Dacból épült birodalom

Publikálás dátuma
2018.05.23. 07:46
PÁRATLAN PÁROS - Iovine (balra) és Dr. Dre: csináld magad milliárdosok
Idehaza a Netflixen érhető el az HBO briliáns, Grammy-díjas doku-minisorozata a popkultúra két meghatározó alakjáról. Amerikai álom lázadásba csomagolva.

A dacosok. Ez a címe a Dr. Dre rapper-producer és Jimmy Iovine producer életét feldolgozó négyrészes minisorozatnak. Ennél nehéz is volna találóbban összefoglalni ezt a két ragyogó elmét: ők azok, akik 19-re lapot húznak, akik nyomják a legerősebben a gázt, amikor más már rég fékezne – és akkor szállnak ki, amikor mindenki más gázt adna. És épp emiatt váltak már életükben legendává.

No, nem a szó látványos értelmében: különösen Iovine nem az az ember, aki szereti előtérbe tolni magát. Ha azonban azt vesszük szemügyre, ez a két ember milyen sok ponton és szinten befolyásolta az utóbbi három évtized popzenéjét, nem vonható kétségbe a titulus.

Iovine olasz bevándorlók leszármazottja, azok minden komplexusával és – amint az a sorozatból kiderül – már-már sztereotip tulajdonságával együtt. Hogy vad, tüzes, nem ismer lehetetlent, és bármire képes, hogy elérje a célját. Dr. Dre – polgári nevén Andre Romelle Young – a nyolcvanas évek Los Angelesének rossz hírű, Compton nevű negyedéből lett világhírű az N.W.A. hiphop-együttessel, amely Amerika-szerte hatalmas botrányokat kavart szókimondó, a rendszert, az afro-amerikaiak elleni rendőri túlkapásokat és hasonló témákat feldolgozó szövegeivel. Iovine takarítóként dolgozott egy hangstúdióban, amikor felfigyeltek a tehetségére – csakhamar pedig maga John Lennon hívta hangmérnöknek maga mellé. Dre-ről hamar kiderül: producerként és hangmérnökként is zseni.

Így, párhuzamosan bontakozik ki előttünk a két életrajz, és minél többet látunk belőlük, annál világosabbá válik: ez a páros alapjaiban formálta át a könnyűzenét. Iovine-nek köszönhetjük például Patti Smith ikonikus, Because The Night című dalát – a producer Bruce Springsteentől csaklizta el, mert meghallotta benne, hogy ez a dal Smith-nek íródott. Ő bábáskodott Stevie Nicks és Tom Petty legendás duettje, a Stop Draggin’ My Heart Around fölött – ami szólóban is sikeressé tette Nickset a Fleetwood Mac után. Dolgozott a U2-val, a Dire Straits-szel, a The Pretendersszel. Az Interscope kiadó vezetőjeként napra pontosan megjósolta, mikor lesz világsztár Gwen Stefani a No Doubt-tal, és szabad kezet adott az olyan őrülteknek is, mint a Nine Inch Nails vagy Marilyn Manson – lehetővé téve, hogy a kilencvenes évek a poptörténet egyik legsokszínűbb, legpezsgőbb évtizede legyen.

Dr. Dre a Death Row Records nevű, az Iovine-féle Interscope alá tartozó kiadójával olyanokat karolt föl és tett világhírűvé, mint Snoop Dogg, Xzibit, Eminem vagy 50 Cent vagy a friss Pulitzer-díjas Kendrick Lamar, 2001 című albuma pedig (méltó módon The Chronic című legendás szólólemezéhez) gyakorlatilag a megjelenés pillanatában klasszikussá vált.

EMINEM - Az Interscope egyik legmerészebb húzása volt a fehér rapper – bejött FORRÁS: NETFLIX

EMINEM - Az Interscope egyik legmerészebb húzása volt a fehér rapper – bejött FORRÁS: NETFLIX

És ez a két lángelme nem elégedett meg mindezzel: mivel mindketten megszállottjai a jó hangzásnak, megalapították a Beats nevű fejhallgatómárkát – amelyet 2014-ben hárommilliárd dollárért vett meg az Apple – miután Iovine elképesztő, már-már pofátlan reklámhadjárattal minden híres sportoló és előadó fejére odacsempészte az eszközt. (Egyes sportversenyeken jelenleg is be van tiltva!) Nem is rossz egy dokkmunkástól meg egy utcakölyöktől, ugye?

A négyrészes sorozatban szinte mindenki megszólal, aki üzletileg, családilag vagy művészileg a két főszereplőhöz köthető: hallhatunk arról, milyen, amikor Iovine annyira meg akar győzni valakit, hogy napokig beszél a lelkére telefonon, és emiatt lényegében a fürdőszobában él. Hogy milyen, amikor Dre őrületbe kerget valakit azzal, hogy ezredszerre veteti fel ugyanazt a sort – de a saját lemezét sem adja ki, ha nem tökéletesen elégedett – és milyen, ha megérzi: a mikrofon előtti hülyéskedés maga a sláger.

Szerencsére azonban nem hallgatják el a kínos ügyeket sem: Dre beszél egykori nőverési esetéről, és az is bepillantást kap a keleti oldal-nyugati oldal háborújába, akinek fogalma sincs arról, ki volt az a 2Pac Shakur. A The Defiant Ones egyszerre egészen kivételesen élvezetes és informatív: zenei részletek, archív videók, anekdoták és korabeli híradó-részletek segítenek megérteni a témát, miközben a hangkeverés olyan ötletes és profi, hogy az még a főszereplőknek is ínyére lehet.

Infó

The Defiant Ones

Gyártó: HBO, 2017

Idehaza a Netflixen is látható

Szerző

Örkénnyel az olvasásért

Publikálás dátuma
2018.05.23. 07:45
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Örkény István Egyperces novelláival népszerűsíti az olvasást a Bookline. A most indult kampányban koncerthelyszíneken, színházakban, és országos mozihálózatok terjesztésében is futnak az online könyváruház animációs kisfilmjei. A hét alkotást a nemrég újra kiadott Örkény Egypercesek inspirálták, ám az olvasásnépszerűsítő kampány számos további kortárs és klasszikus könyvet is a közönség figyelmébe ajánl. Az egyenként egy perc hosszúságú Egyperces animációs filmekkel a képek között szocializálódó generációkhoz akarnak szólni a készítők, ezért mutatják be filmjeiket színházban, mozikban, party kivetítőkön, városi fényfestéseken, de számos további gerilla megoldást is ígérnek a budapestieknek.

A Már egy perc olvasás is élmény névre keresztelt kampány ideje alatt a hét kisfilm országosan 30 moziban, ebből 20 vidéki művészmoziban, és 8 Cinema City-ben, két színházban, három koncerthelyszínen, az A38 hajón, a Budapest Parkban és a Budapest Arénában lesz látható június 10-ig. A filmeket vetítik többek között a Game of Thrones, Lenny Kravitz, Elvis in Concert és John Williams koncertjei előtt és közben, valamint a Cirkó-Gejzírben, a Katona József Színházban és a Jurányi Házban. A hét egyperces megjelenik a Bookline közösségi média felületein, Youtube-, Facebook- és Instagram-csatornáin is.

Szerző

Csütörtökön búcsúztatják Choli Daróczi Józsefet

Publikálás dátuma
2018.05.22. 21:02
Fotó: Shutterstock
A cigány tradíciók szerinti szertartás keretében kísérik utolsó útjára Choli Daróczi József írót, a magyarországi cigány közélet egyik ismert alakját csütörtökön 14 órakor a Csepeli Temetőben Budapesten - közölte a RomNet hírportál kedden.

A közlemény szerint a temetést megelőző este, szerdán 18 órától a Kossuth Klubban tartanak nyilvános, közös megemlékezést és virrasztást az elhunyt emlékére.

Choli Daróczi József író, költő, műfordító, pedagógus, népművelő életének 79. évében, május 12-én hunyt el.

A hírportál idézi Áder János köztársasági elnököt, aki az elhunyt író családjának küldött részvéttáviratában kiemelte Choli Daróczi József alkotói életművét, amely a gyakran törékenynek bizonyuló emberi méltóságnak állított maradandó emléket. "Oktatói pályáján a közömbösség elleni küzdelemre, önbecsülésre, közös értékeink elfogadására és megőrzésére tanított" - hangsúlyozta Áder János.

Az államfő szerint Choli Daróczi József költészete és nevelő munkája nem merül feledésbe, mert mindig lesznek, akik személyes példája nyomán a cigányok és a magyarok egymásrautaltságának gazdag kultúráját tovább éltetik, és erre tanítanak másokat is.

A RomNet idézi Balog Zoltánt, az Emberi Erőforrások Minisztériumának volt vezetőjét, aki gyásztáviratában kiemelte: "Choli Daróczi Józseftől bölcsességet, tudást és emberséget tanulhattunk, cigány és nem cigány magyarok. Ő volt az, aki egész életében feladatának tekintette a roma testvéreink meggyőzését arról, hogy képesek az értékteremtő életre, alkotásra" - hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve, "felmutatta annak a világnak a kincseit, amelyből jött: a magyarság, a cigányság pótolhatatlanságát, egyediségét, kulturális önrendelkezését Európa közepén". Choli Daróczi József halála pótolhatatlan veszteség az egész nemzetnek - írta Balog Zoltán.

A magyarországi cigány közélet egyik ismert alakja 1939. május 26-án született a Hajdú-Bihar megyei Bedőn. Choli Daróczi József 1975 óta tagja volt a Magyar Írószövetségnek és a Magyar Újságírók Országos Szövetségének, szerkesztette a Romano Nyevipe, az Amaro Drom és a Rom Som nevű lapot. Számos publikációja, verse jelent meg cigány és magyar nyelven egyaránt.

1987 és 1988 között a Magyarországi Cigányok Kulturális Szövetségének ügyvezető titkára, majd a Hátrányos Helyzetű Fiatalok Életmód és Szabadidő Szövetségének elnöke lett; a rendszerváltás után betöltötte a X. kerületi cigány önkormányzat elnöki tisztét is.

A pedagóguspályára 1994-ben tért vissza, a zsámbéki Apor Vilmos főiskolán romológiát, cigány nyelvet, történelmet tanított. Innen vonult nyugdíjba.

1999-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztje kitüntetésben részesült.

Choli Daróczi Józsefet az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekinti.

Szerző