Ollóval, késekkel szurkálta áldozatát a petőfiszállási gyilkos

Publikálás dátuma
2018.05.24 15:03
Képünk illusztráció Fotó: Németh András Péter
Fotó: /
A gyanúsított elmaradt munkabére miatt támadt az idős asszonyra, akit kegyetlenül megkínzott. Hét évvel később újra lecsapott, végül saját magát leplezte le.

Vádat emeltek a petőfiszállási rablógyilkosság gyanúsítottja ellen: a jelenleg is előzetes letartóztatását töltő, 35 éves férfi a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerint 2010 augusztusában elképesztő különös kegyetlenséggel ölt meg és rabolt ki egy nyugdíjas asszonyt, majd hét évvel később egy másik idős helybéli nőre is rátámadt.

A vádirat alapján a férfi alkalmi munkából élt, így ismerte meg egyedül élő első áldozatát. 2010. augusztus 19- én azért kereste fel tanyáján, hogy elmaradt, hatezer forintos bérét követelje tőle, de a nő hallani sem akart a kifizetésről. A vita hevében a férfi és az asszony dulakodni kezdtek, mire az idős nő rendőrt akart hívni.

Erre már nem volt lehetősége: a vádlott egy partvisnyéllel leütötte, majd egy ollóval többször tarkón és háton szúrta az asszonyt. A támadást egy kenyérvágó késsel, majd egy kisebb késsel folytatta, döféseinek erejére jellemző, hogy mindkét penge elhajlott, eltört kezében. A sértett még ekkor is életben volt, a férfi pedig hosszú ideig kínozta, amíg végül bele nem halt sérüléseibe.

A férfi ezután 66 ezer forintot vitt el az idős nő tanyájáról. A vádlott később is sokszor pénzszűkébe került, tartozásai csak nőttek az évek folyamán. 2017-ben ezért újabb támadást tervezett el, ezúttal már kifejezetten rabolni akart

Szeptember 18-án egy másik idős helyi nőhöz tört be, akit szintén alkalmi munkavállalás kapcsán ismert meg. A ház vécéjében próbált elbújni, hogy alkalmas pillanatban lecsaphasson, de a 83 éves sértett észrevette a rejtőzködő vádlottat.

A rablógyilkos ekkor bicskáját az asszony nyakához szorítva pénzt követelt, és kapott is hétezer forintot. Ezt azonban kevésnek érezte, és tovább fenyegetőzött. A  megtámadott nő életét csak találékonyságának köszönhette életét, mert felvetette, hogy átmegy a szomszédba pénzt kérni. Támadója ebbe beleegyezett, az asszony pedig biztonságba kerülve azonnal értesítette a rendőrséget.

A kiérkező rendőrök a támadó zsebében megtalálták a rabolt pénzt. Az ügy feltárása során aztán kiderült, hogy a vádlott követte el a hét évvel korábbi gyilkosságot is.

A főügyészség a férfit aljas célból, különös kegyetlenséggel, bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés, továbbá önbíráskodás, kifosztás, minősített rablás és felfegyverkezve elkövetett magánlaksértés bűntettével vádolja.

Mindezért életfogytig tartó fegyházbüntetés is kiszabható, a vádlott bűnösségéről azonban a Kecskeméti Törvényszék fog dönteni.

Szerző
2018.05.24 15:03

Húsz éven át vette fel halott édesanyja nyugdíját egy győri nő

Publikálás dátuma
2018.11.19 09:11

Fotó: Shutterstock/
Ezzel mintegy 13 millió 705 ezer forintra tett szert, az ügyészség vádat emelt.
Társadalombiztosítási juttatással való visszaélés vétsége miatt emelt vádat a Győri Járási és Nyomozó Ügyészség egy győri nő ellen, mert húsz éven át felvette halott édesanyja nyugdíját – tájékoztatta a Győr-Moson-Sopron Megyei főügyész hétfőn az MTI-t. Takács Péter közleménye szerint a 65 éves nő a költségvetést károsító bűncselekménnyel mintegy 13 millió 705 ezer forintra tett szert. A vádlott édesanyja 1997 őszén halt meg, de a nő a nyugdíjfolyósító hatóság felé nem jelezte ezt. A 2017 tavaszáig folyósított nyugdíjat a vádlott minden esetben felvette, emellett 2001-ben egy, a nyugdíj folyósításával kapcsolatos adatközlő lapot is kitöltött és aláírt édesanyja helyett. Az elkövetés 2017 tavaszán, az anyakönyvi adatokkal történt hatósági egyeztetést követően derült ki. A nyugdíjfolyósító hatóság öt évre visszamenőleg mintegy 4 millió 804 ezer forint erejéig kötelezte a vádlottat az ellátás visszafizetésére, az ügyészség pedig a fennmaradó 8 millió 901 ezer forint kárra vagyonelkobzást indítványozott. A vétség büntetési tétele két évig terjedő szabadságvesztés. 
Szerző
2018.11.19 09:11
Frissítve: 2018.11.19 09:11

Holttestet találtak egy kigyulladt házban Vas megyében

Publikálás dátuma
2018.11.19 07:04
Illusztráció
Fotó: Népszava/
Az épületben tartózkodó ember füstmérgezésben hunyt el.
Egy családi ház berendezési tárgyai égtek hétfő hajnalban a Vas megyei Kenyeri Ady utcájában. A helyszínre a sárvári hivatásos, valamint a pápoci és a kenyeri önkéntes tűzoltókat riasztották, kiérkezésükre azonban az épületben keletkezett lángok kialudtak – írja honlapján az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). Az egységek megkezdték a ház átszellőztetését és átvizsgálását, az utómunkálatok közben pedig az egyik helyiségben egy holttestet találtak. Az elsődleges információk szerint az épületben tartózkodó ember füstmérgezésben hunyt el.
2018.11.19 07:04
Frissítve: 2018.11.19 07:04