Videóbíró kérdőjelekkel

Publikálás dátuma
2018.05.24 07:54
FOTÓ: AFP/IAN KINGTON
Fotó: /
A videóbíró elvileg a játékvezetők munkáját segíti a labdarúgó-mérkőzéseken, bevezetése óta azonban nem csökkent a vitatott esetek száma.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) idén, március 16-án bogotai ülésén döntött arról, hogy a videóbíró-technológiát (VAR) alkalmazza a június 14-én kezdődő oroszországi világbajnokságon.

A rendszert felnőtt tétmérkőzésen először tavaly, az oroszországi Konföderációs Kupán próbálták ki, alkalmazása azonban komoly feszültségeket okozott a mérkőzéseken, előfordult, hogy két percig is állt a játék egy-egy vitatott helyzet elemzésénél. Németországban egy év próbaüzem után kezdték el alkalmazni a VAR-t az élvonalbeli bajnokikon, illetve a Német Kupában a negyeddöntőktől. Szinte nem volt olyan forduló, amelyben ne okozott volna komoly feszültséget és vitákat a videóbíró. Előfordult, hogy egyértelmű tizenegyest azért vont vissza a játékvezető, mert tíz másodperccel korábban volt egy másik szabálytalanság, amit nem látott, ám a fülére szóltak miatta. A legkülönlegesebb jelenetet Mainzban láthatták a nézők, ahol a bíró lefújta az első félidőt, a csapatok az öltözőbe mentek, amikor kiderült, hogy az utolsó percben tizenegyest érő szabálytalanság történt a tizenhatoson belül. A játékvezető az öltözőből hívta vissza a csapatokat a pályára, és az értékesített büntető után kezdődhetett el – a nem várt közjáték miatt öt perccel megrövidített – a szünet.

Olaszországban is videóbíró segítette a játékvezetők munkáját, a tapasztalatok megegyeztek a németországiakkal, rengeteg kérdésre kell még megfelelő választ találni. Eredetileg a VAR-nak csak egyértelmű tévedésnél kell közbeavatkoznia, a gyakorlatban azonban nehéz meghúzni ezt a határt: Olaszországban az asszisztenseknek gyakorlatilag nem volt szabad lest jelezni, azzal az indokkal, ha tévesen engedtek el egy támadást, akkor majd korrigál a videóbíró. Ha tévedésből állítanak meg akciót, ott viszont már nem lehet semmit sem tenni.

A videóbíró egy mankó
„Nem szabad túlértékelni a videóbíró szerepét - mondta a ZDF német állami televíziós csatornának Felix Brych játékvezető, aki a világbajnokságon is közreműködik majd. - Kapunk egy olyan technikai segítséget, ami más sportágakban, tenisz, jégkorong, amerikai futball már régóta létezik.
A videóbíró egy mankó, amire támaszkodhatunk, de ne várjuk tőle, hogy nem lesz több tévedés. A mérkőzések végeredményét befolyásoló nagy hibák száma csökkenthető, ami óriási előrelépés, de minden tévedést lehetetlen kiszűrni.”

Sem Németországban, sem Olaszországban nem fogadta kitörő öröm a videóbíró világbajnoki alkalmazásáról szóló hírt. Mindkét országban attól tartanak, hogy a rendszerrel első alkalommal találkozó játékvezetőket megzavarja a VAR. Bár a képernyők előtt kizárólag olyan bírók nézik vissza a vitatott helyzeteket a vb-n, akik rendszeresen használták, ezért jól ismerik a VAR-t, többen aggódnak, mint örülnek.

„Tudjuk, hogy sokan kétkedve fogadják a videóbírót, de a bevezetése előtt nagyon komolyan elemeztük az eddigi tapasztalatokat, ezért olyan iránymutatást kapnak a játékvezetők, hogy nem maradnak bennük kételyek – jelentette ki Gianni Infantino, a FIF) elnöke. - A vb-n óriási a tét, néha szabad szemmel is nehéz követni a játékot, ezért minden technikai segítséget igénybe kell venni annak érdekében, hogy igazságos körülmények között dőljön el, ki a jobb. A már korábban alkalmazott gólbíró technológia (egy sípoló hang jelzi a játékvezetők számára, ha a labda teljes terjedelmével átjutott a gólvonalon) mellett a videóbíró tovább csökkenti a tévedések számát.”

A FIFA első emberének szavait nem erősíti meg a gyakorlat: a Német Kupa múlt szombati döntőjében a játékvezető videózás után sem ítélt büntetőt a Bayern München javára, pedig a felvételen jól látszott, hogy a 93. percben, 2-1-es állásnál a frankfurti játékos a labda helyett ellenfele lábába rúgott a tizenhatoson belül. A találkozót 3-1-re nyerte a Frankfurt. Példamutató volt a müncheniektől elköszönő 73 éves tréner, Jupp Heynckes reakciója: a szakember a felvétel megtekintése után azt mondta, tévedett a játékvezető, de csapata nem a videóbíró miatt veszített, hanem, mert korábban rosszul használta ki a helyzeteit.

Képzeljük el, nálunk mi történne ilyen esetben! Vagy inkább, ne gondoljunk ebbe bele...

A Premier League-ben nem lesz videózás
Angliában a Ligakupában tesztelték a VAR-t, a tervek szerint nyártól a Premier League-ben is bevezették volna. A klubok azonban arra szavaztak, várjanak még egy évet a videózással.
A csapatok többsége úgy vélte, a rendszer még finomításra szorul, meg kell határozni, pontosan, mikor lehet technikai segítséget igénybe venni. Mivel ez szerintük nem tisztázott egyelőre, az a döntés született, hogy várnak még egy évet a videóbíró bevezetésével.

2018.05.24 07:54

Szalai: Nem szabad utólag sajnálkozni

Publikálás dátuma
2018.11.19 08:52

Fotó: AFP/ KISBENEDEK ATTILA
Rossz időben jött a kapitányváltás, Rossinak mindössze öt napja volt arra, hogy felkészítse az együttest – hangsúlyozta a csatár.
Szalai Ádám szerint nem szabad utólag sajnálni, hogy a magyar labdarúgó-válogatott csak a második helyen zárt a Nemzetek Ligájában. A vasárnap a finnek elleni csoportzárón is eredményes csatár az MTI tudósítása szerint azt mondta, nagyon rossz időben jött a kapitányváltás az együttesnél, hiszen Marco Rossinak Georges Leekens menesztését követően mindössze öt napja volt arra, hogy felkészítse az együttest, amely végül 1-0-ra kikapott Finnországban a sorozat első fordulójában.
„Azt gondolom beáldoztuk annak, hogy a csapat felvegye azt a rendszert, amit a mostani kapitány elvár. Aztán azon meg lehet gondolkozni, mi lett volna, ha lett volna ideje néhány barátságos mérkőzésen felkészülni”
– tette hozzá a Hoffenheim támadója.
Szalai a neki remek gólpasszt adó Kalmár Zsoltot is méltatta.
„Nagyon sokat fejlődött az elmúlt válogatott mérkőzéseken. Sokat kell vele beszélni, de maximálisan végrehajtja, amit kell. A képességei megvannak, előrefelé nagyon jó, és ha még egy kicsit hátrafelé is javul, komoly kis középpályás lesz belőle”
– jelentette ki.
Kalmár csütörtökön az észtek és vasárnap a finnek ellen megnyert mérkőzésen is a válogatott egyik legjobbja volt. Ahogyan ő fogalmazott, remek formája első sorban annak köszönhető, hogy bízik benne a szakmai stáb, valamint az egész csapat teljesítménye is segíti őt.
„A második hely összességében nem rossz a csoportban, de utólag azért van bennünk némi hiányérzet a finnországi vereség, vagy az észtországi döntetlen kapcsán. Ugyanakkor azt gondolom, jó úton haladunk előre, ezt ez a legutóbbi két mérkőzés megmutatta”
– jegyezte meg.
A finnek ellen Marco Rossi Holender Filip személyében újoncot is avatott, a Budapest Honvéd játékosa nagyon örült a debütálásának.
„Már az észtek elleni összecsapáson is szó volt arról, hogy játszom majd, most is ugyanúgy készen álltam. Azért amennyire örülök, annyira dühös is vagyok, mivel volt egy nagy helyzetem, ahol nem sikerült jól eltalálnom a labdát, fantasztikus lett volna gólt lőni rögtön a bemutatkozásomkor”
– mondta.

Rossi: Nem volt veszélyben a győzelem

Korábban a találkozót értékelve Marco Rossi azt mondta, taktikailag sikerült meglepniük a finn válogatottat, agresszív és támadó futballal nyomást helyeztek az ellenfélre. Az olasz szakvezető kifejtette, hogy a finneknek is voltak lehetőségeik, ám Gulácsi Péter védéseinek köszönhetően nem kapott gólt együttese. Leszögezte: megérdemelten szerzett vezetést a magyar válogatott, és bár a második félidőben meghozott kényszerű cserék meghatározták a játék képét, az utolsó percig sem volt veszélyben a győzelem.
„Az elmúlt két évben elért válogatott eredmények után az utóbbi időszakban mutatott játék bizakodásra ad okot. Fontos a szerénység, nem szabad elszállni magunktól, de a szint, amit elértünk, bizakodásra ad okot a további meccsekre tekintve”
– értékelte az MTI kérésére a második hely megszerzését Rossi.
A finnek szövetségi kapitánya, Markku Kanerva csalódottságát fejezte ki, egyben gratulált a „nagyon erős” magyar válogatottnak, amely – mint mondta – „nagyon jól játszott és megérdemelten nyert”. Rámutatott, hogy egy-egy kulcsjátékosát sérülés, illetve betegség miatt már a meccs előtt elvesztette. Emellett kiemelte: csapata a második félidőben aktívabban játszott, mint a szünet előtt, és amennyiben megkapta volna a szerinte jogos büntetőt, úgy más lehetett volna a játék képe.
Mivel vasárnap a görögök a csoport másik mérkőzésén nagy meglepetésre hazai pályán kikaptak az észtektől, így a magyar válogatott a C osztály 2. csoportjának második helyén zárt, azaz biztosan bennmaradt. Egyúttal így maradt esélye arra, hogy a Nemzetek Ligájából – sikertelen Eb-selejtező esetén – érdekelt legyen az Európa-bajnoki részvételért folyó küzdelemben, de ehhez az kell, hogy az osztály négy csoportgyőztese közül valamelyik válogatott az Európa-bajnoki selejtezősorozatból kiharcolja a részvételt.

C divízió, 2. csoport

1. Finnország 6 4 0 2 5:3 12 2. Magyarország 6 3 1 2 9:6 10 3. Görögország 6 3 0 3 4:5 9 4. Észtország 6 1 1 4 4:8 4 

2018.11.19 08:52
Frissítve: 2018.11.19 09:03

Rossival harmadik hazai mérkőzésén is nyert a válogatott

Publikálás dátuma
2018.11.18 22:43

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
A négyes élén záró Finnország 2-0-s vasárnapi legyőzésével csoportja második helyezettjeként fejezte be szereplését a magyar labdarúgó-válogatott a Nemzetek Ligájában.
„Ria, ria, Finlandia” – ilyen és ehhez hasonló rigmusokkal hangoltak együtt a finn és a magyar szurkolók az európai szövetség szeptemberben debütáló új sorozatának csoportszakaszát lezáró mérkőzésre a Népligetben. A drukkerek között a Groupama Arénában és azon kívül is nagy volt a barátság, voltak, akik a kezdés előtt sálat cseréltek, de olyanok is, akik közös fotót készítettek a messziről jött vendégekkel. 
A stadionban a kései időpont és az egyre hűvösebb időjárás ellenére is összejöttek annyian, mint a csütörtöki, Észtország elleni győzelem alkalmával, ezúttal is nagyjából 8000-en lehettek. A kapu mögötti szurkolótábor helye csaknem megtelt, a hazai B-közép pedig az első perctől kezdve biztatta a magyar válogatottat, az ultrák részéről megvolt a bizalom a csapat felé. A legutóbb – eltiltása miatt – a lelátóról figyelő Marco Rossi több poszton változtatott a múltkori kezdőcsapaton, bekerült a néhány napja még betegséggel bajlódó kapus, Gulácsi Péter, a kisebb sérüléséből felépült Lovrencsics Gergő és a csapatkapitányi karszalagot viselő Dzsudzsák Balázs is. Utóbbi először kezdett Rossinál.
Két komolyabb finn helyzetet lehet megemlíteni az első 25 percből, de ment előre a házigazda is, amely a 29. minutumban megszerezte a vezetést: egy szépen felépített támadás végén Kalmár Zsolt sarkazta vissza a labdát Szalai Ádámnak a tizenhatos vonalán belülről, aki az észteknek két meccsen lőtt három gólja után Jesse Joronen kapuját is bevette. 
Az előnyben futballozó hazaiak nem érték be ennyivel, kisvártatva megduplázódott a fór: Nagy Ádám lőtt remek gólt szólója végén 20-22 méterről, másodszor is talpra ugrasztva a lelkes hazai közönséget (2-0). A vereségektől 2018 őszén elszokó finn válogatott játékosa nehezen viselte a történteket, dühében újra a kapuba bombázta a labdát. A látottakon kívül további örömre adott okot a szünetben, hogy a Görögország vendégeként végül 1-0- nyerő Észtország ekkor már vezetett, azaz az élő tabellán magyar csapat csoportja második helyén állt.
A térfélcserét követően Rossi kilenc percen belül hármat cserélt, beállt Vinícius Paulo, Lang Ádám és Holender Filip is. A kapuk egy-egy kivételtől eltekintve nem forogtak veszélyben, így a héten másodszor is három pontot szerzett a nemzeti tizenegy, amely 2018 őszén Rossi irányításával vendéglátókén legyőzte a görögöket, Észtországot és vasárnap a finneket is. Soha rosszabb folytatást!

Horvátország kiesett az A-ligából

A 78. percig vezettek a horvátok a Wembleyben vasárnap, a hajrában azonban Jesse Lingard és Harry Kane góljaival fordított az angol labdarúgó-válogatott, amely így megnyerte a Nemzetek Ligája A divíziójának 4. csoportját, s kvalifikálta magát a sorozat jövő nyári négyes döntőjébe. Vereségével az oroszországi világbajnokságon ezüstérmesként záró Horvátország kiesett, a következő NL-idényt a B-ligában kezdheti. Szintén kiestek az A divízió 1. csoportjában szereplő németek; Joachim Löw csapata hétfőn, a csoportelsőségre hajtó Hollandia elleni hazai mérkőzéssel (20.45, tv: Sport1) búcsúzik a legmagasabb osztálytól.

C divízió, 2. csoport

1. Finnország 6 4 0 2 5:3 12 2. Magyarország 6 3 1 2 9:6 10 3. Görögország 6 3 0 3 4:5 9 4. Észtország 6 1 1 4 4:8 4 

2018.11.18 22:43
Frissítve: 2018.11.18 23:02