Videóbíró kérdőjelekkel

Publikálás dátuma
2018.05.24 07:54
FOTÓ: AFP/IAN KINGTON
Fotó: /
A videóbíró elvileg a játékvezetők munkáját segíti a labdarúgó-mérkőzéseken, bevezetése óta azonban nem csökkent a vitatott esetek száma.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) idén, március 16-án bogotai ülésén döntött arról, hogy a videóbíró-technológiát (VAR) alkalmazza a június 14-én kezdődő oroszországi világbajnokságon.

A rendszert felnőtt tétmérkőzésen először tavaly, az oroszországi Konföderációs Kupán próbálták ki, alkalmazása azonban komoly feszültségeket okozott a mérkőzéseken, előfordult, hogy két percig is állt a játék egy-egy vitatott helyzet elemzésénél. Németországban egy év próbaüzem után kezdték el alkalmazni a VAR-t az élvonalbeli bajnokikon, illetve a Német Kupában a negyeddöntőktől. Szinte nem volt olyan forduló, amelyben ne okozott volna komoly feszültséget és vitákat a videóbíró. Előfordult, hogy egyértelmű tizenegyest azért vont vissza a játékvezető, mert tíz másodperccel korábban volt egy másik szabálytalanság, amit nem látott, ám a fülére szóltak miatta. A legkülönlegesebb jelenetet Mainzban láthatták a nézők, ahol a bíró lefújta az első félidőt, a csapatok az öltözőbe mentek, amikor kiderült, hogy az utolsó percben tizenegyest érő szabálytalanság történt a tizenhatoson belül. A játékvezető az öltözőből hívta vissza a csapatokat a pályára, és az értékesített büntető után kezdődhetett el – a nem várt közjáték miatt öt perccel megrövidített – a szünet.

Olaszországban is videóbíró segítette a játékvezetők munkáját, a tapasztalatok megegyeztek a németországiakkal, rengeteg kérdésre kell még megfelelő választ találni. Eredetileg a VAR-nak csak egyértelmű tévedésnél kell közbeavatkoznia, a gyakorlatban azonban nehéz meghúzni ezt a határt: Olaszországban az asszisztenseknek gyakorlatilag nem volt szabad lest jelezni, azzal az indokkal, ha tévesen engedtek el egy támadást, akkor majd korrigál a videóbíró. Ha tévedésből állítanak meg akciót, ott viszont már nem lehet semmit sem tenni.

A videóbíró egy mankó
„Nem szabad túlértékelni a videóbíró szerepét - mondta a ZDF német állami televíziós csatornának Felix Brych játékvezető, aki a világbajnokságon is közreműködik majd. - Kapunk egy olyan technikai segítséget, ami más sportágakban, tenisz, jégkorong, amerikai futball már régóta létezik.
A videóbíró egy mankó, amire támaszkodhatunk, de ne várjuk tőle, hogy nem lesz több tévedés. A mérkőzések végeredményét befolyásoló nagy hibák száma csökkenthető, ami óriási előrelépés, de minden tévedést lehetetlen kiszűrni.”

Sem Németországban, sem Olaszországban nem fogadta kitörő öröm a videóbíró világbajnoki alkalmazásáról szóló hírt. Mindkét országban attól tartanak, hogy a rendszerrel első alkalommal találkozó játékvezetőket megzavarja a VAR. Bár a képernyők előtt kizárólag olyan bírók nézik vissza a vitatott helyzeteket a vb-n, akik rendszeresen használták, ezért jól ismerik a VAR-t, többen aggódnak, mint örülnek.

„Tudjuk, hogy sokan kétkedve fogadják a videóbírót, de a bevezetése előtt nagyon komolyan elemeztük az eddigi tapasztalatokat, ezért olyan iránymutatást kapnak a játékvezetők, hogy nem maradnak bennük kételyek – jelentette ki Gianni Infantino, a FIF) elnöke. - A vb-n óriási a tét, néha szabad szemmel is nehéz követni a játékot, ezért minden technikai segítséget igénybe kell venni annak érdekében, hogy igazságos körülmények között dőljön el, ki a jobb. A már korábban alkalmazott gólbíró technológia (egy sípoló hang jelzi a játékvezetők számára, ha a labda teljes terjedelmével átjutott a gólvonalon) mellett a videóbíró tovább csökkenti a tévedések számát.”

A FIFA első emberének szavait nem erősíti meg a gyakorlat: a Német Kupa múlt szombati döntőjében a játékvezető videózás után sem ítélt büntetőt a Bayern München javára, pedig a felvételen jól látszott, hogy a 93. percben, 2-1-es állásnál a frankfurti játékos a labda helyett ellenfele lábába rúgott a tizenhatoson belül. A találkozót 3-1-re nyerte a Frankfurt. Példamutató volt a müncheniektől elköszönő 73 éves tréner, Jupp Heynckes reakciója: a szakember a felvétel megtekintése után azt mondta, tévedett a játékvezető, de csapata nem a videóbíró miatt veszített, hanem, mert korábban rosszul használta ki a helyzeteit.

Képzeljük el, nálunk mi történne ilyen esetben! Vagy inkább, ne gondoljunk ebbe bele...

A Premier League-ben nem lesz videózás
Angliában a Ligakupában tesztelték a VAR-t, a tervek szerint nyártól a Premier League-ben is bevezették volna. A klubok azonban arra szavaztak, várjanak még egy évet a videózással.
A csapatok többsége úgy vélte, a rendszer még finomításra szorul, meg kell határozni, pontosan, mikor lehet technikai segítséget igénybe venni. Mivel ez szerintük nem tisztázott egyelőre, az a döntés született, hogy várnak még egy évet a videóbíró bevezetésével.

2018.05.24 07:54

Kifogástalan talaj várja a Vidit Budapesten

Publikálás dátuma
2018.08.16 20:27
A Pancho Aréna Felcsúton
Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
Az ősszel biztosan valamelyik európai kupasorozat csoportkörében lesz érdekelt a MOL Vidi labdarúgócsapata, melyet a fővárosban rendezendő mérkőzések után aligha panaszolnak be.
„Szerintem a felcsúti pálya állapota nem volt méltó egy BL-selejtezőhöz, de a kiesést nem fogjuk erre. Az UEFA-nak jeleztem, hogy mit gondolok a gyepről”
– ezt Niclas Carlnén, a magyar bajnok által a kedd esti, Pancho Arénában rendezett visszavágón búcsúztatott Malmö ügyvezetője mondta azt követően, hogy csapata összesítésben 1-1-es eredménnyel, egy idegenben szerzett találat miatt alulmaradt a Vidivel szemben a Bajnokok Ligája selejtezőjének 3. fordulójában. A találkozó után a fehérváriak lapunk által megkérdezett futballistája, Pátkai Máté is „borzasztó minőségűnek” nevezte a gyepszőnyeget, ám a játékos hozzátette: a feltételek mindkét fél számára egyformák voltak. 
Korábban egyébként a svédeket felkészítő Üwe Rösler és a magyar együttes vezetőedzője, Marko Nikolic is rosszallását fejezte ki a pár nap leforgása alatt feltűnően hiányossá lett felcsúti fű állapota miatt, melynek kapcsán hivatalos állásfoglalásról nincs információnk, a történtekkel kapcsolatban csak találgatásokról hallani. Nikolic például a visszavágó előtti sajtótájékoztatón azt mondta, hogy hasonlót még sehol sem tapasztalt, de azt is el tudja képzelni, hogy senki sem hibázott, csupán annyi történt, hogy valamiféle fertőzés támadta meg a füvet.
Tagadhatatlan, hogy a 2014-ben átadott felcsúti futballstadion napjainkban egyike a legkihasználtabb arénáknak. Ha csak az élvonalbeli bajnokságot nézzük, minden héten rendeznek ott meccset, hiszen a Puskás Akadémia mellett átmenetileg a továbbra is az új – a legfrissebb hírek szerint talán a télre elkészülő – székesfehérvári stadion elkészülésére váró MOL Vidi „albérlőként” használja. A fehérváriak az eddigiekben a Bajnokok Ligája kvalifikációs szakaszában is Felcsúton játszottak, az európai szövetség előírásainak megfelelően azonban a jövő szerdai, AEK Athén elleni 4. fordulós összecsapást, majd a párharc eredménytől függően a BL vagy az Európa-liga csoportkörében esedékes három hazai mérkőzést is a nagyobb befogadóképességű Groupama Arénában rendezik. Ott, ahol a Vidi nélkül is sűrű lett volna a következő hónapok programja, hiszen az őszi idényben a Ferencváros hazai bajnoki és kupamérkőzései mellett a magyar válogatott is az Üllői úton fogadja az ellenfeleket a Nemzetek Ligájában. „A Groupama Aréna büszke arra, hogy az ország legrangosabb labdarúgó-mérkőzéseinek adhat otthon 2018 őszén is. A gyepszőnyeget, a kiegészítő egységeket és az egész Arénát profi szakemberek üzemeltetik, akik az elmúlt években sikeres munkájukkal hozzájárultak Fradi és válogatott mérkőzések, vállalati rendezvények, koncertek szervezéséhez. Az üzemeltető ezeknek megfelelően készül az őszi kiemelt terhelésre is" – válaszolta megkeresésünkre Kulin Balázs, a Groupama Aréna marketing vezetője. "– A pálya a hetek óta tartó hőséghez képest most is kiváló állapotban van. Betegség nem tapasztalható, a gyepborítás teljes – ez jó alapot biztosít a következő hetekre, hónapokra. A legnagyobb kihívást ezzel kapcsolatban az időjáráson kívül a még nem teljesen ismert eseménynaptár jelenti, hiszen a Vidi csoportkörös sorsolását egyelőre nem ismerjük. Munkatársaink mindent megtesznek azért, hogy a Fradi, az MLSZ és a Vidi képviselői is elégedetten távozhassanak minden alkalommal a Groupama Arénából.” Közös érdek, hogy ne születhessen több hasonló nyilatkozat, mint Niclas Carlnéné.

Nem a mostani az első eset

A Pancho Aréna gyepét a Pharos ’95 Kft. alakította ki. Bár a fűvel már korábban is voltak gondok (nem sokkal a 2014-es átadó után felázott, sőt, mindössze egy évvel később az alatta levő csőrendszert is ki kellett cserélni), a Pharos szárnyalását ez nem akadályozta meg: a társaság azóta megbízást kapott a paksi aréna felújítására, Dunavarsányban sportcsarnokot építhet, valamint és abból is jól jöhet ki, hogy a Magyar Labdarúgó-szövetség az NB II-es kluboktól is elvárja már, hogy tegyék fűthetővé a pályák füvét – olvasható a hvg.hu cikkében.

2018.08.16 20:27
Frissítve: 2018.08.16 21:46

Megvan Alonso utódja

Publikálás dátuma
2018.08.16 15:08

Fotó: AFP/ ANDREJ ISAKOVIC
A spanyol pilóta kedden jelentette be, hogy a szezon végén befejezi pályafutását a Forma-1-ben.
A visszavonulását kedden bejelentő kétszeres világelső, Fernando Alonso helyére a szintén spanyol Carlos Sainz Jr.-t igazolta le 2019-re a Forma–1-es világbajnoki sorozatban szereplő McLaren-Renault – jelentette be hivatalos honlapján csütörtökön a brit istálló. Az idei szezonban a Toro Rosso kölcsönpilótájaként a Renault színeiben versenyző, a mezőnyt 2015 óta erősítő Sainz több évre szóló kontraktust írt alá a McLarennel, az együttműködés pontos időtartamát azonban nem hozták nyilvánosságra a felek.
„Amióta az eszemet tudom, a McLarennek drukkoltam. Elképesztő öröksége, hagyománya van a csapatnak, amelynek olyan versenyzői voltak, akik az F1 hősei közé sorolhatók. Nem kérdés, hogy Fernando is közéjük tartozik, és nekem spanyol pilótaként ezért is különleges, hogy az ő helyét vehetem át”
– idézte Sainzot a McLaren közleménye.
Jean Todt, a nemzetközi szövetség elnöke bátor döntésnek nevezte Alonso elhatározását. „Maximális tiszteletem ezért a bátor döntésért – írta közösségi oldalán Todt. - Biztos vagyok benne, hogy a két megnyert világbajnoksághoz további címek jönnek az autósport más versenyosztályaiban.” A legtöbbször, 77 versenyen a brazil Felipe Massa volt Alonso csapattársa. „Gratulálok, legyél nagyon boldog és élvezd az újabb kihívást – üzente a dél-amerikai pilóta. - Számomra Te vagy az univerzum legjobb versenyzője.” A pilóták érdekvédelmi szervezetének elnöke, Alexander Wurz szintén Twitter-üzenetben búcsúzott el a spanyol versenyzőtől. „Köszönöm barátom, hogy az elmúlt két évtizedben meghatározó alakja voltál az autósportnak! Hiányozni fogsz a Forma-1-nek, de annak örülünk, hogy más kategóriában velünk maradsz a jövőben is” - írta Wurz. A Renault istálló története két világbajnoki címét Alonsóval szerezte meg, és az utolsó futamgyőzelmét is a spanyol sztárnak köszönheti. A csapat megköszönte Alonsónak a sok szép közös emléket, sikereket, és sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a versenyző jövőre már nem a Forma-1-ben versenyez.
2018.08.16 15:08
Frissítve: 2018.08.16 17:08