Merkel északi játszmája

Publikálás dátuma
2018.05.23 07:34
PUTYINNÁL JÁRT MERKEL - Legújabb mandátumuk első találkozója Szocsiban zajlott pénteken FOTÓ: AFP/ANADOLU AGENCY
Fotó: /

Nagy dilemmával küzd Oroszország és egész Európa. Moszkva kezd gazdaságilag belefáradni a nyugati szankciók szorításába, és már kétsége sem lehet, hogy a „majd mi megállunk a saját lábunkon” elgondolás egyre kevésbé tartható. Az Európai Unió pedig azt tapogatja, hogyan tudna kérlelhetetlen maradni Moszkvával szemben úgy, hogy közben arculatvesztés nélkül valahogy normalizálja kapcsolatait Oroszországgal.

Mindkét oldalon euro-milliárdos veszteségeket szenvedtek el a korábbi kölcsönösen előnyös együttműködésben részt vevő iparágak, vállalatok és üzleti körök. Oroszország már az olaj világpiaci árának drasztikus emelkedésétől sem remélhet kitörést ebből a helyzetből, hiszen a kőolajkutatás és feldolgozás kénytelen nélkülözni a nyugati technológiát. De van min siránkozni Nyugat-Európában is. A kereskedelmi forgalom olyan mélyzuhanást él meg, amely különösen Németország esetében már a kormány ellen hangolja az üzleti köröket. Bonyolítja a helyzetet, hogy az Egyesült Államok elnöke számos intézkedésével nemcsak azokat a vállaltokat sújtja, amelyek kereskednének az oroszokkal, hanem általában mindenkit, aki termékeivel versenyre kelne az amerikai gyártmányokkal.

Az Északi Áramlat-2 körül zajló ádáz csata jól tükrözi, milyen kutyaszorítóba került Németország, amely egyrészt továbbra is leckéztetné Moszkvát, másrészt érzékeli, milyen veszéllyel kell magának is számolnia. Angela Merkel német kancellár az ukrán államfővel folytatott áprilisi megbeszélése után egyértelművé tette, hogy itt nemcsak gazdasági, hanem politikai kérdésről is szó van. Megértést tanúsított az ukrán aggályokkal kapcsolatban, és Putyinnal is közölte, nem fordulhat elő, hogy a projekt miatt Ukrajnának semmi jelentősége ne legyen az orosz gáz szállításában. A bökkenő csak az, hogy Moszkva éppen arra törekszik, hogy ne legyen. Ha elképzelései megvalósulnak, európai gázszállításainak 80 százaléka már az új útvonalon érné el a kontinenst.

Miközben a német politika Ukrajna szerepének tisztázását ígéri, a német hatóságok már márciusban megadták a végső engedélyeket a beruházás német területen tervezett megvalósításhoz. Tették ezt számos balti állam és Lengyelország tiltakozása ellenére. A Forbes.ru hírportál tudósításából az is kiderül, hogy Merkelt Donald Trump amerikai elnökkel folytatott megbeszélése csak megerősítette abban a hitében, hogy Washington ellenkezése ellenére is a saját útját kell járnia, és országa érdekeit szolgálnia. Félretéve korábbi aggodalmait májusban már határozottan kiállt az Északi Áramlat-2 megvalósítása mellett, abból sem csinálva titkot, hogy többé nem lehet számítani Washington megértő együttműködésére. Európának saját kezébe kell vennie sorsát. Az Iránnal kötött atomalku amerikai felmondása, a klíma-egyezményből való kilépés, az észak-koreai játszma mellett Berlinnek már sokat nem kell aggályoskodnia, mit szól mindehhez Washington, még kevésbé Lengyelország, Lettország vagy Litvánia.

Porosenko, ukrán elnök többmilliárdos ukrán veszteségről beszél, ha megvalósul a terv. Arra hivatkozik, hogy az Ukrajnán keresztül vezető tranzit rendszer modernizálása sokkal olcsóbb és előnyösebb lenne. Ehhez hozzátette: „Mi abszolút megbízható partnerek vagyunk.” Arról megfeledkezett szólni, milyen elmérgesedett orosz-ukrán vitákkal és csatározásokkal nézett szembe egész Európa az elmúlt esztendőkben. Az viszont kétségtelen, hogy a tranzit kiesését a válságokkal küszködő ukrán gazdaság kegyetlenül meg fogja érezni.

Már épül a vezeték
Az Északi Áramlat-2 két új vezetékkel bővíti majd a Balti-tenger fenekén húzódó, évi újabb 55 milliárd köbméter gáz szállítására alkalmas rendszert. Az oroszországi Viborg a kiindulópontja, a németországi Greifswald a német fogadóállomás helyszíne.
Az 1220 kilométer hosszú vezeték építéséhez a Deutsche Welle beszámolója szerint német földön már hozzá is kezdtek. Nagy német cégeken kívül az építés sikerében érdekeltek többek között holland, francia, osztrák és angol vállalkozások is. Finnország is hozzájárult ahhoz, hogy vizeiben fektessék le a vezetékeket.

2018.05.23 07:34

Trócsányitól várják a macedónok Gruevszki kiadatását

Publikálás dátuma
2018.11.14 13:08
Nikola Gruevszki, mikor megmutatta Orbán Viktornak Szkopjét, még 2011-ben
Fotó: AFP/ Robert Atanasovski
Nincs törvényes ok rá, hogy a volt macedón miniszterelnök magyar menedékjogot kapjon, az elítélt Nikola Gruevszki kiadatását az igazságügyi minisztériumtól kéri a macedón kormány - tudta meg a Népszava.
A macedón belügyminisztérium felvette a kapcsolatot a magyar féllel, Pintér Sándor tárcája pedig megerősítette, hogy a korrupciós bűncselekmény miatt elítélt Nikola Gruevszki Magyarországon van, és menedékjogot kért – írta lapunk kérdésére Toni Angelovski, a macedón belügy szóvivője, hangsúlyozva, hogy
eddig kitűnő kapcsolat volt a magyar és a macedón belügy között, és szeretnék ha ez a jó viszony továbbra is fennmaradna.
Ezek szerint Trócsányi László miniszter tárcájához már érkezett megkeresés a kiadatás ügyében. Lapunk megkereste az ügyben az IM-et, ahol azt mondták, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium illetékes a válaszadásban. Vagyis Szijjártó tárcája, ahol kormányzati szájzárat rendeltek el a Gruevszki-ügyben.

Legálisan biztos nem jutott ki

A kérdés már csak az, hogy egy papírok nélkül, illegálisan közlekedő, nemzetközi körözés alatt álló politikus hogyan juthatott el egészen Budapestig - át a szerb-magyar határkerítésen – és miért nem került tranzitzónába a menedékjogot kérő bevándorlókhoz hasonlóan.
2018.11.14 13:08
Frissítve: 2018.11.14 13:12

Döntöttek - Kamerákat telepítenek a gyorshajtók miatt a Váci és a Szentendrei útra

Publikálás dátuma
2018.11.14 12:40
Illusztráció
Fotó: /
Óbudára is kerül a térfigyelőkből. A Jobbik Trianon-emlékévvé tenné 2020-at, a és további 20 ezer kisvállalkozót mentesítenének az iparűzési adótól – derült ki a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén.
Új, állandó közlekedésbiztonsági kamerák létesítéséről  döntött szerdán a Fővárosi Közgyűlés: a térfigyelőket a III. kerületben a Szentendrei úton és a XIII. kerületben, a Váci úton helyeznék el, mégpedig a gyorshajtások miatt. A Szeneczey Balázs főpolgáester-helyettes által jegyzett – és később egyhangúan elfogadott – előterjesztés szerint az elmúlt években számos olyan, halállal vagy személyi sérüléssel járó baleset történt Budapesten, amelynek oka vélelmezhetően illegális gyorsulási verseny volt: ezek kedvelt helyszínei a III. kerületben a Szentendrei út és a XIII. kerületben a Váci út. A Váci úton a személyi sérüléses baleseteknél a gyorshajtás napközben is szerepet játszik - tették hozzá. A kamerákat a Szentendrei út kivezető oldalán a Záhony utcai kereszteződés előtt, a bevezető oldalon a Mátyás Király úti kereszteződés előtt, valamint a XIII. kerületi Váci út 169. szám előtt helyezik el. A három ellenőrzési pont kiépítése hozzávetőleg bruttó 400 millió forintba kerülhet. Adómentességet kap további, közel 20 ezer fővárosi vállalkozó – ezt is megszavazta a közgyűlés, Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes előterjesztése alapján. A döntés a korábbi 1 millióról 1,5 millióra emelte az adóalap-határt, ami alatt a helyi vállalkozók mentesülnek az iparűzési adótól.  Így a jelenlegi mintegy 27 ezer 400 adózó helyett várhatóan több mint 46 ezer mentesül az adó befizetésétől; ugyanakkor a fővárosban összességében hozzávetőlegesen 300 millió forint kiesést generál, mely a fővárosi önkormányzat költségvetésében mintegy 160 millió forintot jelent -írja az MTI. A Jobbik a Fővárosi Közgyűlésben is kezdeményezte hogy a 2020-at a trianoni békeszerződés századik évfordulója alkalmából nyilvánítsák Trianon-emlékévvé.  Tokody Marcell, az ellenzéki párt budapesti képviselője szerdán, a Fővárosi Közgyűlés ülését megelőzően tartott sajtótájékoztatóján elmondta, a kormánypártok az Országgyűlésben leszavazták, hogy 2020 Trianon-emlékév legyen. A kormány meg sem akar emlékezni erről a "gyalázatos békediktátumról" - tette hozzá. Tokody Marcell közölte: a Jobbik most a Fővárosi Közgyűlésben akarja napirendre vetetni az emlékév megtartását kezdeményező javaslatukat. 
2018.11.14 12:40
Frissítve: 2018.11.14 12:41