy vélik, a radikális baloldali szólamok mostantól hiteltelenné válnak. Volt, aki Luis de Guindos egykori gazdasági miniszterhez hasonlította Iglesiast, a volt tárcavezető ugyanis azzal került a címlapokra 2012-ben, hogy 600 ezer euróért vásárolt egy penthouse-t. Akadnak azonban, akik szerint túlzás ez az összehasonlítás, hiszen Iglesiasék bűvölő családjuknak kerestek új otthont, míg Guindos befektetésnek vásárolta a luxuslakást.

Támogatás Franciaországból
A sok kritika mellett akadnak támogató hangok is. Legutóbb a francia szélsőbal egyik meghatározó alakja, Jean-Luc Mélenchon állt ki Iglesias és Montero mellett. A radikális baloldali politikus arra szólította fel a Podemos híveit, hogy álljanak ki a vezetőik mellett.
„A spanyol médiagépezet szüntelenül támadja Iglesiast és Monterót. Megkérdőjelezik a vásárolt ingatlan árát, amelyre hitelt vettek fel. Ezek ugyanazok a rohadt módszerek, amelyeket Oskar Lafontaine ellen vetettek be” – írta Mélenchon Twitter-oldalán, a német baloldal egyik ikonikus alakjára utalva, akit szintén sokat támadtak fényűző otthona miatt.

A botrány érezhetően meglepte a két politikust, hiszen nem merült fel korrupció gyanúja, s állításuk szerint igyekeztek mindent a transzparencia jegyében intézni, így az ingatlan adatait és a fizetési struktúrát is ígéretük szerint feltöltik a parlament átláthatósági oldalára.

„Tudjuk, hogy sok olyan – akár kétkeresős – spanyol család van, amely nem engedhet meg magának ilyen összegű hitelt. Ezért tartjuk olyan fontosnak kiállni a mellett, hogy minden férfi és nő méltó fizetést kapjon. Iglesias és én egy ideje már családot tervezünk, és ennek része volt egy új ház. Szerettünk volna vidéken letelepedni...” – írta Montero egy múlt heti Facebook-bejegyzésben, amely közvetlen a botrány kirobbanása után született. Később adtak egy sajtótájékoztatót, amelyen igen megviselt volt a külsejük. Nem csoda, hiszen addig gyűrűzött a botrány, míg a pozíciójuk is veszélybe került: a párton beül péntekig szavaznak arról, hogy Iglesias maradjon-e a párt vezetője, s Montero a kongresszusi szóvivő.

Elemzők szerint azonban Iglesias régi kritikusai a Podemoson belül nem ragadják meg az alkalmat, hogy kampányoljanak ellene, elősegítve az elmozdítását, ugyanis olyan hatalmi vákuum keletkezne egy évvel a regionális és az önkormányzati választások előtt, amely igencsak rontaná a Podemos esélyeit.

Szabadlábon marad Puigdemont
A schleswig-holsteini tartományi bíróság nem tett eleget a német főügyészség kérésének, s nem rendelte el a katalán szeparatista vezető letartóztatását. A német ügyészség úgy vélte, ki kell adni a politikust Spanyolországnak, letartóztatására pedig azért van szükség, mert nagy a szökésének esélye. A helyi bíróság azonban nem így látta, így Puigdemont szabadlábon maradhat. A spanyol igazságszolgáltatás lázadással, hűtlen kezeléssel vádolja a volt katalán vezetőt.

Szakorvosok húszmilliárdos akadálypályán

Publikálás dátuma
2018.05.23. 07:00
FOTÓ: NÉPSZAVA
Alig használják a szakorvosok a 20 milliárd forintért kiépített elektronikus adatbázist. Van, aki arra panaszkodik: a fejlesztés miatt csak feleannyi betegre jutna ideje.

A rossz tapasztalatok veszik el a szakorvosok kedvét attól, hogy használják az elektronikus egészségügyi térben tárolt betegadatokat – így magyarázták az általunk megkérdezettek, hogy körükben miért kevésbé népszerű a központosított központosított dokumentáció használata, mint a háziorvosoknál vagy a gyógyszerészeknél.

A háziorvosi rendelőkben és a gyógyszertárakban napi gyakorlattá vált a már csaknem kétszáz napja működő Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) használata. A kiállított vények 60-70 százaléka már e-recept, a háziorvosok nem csak gyógyszert rendelnek, de megnézik az e-térbe kerülő szakorvosi leleteket, zárójelentéseket is. A szakorvosok viszont nem aktívak, alig használják a rendszert. Erről Szabó Bálint, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) főosztályvezetője beszélt az IME minapi szakmai konferenciáján. Úgy fogalmazott: noha már 200 millió adat van a közös térben, két területen – a kórházakban és a szakrendelőkben – dolgozó orvosok nem igen kérnek a rendszertől információt. Az okokat az EESZT működtetői is vizsgálják.

Van, ahol már az is gondot okoz, hogy az orvosok megszerezzék a vizsgát, amely igazolja, jól ismerik és jól tudják használni a közös e-teret – volt, aki időhiányra panaszkodott, más adminisztratív bajokról számolt be. De akad olyan kórház, ahol egy szakorvos lapunknak kerek-perec kijelentette: náluk még nem is működik a rendszer. Például azért mert még a rendszer üzemeltetőjének nem sikerült megoldania a gördülékeny csatlakozást. Csak ezeket az elmaradásokat nem könnyű hivatalosan is beismerni. „Az orvos még lehet, hogy elmondja az osztályvezetőnek, hogy nincs elég sávszélesség, s amint rákeres a betegre, azonnal lefagy még a belső hálózat is. És akkor percekig megáll a rendelés." Ez az információ azonban sokszor nem jut tovább a menedzsmenthez.

„Amikor a folyosón legalább 60 beteg várakozik már a rendelés elején, az ember nem szívesen kockáztat meg egy ilyen időhúzást.” - állítja egy nagy kórház kardiológusa.

„A háziorvosok helyzete egyszerűbb, elég ha megnézi a betege zárójelentését, míg a kórházi orvos, ha kíváncsi, a kórtörténet helyett, több tucat PDF dokumentumot soroló listával találja magát szembe” – magyarázza egy másik gigaintézmény reumatológusa. Ezeket egyenként kell megnyitni ahhoz, hogy kiderüljön, van-e bennük releváns információ a betegről. Ennél lényegesen egyszerűbb kikérdezni. A visszatérőkről pedig van jól szerkesztett, áttekinthető anyag a kórházi belső informatikai rendszerben.

Bár az EESZT novemberben indult, körülbelül három-négy hete tudtak csak csatlakozni a rendszerhez abban a szakrendelőben, ahol Lénárd Rita belgyógyász dolgozik. Állítja: ő nagyon is szeretne adatokat, információkat a hozzá érkezőkről, de gyakran ütközik karbantartás miatti üzemszünetbe. Vagy olyan üzenete, hogy a betege korlátozta adataihoz való hozzáférést, miközben az előtte ülő páciense határozottan állítja: nem tett ilyet. Fél óra múlva meg is nyílik az adatlap, csakhogy akkor már a beteg nincs ott. Ő is azt panaszolja, hogy nehézkes a rendszerből összegyűjteni a szükséges információkat. Hátráltatja a munkát az is: a betegről készült dokumentumok a feliratozás miatt szinte használhatatlanok, a címükben ugyanis az szerepel, hogy képalkotó lelet, vagy zárójelentés, de hogy milyen testrészről vagy betegségről van benne információ az már nem látszik. A rendelés alatt pedig nincs idő ezt szétválogatni. De az új rendszer azért is alaposan megnyújtja a betegellátás idejét, mert míg korábban az asszisztensek, előre összeszedték az orvos számára a kórelőzményeket, most ezt nem tehetik. A rendszerbe belépni csak az orvosnak van joga, emiatt viszont betegenként legalább 15 perc elvész a hasznos munkaidőből. Vagyis fele annyi betegre marad ideje, mint az EESZT rendszerbe állítása előtt.

Azt a szakmai fórumon Szabó Bálint, az ÁEEK főosztályvezetője is elismerte, hogy az e-térben lévő PDF fájlok nehezen kezelhetők, javítani kell a bevitt adatok minőségén, szerkezetén. Hozzátette: ezzel együtt sem mondanak le arról, hogy a szakorvosokat a térhasználatra ösztönözzék. Az elmúlt időszakban öt kórházban szerveztek oktatást, most azt vizsgálják, javult-e ennek hatására az érintett intézményekben a térhasználati hajlandóság. Ha a tapasztalatok jók lesznek, országos programot indítanak.

Szerző

Kapcsolódó

Az ördög meztelen

Vigyen magával esernyőt szerdán is!

Publikálás dátuma
2018.05.23. 00:06
Fotó: Shutterstock
Szerdán is többfelé, elsősorban a Dunántúlon számíthatunk záporokra, zivatarokra, köztük heves zivatarok is, melyeket felhőszakadás, jégeső és viharos szél kísérhet.  A keleti, délkeleti szél több helyen megélénkülhet. Hajnalban 10-16, délután 24 és 29 fok között alakul a hőmérséklet.

Csütörtökön a napos-gomolyfelhős idő mellett ismét többfelé alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Heves zivatarok ezen a napon is előfordulhatnak. Helyenként megélénkül az északkeleti szél. Napközben 25-29 fokot mérhetünk. 

Pénteken változóan felhős-napos időre és elszórt záporokra, zivatarokra készülhetünk. Északkeleten élénkülhet meg az északkeleti szél. Délután 23-29 fok várható.

Hétvégén sem pihen a légkör: mind szombaton, mind vasárnap kialakulhatnak záporok, zivatarok, de napsütésből sem lesz hiány. Mérsékelt, néhol élénk lesz a keleties szél. Délutánonként 23-29 fok közötti hőmérsékletre van kilátás.

Szerző