Rómán Brüsszel aggódó szeme

Publikálás dátuma
2018.05.22 20:18
Giuseppe Conte FOTÓ: Silvia Lore/NurPhoto
Fotó: /
Még várni kell az új olasz kormány beiktatására, Sergio Mattarella államfő ugyanis tovább konzultál a koalíciós pártokkal. Az államfő garanciát vár az ország nemzetközi vállalásainak tiszteletben tartására.

Hiába nevezte meg közös kormányfőjelöltjét az olasz szélsőbal-szélsőjobb koalíció hétfőn, Sergio Mattarella államfő annak ellenére nem siet megbízást adni Giuseppe Contenak, hogy március 4-i választások óta húzódik az új kabinet megszületése. Az, hogy az Európai Unió egyik alapító országában kerülnek hatalomra úgynevezett rendszerellenes, euroszkeptikus pártok komoly aggodalmakat keltett nemcsak Brüsszelben, hanem a pénzpiacokon is. A fennálló politikai berendezkedéssel szemben létrejött baloldali radikális, populista Ötcsillag Mozgalom (M5S) és a szélsőjobboldali Északi Liga különös házassága szemmel láthatóan Sergio Mattarella olasz államfőben is kételyeket keltett, ezért nem bólintott még rá kormány kinevezésére.

Az elnöki hivatal keddi közleménye szerint Mattarella garanciákat vár a koalíciós pártoktól arra vonatkozóan, hogy kormányzásuk alatt Olaszország tiszteletben tartja minden korábbi nemzetközi vállalását. Erre azért volt szükség, mert a két párt igen vegyes hangokat üt meg, és bár hangsúlyozták, hogy nem áll szándékukban kiléptetni az országot az Európai Unióból, a közös kormányprogram kialakítása során olyan ötletek is megfogalmazódtak, mint az eurózónából való kilépés, az olasz államadósság egy részének (250 milliárd euró) elengedése, „Brüsszel diktátumának” mellőzése a költségvetési hiány felső értékét illetően, és az európai szerződések újratárgyalásának szükségessége is elhangzott már.

Matteo Salvini, a Liga elnöke nyugtatva a nemzetközi kedélyeket, azt5 hangsúlyozta kedden, hogy senkinek sem kell aggódnia a jövőbeli olasz kormányzás miatt, a hazai választóközönséget megcélozva pedig azt emelte ki, hogy „a gyarapodás és a jövő kormánya alakul meg Olaszországban”.

Az Európai Bizottság kedden, vagyis Giuseppe Conte miniszterelnökké jelölését követően néhány órára, azonnal figyelmeztette Rómát a költségvetési hiány „elszállására”. Nyilván azért, mert a kormányprogram olyan pontokat tartalmaz, mint az adócsökkentés , a nyugdíjreform eltörlése, az ötcsillagosok alapvető kampányígéretének teljesítése, 780 eurós havi alapjövedelem a legszegényebbeknek. Brüsszelt a Liga iszlám- és bevándorlásellenes politikájának programba foglalása is aggasztja, mert az már alapvető emberi jogokat sérthet. Többek között a kormányprogramba foglalták a kitoloncolások felgyorsítását, az imámok regisztrációját. A további szigorítások kevésbé kifogásolhatók emberi jogi szempontból, az engedély nélkül működőt mecsetek bezárása valamint helyi referendum kiírása egy-egy mecset felépítéséhez.

Annak sem örül különösebben az Unió, hogy az új olasz kormánykoalíció programjába rögzítette az Oroszországhoz való közeledést.

És ezeken az aggodalmakon aligha tud enyhíteni az Ötcsillagos Mozgalom háttérjogászából miniszterelnökké előreléptetett Giuseppe Conte személye, mindenekelőtt azért, mert mindenki számára nyilvánvaló, hogy a kabinet igazi vezetői a belügyminiszternek jelölt Salvini illetve a gazdasági-fejlesztési miniszter, Luigi di Maio.

Olasz sajtóértesülések szerint az államfő aggályain túlmenően az is nehezíti a Conte-kabinet kinevezését, hogy bár a miniszterelnök személye kapcsán egyetértés van, az Ötcsillag Mozgalom soraiban több, a Liga által javasolt miniszter személye ellen kifogások merültek fel.

A kompromisszum neve Conte
Az 54 éves jogászprofesszor, Giuseppe Conte az Ötcsillag Mozgalom háttérembere volt, ő dolgozta ki a párt programjának igazságügyi fejezetét. Nem parlamenti képviselő, tehát nem választott személy, ami azonnal meg is fogalmazódott az olasz nyilvánosságban. Erre viszont Di Maio úgy válaszolt, hogy Conte az ő stábjának tagja volt, így 11 millió olasz szavazott rá.
Olaszország leendő kormányfője 1964-ben született a dél-olaszországi Puglia régióban, Voltrara Appulában. A Firenzei Egyetem polgárijog-professzora és tanít a római LUISS egyetemen is. Rómában szerezte meg jogász diplomáját, majd kutatóként dolgozott, tanult a Yale-en és a Sorbonne-on is. Akadémikus, politikai tapasztalata nincs, eddig soha nem töltött be választott közhivatalt.

2018.05.22 20:18

Minden sejtben ott lapul egy rákgyilkos kód

Publikálás dátuma
2018.11.15 12:45
Fotó: Thinkstock
Fotó: /
A chicagói Northwestern Egyetem Rákkutató Központjának kutatásai szerint a daganatokat maguk a sejtek képesek likvidálni.
Minden sejtben kódolva van egy önpusztító program, amelynek feladata megölni magát a sejtet, ha rákossá válik. Amikor a sejt belső testőrei jelzik, rákos mutálódás történt, bekapcsolják a gyilkoló kódot is, hogy likvidálják a sejtet. A kód a ribonukleinsavban és kis ribonukleinsavban - mikro-RNS - helyezkedik el, ezek bonyolult egyszálú fehérjelánc molekulák. A mikro-RNS azért is hatásos, mert a rák nem tud adaptálódni, vagy rezisztenssé válni ellene, és így leküzdhetetlen ellenfél lehet, ha a kezeléshez sikerül a kódot szintetikusan előállítani. „Most, hogy megismertük a gyilkos kódot, kemoterápia nélkül be tudjuk kapcsolni, és nem kell belenyúlnunk a genomba, az az a szervezet génkészletébe. A mikro-RNS-eket közvetlenül bejuttathatjuk a sejtekbe, hogy elfordítsák a pusztítás kapcsolóját” - mondta Marcus Peter, a felfedezésről szóló tanulmány vezető szerzője. A mikro-RNS molekulákat – amelyek 800 millió éve alakultak ki a rákos sejtek eltüntetése érdekében - kemoterápiával már eddig is működésre késztették, de mint ismert, a kezelésnek számos, súlyos mellékhatása van, másodlagos rákot is tud okozni, mert megtámadja és megváltoztatja a genomot. Egy 2017-ben közzétett tanulmányban Peter bemutatta, hogy a rákos sejtek elhalnak, ha bizonyos mikro-RNS mulekulákat juttat beléjük. Azt is felfedezte, a sejtek sohasem válnak rezisztensé az RNS molekulákkal szemben, mert azok azokat a géneket is eltüntetik, amelyekre a túlélésükhöz lenne szükségük. „Olyan, mint ha egy öngyilkos mérget venne be, szíven szúrná magát és leugrana a tizedikről” - jellemezte a helyeztet a tudós, aki nem új mesterséges mérget akart alkotni, hanem a természet által kifejlesztett mechanizmust hasznosítani. Tanulmányozták a mikro-RNS-ek molekuláris felépítését, és most már tudnak olyanokat is tervezni, amelyek sokkal hatékonyabbak, mint azok, amelyeket maga a természet állított elő. A következő lépés, hogy a megszerzett tudásukat egy újfajta terápiává fejlesszék, de ez még évekig tarthat. 

Támadásban az immunsejtek

Az idei Nobel-díjasok is molekuláris szinten közelítettek a rákos sejtek elpusztításához. A két díjazott arra koncentrált, hogy egyes fékek feloldásával az immunrendszer sejtjei képesek megtámadni a rákos sejteket. Egyikük, James Allison a CTLA-4 nevű fehérjemolekulát tanulmányozta és megfigyelte, hogy az fékezi az immunsejteket azért, hogy ne támadják meg a szervezet egészséges sejtjeit. Megalkotott egy antitestet, amely képes volt gátolni a CTLA-4 működését. Kollégáival látványos eredményeket értek el: egereknél gyógyítani tudták a rákot az antitest segítségével. 2010-ben egy klinikai kísérletben embereknél is jó eredményeket értek el előrehaladott melanomás - bőrrákos – betegeknél, több résztvevőnél is eltűntek a rák tünetei. Hondzso Taszuku, a Kiotói Egyetem kutatója 1992-ben fedezte fel a PD-1 nevű fehérjemolekulát, amely szintén az immunsejteken (T-sejteken) fejeződik ki. Rájött, hogy a PD-1 is fékként működik, mechanizmusa azonban eltérő. Klinikai kísérleteket követően 2012-ben egy tanulmány igazolta a japán tudós által kifejlesztett terápia hatékonyságát a rák különböző fajtáiban szenvedőknél, olyanoknál is, akiknek betegségét korábban gyógyíthatatlannak tartották.   

Szerző
2018.11.15 12:45
Frissítve: 2018.11.15 12:46

Navalnijt két év alatt hétszer vették jogtalanul őrizetbe, egy vagyon kártérítést kaphat

Publikálás dátuma
2018.11.15 12:34
Alekszej Navalnij
Fotó: AFP/ Mladen ANTONOV
Elmarasztalta Oroszországot csütörtökön a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), amiért csak 2012 és 2014 között 7 alkalommal is jogsértő módon, az ellenzékiség elnyomásának céljával vették őrizetbe és ítélték el Alekszej Navalnij ellenzéki politikust.
Az orosz ellenzéki vezető és korrupcióellenes aktivista kis híján részt sem vehetett az ítélethirdetésen, miután először feltartóztatták a moszkvai repülőtéren.
Az EJEB tavaly februárban első fokon már kimondta, hogy a hatóságok több ponton is megsértették Navalnij jogait, az ítélet ellen azonban mindkét fél fellebbezett, az ügyet így a másodfokú fórumként működő nagykamara elé utalták. A fellebbviteli testület csütörtöki jogerős ítéletében egyhangúlag megállapította, hogy
a "politikailag motivált" oroszországi eljárás során megsérült az Emberi Jogok Európai Egyezményének a szabadsághoz és biztonsághoz való jogról, a tisztességes tárgyalás jogáról, a gyülekezési szabadságról és a jogkorlátozás alkalmazásának megszorításáról szóló cikke.
Rámutattak, hogy az őrizetbe vétel célja több esetben is a "politikai pluralizmus elnyomása" volt. A strasbourgi bírák ezért mintegy 64 ezer euró - körülbelül 20 millió forint - kártérítést és perköltséget ítéltek meg a panaszosnak.
A szóban forgó letartóztatások után öt esetben pénzbírságot szabtak ki Navalnijra, kétszer pedig elzárásra ítélték, hét, illetve tizenöt napra.
Az Európa Tanács égisze alatt működő bírósághoz az emberi jogi egyezmény előírásainak megsértésére hivatkozva lehet fordulni, amennyiben a panaszosok már minden hazai jogorvoslati lehetőséget igénybe vettek, és nem jártak eredménnyel. Az EJEB jogerős határozatai kötelezőek mind a 47 részes állam, köztük Oroszország számára.
A bíróság csak a 2012 és 2014 közötti őrizetbevételeket vizsgálta. Az azóta eltelt négy év számtalan alkalmával kapcsolatban, mikor Navalnijt őrizetbe vették, megbüntették és elítélték, az EJEB most nem foglalhatott állást.
2018.11.15 12:34