Elkobozták a Népszavát

Publikálás dátuma
2018.05.22 16:45

Fotó: /
A parlamenti erőszak uralmának visszhangja támadt a bíróságon és a rendőrségen. Rendőrkopók kutatták át kétszer is a kiadóhivatalunkat, rendőrök tépték ki az előfizetők kezéből jogos tulajdonukat: a megrendelt és kifizetett Népszavát

De nemcsak a Népszavát kobozzák. A VI. kerületi „Szent István” vendéglőben kedd este tartott gyűlésen Nagy Béla és Papp Pál elvtársaktól röpiratokat is koboztak el és fölírták az osztogatók nevét.

A Népszava elkobzását elrendelő végzés szövege ez:

A budapesti királyi büntető törvényszék vizsgálóbírójától. — Vm. I. 956— 957/912. Végzés. — A Budapesten megjelenő Népszava című napilap 1912. évi május 21-én kiadott 120. számának országos lefoglalását a B. P. 567. §-a értelmében elrendelem és annak foganatosítása végett a B. P. 180. §-a alapján a székesfővárosi m. kir. államrendőrséget azzal keresem meg, hogy a lefoglalás a lapnak mind forgalomba hozott, mind a postának vagy szállítóintézetnek átadott, mindvégre a szerkesztőnél, a kiadónál, a nyomdásznál vagy más egyénnél készletben levő összes lappéldányaira kiterjed.

Indokok: A Népszava című lapnak a mai napon kiadott 120-ik számában az első oldalon levő „Munkások", „Elvtársak” és az ugyancsak ezen számban az első és második oldalon levő „Erőszak" fölirat alatt közzétett cikket a büntetőtörvénykönyv 172. §-ába ütköző és annak első és második bekezdése szerint minősülő törvény és osztály elleni izgatás vétségének jelenségét tünteti föl. Emiatt a királyi ügyész följelentést tett, és mert a terjesztés megakadályozása végett az összes lappéldányok lefoglalását indítványozta és ez a törvény iránti tisztelet és társadalmi rend megóvásában rejlő közérdeknél fogva indokolt, a lefoglalást elrendelni kellett.

Budapest, 1913. évi má-jus hó 21-én. — P. H. Dr. Szlavek s. k. v. biró.

A másolat hiteléül:

Budapesten, 1912. évi május hó 21-én.

Bydeskuty, bűnügyi kiadó

Bydeskuty úrtól kezdve Lukács úrig az egész társaság törvény- és osztályellenes izgatásnak minősíti annak a kijelentését, hogy amilyen eszközökkel támadják a népjogokat, olyan eszközökkel kell védekezni is. A törvény iránti tisztelet címén kobozzák el a Népszavát akkor, amidőn a munkások lapja síkra száll a törvény iránt való tisztelet parlamenti ellenségei ellen! A társadalmi rendet óvják egy kritikától, amely a parlamenti rend fölrúgói ellen irányul!

Hitványok az ürügyek, amint hitvány a szándék: nem a törvényt akarják egy másik törvénynek, a gondolatterjesztés szabadságának fölrúgásával óvni, hanem el akarnak némítani egy lapot, amely kellemetlen a népjogok ellenségeinek, ki akarnak csavarni egy harci fegyvert a népjogok harcosainak kezéből. Azok, akik a parlamentben az erőszak uralmát teremtették meg, a sajtószabadságot is erőszakkal akarják megfojtani. A Népszava elkobzásával vezetik be a Cuvaj-rendszert.

Azt reméli ez a jograbló banda, hogy a sajtójog terén elkövetett erőszak csökkenti majd a harci kedvét a parlamenti erőszak ellen harcoló tömegeknek? Azt remélik, hogy a második bűn mentesíti az elsőt?!

Népszava 1912. május 22.

Szerző
Témák
2018.05.22 16:45

Lezárta a ferihegyi 2B terminált és környékét a katasztrófavédelem

Publikálás dátuma
2018.08.15 22:06
A kép illusztráció, a felvétel korábban készült!
Fotó: Népszava/
Hatósági vizsgálat miatt rendelték el az intézkedést, melynek pontos okát szerda éjjelig még nem árulták el.
Lezárta a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B terminálját és annak környékét hatósági vizsgálat miatt a katasztrófavédelem - közölte az MTI-vel a Budapest Airport szerda este. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI megkeresésére egyelőre nem adott felvilágosítást a lezárás okáról.
A Budapest Airport a várható jelentős torlódásokra és késésekre hívta fel az utasok figyelmét, akiktől azt kérik, hogy ellenőrizzék járataik indulását az interneten vagy a helyszínen a rendőrség, valamint a repülőtér munkatársaitól kaphatnak információt.
A ferihegyi repülőtér az érkező járatokat fogadja, a Budapest Airport honlapja szerint éjfélig öt járatot érinthet a késés. Az Országos Mentőszolgálat ügyeletét az MTI-nek egyelőre nem sikerült elérnie.
2018.08.15 22:06
Frissítve: 2018.08.15 22:08

Veszélyben dolgoznak a magyar munkavállalók

Publikálás dátuma
2018.08.15 19:47
Az összes csok-támogatás feltétele, hogy tíz évig az adott ingatlanban kell élni FOTÓ: NÉPSZAVA
Fotó: /
Négyből három cégnél találtak a dolgozók egészségét veszélyeztető hibát, ás folyamatosan nő a munkahelyi balesetek száma is.
Továbbra is rengeteg magyar dolgozik veszélyes körülmények között - derült ki a a Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztályának jelentéséből, amelyet a napi.hu szemlézett először. A 7098 vizsgált cégből 5305-nél találtak valamilyen szabálytalanságot, azaz négyből három cégnél találtak a dolgozók egészségét veszélyeztető hibát.
– Hat-hét éve folyamatosan növekszik a munkabalesetek száma – reagált a friss jelentésre lapunknak Mandrik István, az Országos Munkavédelmi Bizottság munkáltatói oldalának ügyvivője. A szakértő szerint ennek két oka van: egyrészt a munkaerő hiány miatt olyan személyeket alkalmaznak, akik szakképzetlenek, vagy nem rendelkeznek gyakorlattal, így pedig balesetbe sodorják magukat, vagy másokat. Másrészt pedig a munkáltatók nem fordítanak kellő figyelmet arra, hogy a munkavédelmi oktatásokat tartalommal tartassák meg.
Mandrik István szerint tíz évvel ezelőtt nem 7098 céget vizsgáltak, hanem ennek a többszörösét. A már megszűnt Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség ugyanis 1300-as állománnyal működött és minden megyében stabilan jelen voltak. Mandrik szerint érdemes figyelni az intézkedések minőségét is. A döntő többség ugyanis figyelmeztetéssel, vagy figyelemfelhívással zárul, így „gazdaságbarát” ellenőrzéseket tartottak.  Öt éve egyébként 17222 munkabaleset történt összesen, ez a szám viszont 2017-ben már 23378 nőtt. 2012-ben 62 halálos kimenetelű munkabaleset történt, míg 2017-ben már 79. Mandrik szerint nagyobb ellenőrzéssel és a munkaadók ösztönzésével lehetne megfékezni a folyamatos növekedést. – Ezeken kívül szükség lenne egy független biztosítóra, amely által a munkáltatók bónuszt kapnának, ha minden szabályt betartanak, míg maluszt (a casco biztosítás analógiájára), ha ezeket elmulasztják. Magyarország egyébként látszólag kimondottan jól áll a foglalkoztatási megbetegedések számában. Mandrik azonban úgy vélte, ez csak papíron igaz. Évek óta ugyanis alig, vagy egyáltalán nincs ilyen jelentés.
2018.08.15 19:47