Választási jogsértések

A pálya kegyetlenül lejtett a Fidesz javára. Az esélyek brutálisan aránytalanok és egyenlőtlenek voltak. Felvetődik: ha a választás a kormánypárt és ellenzék számára egyaránt fair játékszabályok, egyenlő feltételek mentén bonyolódott volna le, beleértve a média és az anyagi lehetőségeket is, akkor milyen eredmény született volna?

Az Alkotmánybíróság előtt megtámadtam a választások eredményét, amely ezáltal még akkor sem vált jogerőssé, ha időközben megalakult az új Országgyűlés. Amelynek így viszont megkérdőjeleződik a legitimitása. Annyira, hogy alkotmányjogilag vitathatóvá válik minden döntésük. És ez súlyos alkotmányjogi következménnyel is járhat. Olyan népképviselet állt fel, amely törvényalkotás (mint jogintézmény) maga sem jogszerűen jött létre. Ez a kormányzást is destabilizálja. (Mocorog bennem a kisördög: ha az Alkotmánybíróság mégis helyt adna az indítványomnak, akkor a már felállt Országgyűléssel mi történne?) Sajnálatos módon, az Alkotmánybíróság sem tartotta be a törvényt, ugyanis a választások kapcsán három nap alatt nekik is döntést kellett volna hozniuk, de ez még nem történt meg. Törvényt sértett az Alkotmánybíróság is. Kérdés: hogyan akarnak jogi mércével mérni, amikor ők maguk is megsértik a rájuk nézve kötelező normát?

Áder János sem hívhatta volna össze az alakuló ülést mindaddig, amíg valamennyi jogorvoslat le nem zárul. Beleértve az általam benyújtott alkotmányjogi panaszt is. Megjegyzem, a köztársasági elnök rendelkezésére álló 30 nap jogilag nem a választás napjától ketyeg, hanem a választás eredményének jogerőssé válásától. Ugyanis egy választás (de jure) csak akkor fejeződik be, ha az összes jogorvoslat jogerősen lezárul. De ez még nem történt meg. Ezért az alakuló ülés összehívásának törvényi feltételei szintén nem álltak fenn. Vagyis Áder János is jogot sértett.

A választási szervek is jogot sértettek. A választási törvény előírja, hogy az ajánlást adó választópolgárnak saját kezűleg kell az ajánlást aláírnia. De azt is, hogy az ajánlás érvénytelen, ha szabálysértő. Pl. nem az ajánlást adó személy írt alá. Az aláírásokat ellenőrizni kell, de ezt nem tették meg egy választókörzetben sem. Az NVB felmentést adott alóla: a Nemzeti Választási Bizottság álláspontja szerint egyetlen választási szerv, így az ajánlások ellenőrzését végző választási irodák sem jogosultak arra, hogy az ajánlásellenőrzésre vonatkozó tételes jogszabályi rendelkezéseken túlterjeszkedve, az ajánlásellenőrzés során a választópolgárok aláírásképét ellenőrizzék. Önmagában pedig az, hogy a Ve.122.§.(2) bekezdése előírja, hogy az ajánlást adó választópolgárnak alá kell írnia az ajánlóívet, nem ad felhatalmazást a választási irodák számára annak hitelessége ellenőrzésére.

Az NVB e kérdéskör kapcsán túlterjeszkedett hatáskörén, mert olyan jogkérdést szabályozott, melyre csak a törvényalkotó jogosult, ezáltal elvonták a Parlament hatáskörét. Ezzel lehetővé tették, hogy ez a választás törvénysértő keretek között bonyolódjon le. Legalizálták a törvénytelenséget, kibújtak a törvényi kötelezettség alól.

Ha ugyanis igaza lenne az NVB-nek, akkor elég csak az ajánlást adó személy adataival rendelkezni. Ezáltal az ajánlóíven szereplő személyek úgy válnak ajánlókká, hogy nekik erről nincs is tudomásuk. Ezért is kell a választópolgárnak személyesen aláírnia, nem valaki másnak helyette, a nevében. Különben kiüresedik az ajánlás jogintézménye, céltalanná válik. Ahhoz, hogy be tudja tölteni a funkcióját, a választási szerveknek erről meg kell győződniük. Az ajánlások csak akkor érvényesek, ha az aláírások is valódiak. Az, hogy az adatok rendben vannak, még nem jelenti azt, hogy az ajánlások a választópolgároktól származnak. Ebből nem derül ki, hogy valóban ajánló volt-e, vagy az ő tudta nélkül mások írták be őt. Ezzel pedig az önrendelkezési és döntési jogát vonták el, hiszen anélkül vált ajánlóvá, hogy neki erről egyáltalán tudomása lenne.

Ha csak a választópolgár adatait ellenőrzik, amelyet más forrásból is meg tudnak szerezni a jelölő-szervezetek, akkor a rendelkezésére álló lista alapján saját maguk töltik ki az ajánlóíveket, nem az ajánlást (látszólag) adó választópolgár. Így olyan személyek ajánlásaival rendelkezhetnek, akik őket nem ajánlották. Valószínűsíthető a fideszes képviselők esetében, hogy a Kubatov-lista használatával történt az ajánlások gyűjtése, melyeket hamis aláírásokkal láttak el. Másképp nem lehet egy nap alatt több ezer ajánlást/aláírást összeszedni.

A fiktív ajánlások lehetőségét biztosítja az ellenőrzés hiánya. Így egy jelölt sem volt jogszerűen jelölt, mert olyan jogtalan előnyhöz jutott, amely nagyon durván sérti az esélyegyenlőség elvét, a választások tisztaságát és a jelöltek közötti esélyegyenlőséget. A szavazólapra fel sem kerülhettek volna. A választókat megtévesztették, mert nem törvényes jelöltek részvételével bonyolították le a választást. Ebben maga az állam biztosította a lehetőséget a csalásra az NVB által. Rendszerszinten.

2018.05.24 08:03

Az ember, aki több üveget tört be, mint a bombák

Publikálás dátuma
2018.09.25 16:30

Fotó: AFP/
Kaká 2007-es díjazása óta a nemzetközi szövetségnél az esztendő férfijátékosának hétfőn megválasztott Luka Modrić az első futballista, aki megtörte Messi és Ronaldo hegemóniáját.
A 33 éves, zentai születésű középpályás inspiráló élettörténetével az oroszországi világbajnokság idején ismerkedett meg a szélesebb közvélemény. A 2018 nyarára már temérdek egyéni és csapatszinten megszerzett trófeát magáénak tudó Modrić a döntőig menetelő horvát nemzeti csapat vezéreként került a figyelem középpontjába júliusban – akkor többen meglepődtek, milyen messziről is ért fel a csúcsra a vb legjobbjának választott játékos.
Amikor a horvát válogatott kapitánya a vb-döntő előtti sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a délszláv háború máig hatással van az érintett területeken élő és nevelkedő emberekre, így természetesen a végül ezüstérmesként végző futballcsapatra is, nem csupán a levegőbe beszélt. A szegény sorsú nagyszülei által nevelt Modrić jócskán megtapasztalta az 1991-ben kirobbant horvát függetlenségi háború borzalmait: nagyapját szerb lázadók végezték ki, házukat felgyújtották. A történtek idején mindössze hat éves Luka családjával együtt menekülni kényszerült, évekig egy szerény szállodában laktak. Modrić ezekben az időkben kizárólag a játékban lelte örömét; a família átmeneti otthonául szolgáló hotel szóvivője a nyáron úgy nyilatkozott egy brit lapnak, hogy a ma már ünnepelt sztárjátékos gyerekként szinte éjjel-nappal futballozott, egymaga több ablaküveget tört be, mint a bombák.
Luka Modrić 11 évesen, 1996-ban már szülővárosa csapatának labdarúgója volt. Kezdetben az edzők féltették őt alacsony termete és félénk természete miatt, játéktudása alapján azonban 2002-től a horvát futball meghatározó klubjához, a Dinamo Zágrábhoz került. A fővárosi gárda kétszer is kölcsönadta Boszniába (Modrićot az évek alatt a bosnyák és a horvát liga legjobbjának, valamint az év horvát labdarúgójának is választottak), ám 2008-ban szintlépés következett: a Tottenham Hotspur 21 millió eurót fizetett érte. Az igazán nagy dobás azonban az angoloknál eltöltött négy év „jutalma”, a Real Madrid szerződése lett.
Modrić már Carlo Ancelotti edzősége idején is fontos tagja volt a 2013/2014-es idény végén – 2002 után először – Bajnokok Ligáját nyerő madridi gépezetnek, ám igazán Zinédine Zidane időszakában vált nélkülözhetetlenné: az elmúlt hat idényből négyszer beválasztották a BL álomcsapatába, kétszer volt a spanyol bajnokság legjobb középpályása és az európai szövetség által kihirdetett Év csapatában is ugyanennyiszer kapott helyet. Modrić a Zidane-érában még háromszor nyert BL-t, a 2014/2015-ös, sérülésekkel teli idényt leszámítva érkezése óta csapata egyik meghatározó tagjaként említik. Bár a nyáron az olasz Internazionale élénken érdeklődött iránta, szerződése 2020-ig Madridba köti.
Modrić kvalitásait eddig sem sokan vitatták, az egyébként kétgyermekes családapa a hétfői, londoni eredményhirdetés óta mégis sokak szemében több, mint egy kivételes klasszis: hivatalosan is ő lett az az ember, aki 2007 óta először orrozott el egy nívós egyéni elismerést a külön ligába sorolt Lionel Messi és Cristiano Ronaldo elől. 
Mivel 2016 óta ebben az évben is külön osztják ki a nemzetközi szövetség elismerését és a France Football által odaítélt Aranylabdát, decemberben is jó esély mutatkozik a trónfosztásra.

Felcsúti küldöttség Londonban

A Magyar Labdarúgó-szövetség első embere, Csányi Sándor a nemzetközi szövetség alelnökeként „hivatalból” jelen volt a hétfői FIFA-gálán, mellette az MLSZ képviseletében a FIFA vasárnapi konferenciáján is részt vevő Marco Rossi szövetségi kapitány és Róth Antal utánpótlás-szakágvezető is a helyszínen követte az eseményeket. A magyar vendégek sora a sportnapilap főszerkesztőjével, az idén 10. alkalommal odaítélt Puskás-díj létrehozásában nagy szerepet vállaló Szöllősi Györggyel folytatódott, mellette pedig a felcsúti Puskás Akadémia is külön küldöttséggel képviseltette magát: Mészáros Lőrinc klubelnök, Jakab János, a felügyelő bizottság elnöke, illetve Spandler Csaba, a csapat saját nevelésű játékosa is ott volt a Royal Festival Hallban. Orbán Viktor miniszterelnök - bár hívták - ezúttal nem lehetett ott.

2018.09.25 16:30
Frissítve: 2018.09.25 16:30

Nagy lehetőségek előtt áll az ifjabb Schumacher

Publikálás dátuma
2018.09.25 15:53

Fotó: DPA/ SVEN SIMON
Mick Schumacher kényelmes előnnyel vezeti a Forma 3-as bajnokságot, a Ferrari csapatfőnöke pedig máris azt mondta: bármikor szívesen látják a csapatukban
Az utóbbi hetekben remek formában vezet a Forma 3-as Európa-bajnokságban tavaly óta szereplő Mick Schumacher, aki az F1-ben 1994 és 2004 között hét világbajnoki címet nyerő, 2013-as síbalesete óta a külvilágtól elzártan élő Michael Schumacher 19 éves fia. Az ifjú versenyző a sorozat legutóbbi 13 futamából nyolcat megnyert – legutóbb kettőt a hétvégén Ausztriában, ahol orosz márkatársával domináltak – ezzel a korábbi középszerű teljesítményén jócskán javítva kényelmes előnnyel vezeti a pontversenyt a bajnokság október 13–14-én rendezendő hockenheimi idényzárója előtt.
„Az első kettőhöz viszonyítva ezen a rajtrácson senkinek sem volt esélye Ausztriában. Még a csapattársaik sem voltak sehol hozzájuk képest, pedig ők is jó versenyzők. Az érdekes szóval írnám le a tempójukat és biztos vagyok benne, hogy az F3-as ellenfelek közül sokan egyetértenének” – üzent a közösségi médiában sokat sejtetően Schumacher legfőbb riválisa, a Red Bull juniorprogramjában nevelkedő Dan Ticktum, aki hozzátette: eleve vesztes csatát vív, hiszen őt nem Schumachernek hívják.
A német látványos formajavulása nem jött jól az éppen F1-es versenyzőket kereső Toro Rossóval is hírbe hozott Ticktumnak, hiszen a szintén 19 esztendős brit kizárólag a bajnokság megnyerésével rendelkezne az F1-es bemutatkozáshoz elengedhetetlen számú szuperlicenc-ponttal. 
„Mindenki fejlődik a szezon során, mi sem állunk le a munkával és a tanulással. A belgiumi győzelmem óta sikerült kiegyensúlyozottá válnunk, főként az időmérőkön, így jó köridőket értünk el” – reagált Schumacher, aki sajtóhírek szerint szintén jelölt a Toro Rosso ülésére.
Habár nemrégiben a Ferrari csapatfőnöke, Maurizio Arrivabene is azt mondta, hogy az F3-as bajnokság esélyesévé előlépő Mick Schumachert bármikor szívesen látják a csapatukban, a pilóta menedzsmentje korábban kijelentette: pártfogoltjukkal szeretnék végigjárni az F1-ig vezető sorozatokat.
Szerző
2018.09.25 15:53