Nem tudják eldönteni, gyilkoltak-e Burkáék

Publikálás dátuma
2018.05.24. 07:10
FOTÓ: MTI/CZEGLÉDY ZSOLT
Elítélték, felmentették, kártérítést kaptak, majd első fokon újra elítélték az emberöléssel vádolt Burka Ferencet és fiát. Ma folytatódik a per.

Az első fokon eljárt Debreceni Törvényszék 2017 júniusában hatályon kívül helyezte a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság 2005-ben, és a Debreceni Ítélőtábla 2006-ban kihirdetett ítéletét és bűnösnek mondta ki idősebb és ifjabb Burka Ferencet társtettesként, nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettében. Az első rendű vádlottat 12 év, a másodrendűt 10 év fegyházbüntetésre ítélte.

A vád szerint még 1999-ben Újszentmargitán olyan súlyosan bántalmaztak egy férfit, hogy belehalt sérüléseibe. A helyszínről egy antennát vittek el. Burkáékat 2002-ben előbb elítélték, majd a megismételt eljárás során – 2005-ben - bizonyítottság hiányában felmentették a vád alól. Az apa 2127 napot, fia 2138-at töltött előzetes letartóztatásban. 2007-ben a hazai jogtörténetben addig példátlanul magas kártérítést kaptak. Az idősebb Burkának 20, a fiának 25 millió forintot ítéltek.

A perújításra azért kerülhetett sor, mert két tanú terhelő vallomása miatt ismét nyomozás indult, mely során új tárgyi bizonyíték került elő, illetve titkos adatszerzés útján új információ jutott a nyomozóhatóság birtokába. A bíróság szerint az antennát akarták megszerezni az egyébként lakatlan házról. A fiú arra ügyelt, hogy ne zavarja meg őket senki, miközben az apja egy nála lévő betonvassal felfeszítette a terasz ajtaját. A zajra ébredt fel a Gy. János, aki a házra vigyázva egy másik épületrészben aludt. Meglátta az ajtón a betörés nyomait, és összetalálkozott a figyelő férfival. Felismerte a vádlottakat, akik lelökdösték a férfit a teraszról, ököllel kétszer fejen ütötték, majd egy betonvassal agyonverték.

Állítólag egy szemtanú látta, amikor másnap egy szatyorba téve a vádlottak elásták a véres ruhaneműket, és a viselt gumicsizmát, ezeket később elégették.

Most főként azon tanúk vallomására összpontosított a bíróság, akik korábban visszavonták szavaikat, de újra jelentkeztek vallomástételre. Ilyen tanú volt a másodrendű vádlott élettársa, aki most elmondta: párja az ominózus éjszakán azzal tért haza, hogy megölt egy embert, s utasítására ő mosta ki a véres ruhákat.

Időközben előbukkant egy földből kiásott rozsdás antenna, az egyik Burka-unoka pedig véletlenül meghallotta, amint nagyapja korholja az apját, s azt vágja a fejéhez, miért ölte meg a férfit, amikor csak őrködnie kellett volna.

Zeke László, idősebb Burka Ferenc védője korábban úgy nyilatkozott, elképesztő döntés született, s több ponton is törvénysértő a bírósági eljárás. Szerinte a bíróság a perújítás ürügyén nem mérlegelhet újra olyan bizonyítékokat, amelyekről korábban már jogerősen megállapították egy perben, hogy nem támasztják alá a bűnösséget. A Debreceni Törvényszék – véli - presztízskérdést csinált abból, hogy elítélje Burkáékat, főként, mert kínos a tetemes kártérítés, amit a korábbi eljárás miatt az államnak ki kellett fizetnie. Ezért elfogultságra hivatkozva azt kérték a védők – hiába -, hogy másodfokon már ne Debrecenben tárgyalják a pert.

Az újabb Burka-perben várhatóan június 7-én hirdetnek ítéletet.

Mi lesz a pénzzel?
A kártalanítás miatt kapott pénz sorsa „érdekes jogi probléma lesz”, ha Burkáékat mégis bűnösnek találják - mondta korábban Zeke László. A kártalanításnak ugyanis a jogerős felmentő ítélet és a börtönben eltöltött idő a feltétele, ezek pedig akkor, amikor Burkáék megkapták a pénzt, fennálltak. Az ügyvéd szerint az államnak problémás lenne az összeg visszaperlése, és Burkáék már egyébként is elköltötték.

Szerző

Börtönben marad a budai skálás gyilkos

Publikálás dátuma
2018.05.23. 23:02
Fotó: Shutterstock
Börtönben marad Bene László, aki részt vett a Skála pénzszállítójának 1992-es kirablásában és három embert meggyilkolt - döntött a Szegedi Törvényszék másodfokú tanácsa.

A Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője szerdán az MTI-nek elmondta, hogy a tanács megváltoztatta az elsőfokú határozatot, és helyt adott a főügyészség fellebbezésének.

A másodfokú tanács úgy döntött, hogy Bene László nem helyezhető szabadlábra, mert nem állnak fenn annak törvényi feltételei - közölte Szanka Ferenc. Hozzátette, hogy Bene László sem kérte szabadlábra helyezését, és a különböző meghallgatásokból is az derült ki, nem garantálható jogkövető magatartása.

Bene Lászlót a Legfelsőbb Bíróság 1996-ban több emberen, részben előre kitervelten, részben nyereségvágyból, részben aljas indokból elkövetett emberölés bűntettében és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek a Budai Skála áruház pénzszállító autójának kirablása, valamint egy 23 éves egyetemista és két vadász életének kioltása miatt.

A Legfelsőbb Bíróság döntése alapján az elítélt legkorábban 20 év letöltése után bocsátható feltételes szabadságra. Ez az időtartam 2014. május 4-én telt le, a bíróság utoljára 2016. szeptember 7-én döntött a férfi ügyében, mellőzve a feltételes szabadságra bocsátását.

Bene László tettestársa, Donászi Aladár 2001-ben a börtönben öngyilkos lett.

Szerző

Halálra gázoltak egy kerékpárost Cegléd közelében

Publikálás dátuma
2018.05.23. 20:50
Shutterstock illusztráció.

Eddig tisztázatlan körülmények között szerdán délután a 441-es úton, Nagykőrös irányából Cegléd irányába haladva egy személyautó elütött egy kerékpárost. A kerékpárt vezető férfi olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette.

Szerző