Előfizetés

Hivatalosan is bezárta nukleáris telepét Phenjan

Publikálás dátuma
2018.05.24. 15:54
Egy asszony az észak-koreai atomtelep felszámolásáról szóló tudósítást figyeli 2018. május 24-én, Szöulban Fotó: Jung Yeon-je /
Felszámolták Észak-Korea nukleáris bombagyárát, az eseményre azonban nemzetközi szakértőket nem hívtak meg.

Hatalmas robbanásokról számoltak be az észak-koreai Punggje-ribe meghívott külföldi újságírók: a phenjani rezsim csütörtökön bezárta helyi nukleáris telepét, ahol korábban hat kísérleti atomrobbantást is végrehajtottak.

A BBC cikke szerint két robbantást reggel, négyet délután hajtottak végre, ami betemette a nukleáris laborokhoz és teszthelyszínekhez vezető alagutakat. „Óriási erejű detonációk voltak, érezted a lökéshullámot, a robbanások hőjét is” – idézi a  portál Tom Cheshirét, a Sky News helyszíni tudósítóját.

Az eseményre nemzetközi szakértők helyett csak egy 20 fős újságírói delegációt hívtak meg – ez szakmai szempontból csökkenti az esemény hitelességét, ráadásul a tudósítók csak 500 méteres távolságból követhették az robbantásokat.

Phenjan mindenképp a júniusra tervezett amerikai- észak-koreai csúcs előtt akarta felszámolni a telepét, mintegy békülési gesztusként a nyugati nagyhatalom és szövetségesei felé.

Tény ugyanakkor, hogy tavaly szeptemberben már egy hatalmas, vélhetően nukleáris eredetű robbantás rogyasztotta meg a hegy mélyébe telepített üzemet: a detonáció hatására a hegy jó része beomlott, és ez eleve használhatatlanná tette a létesítményt.

Martin Luther King büszke lenne Trumpra?

Publikálás dátuma
2018.05.24. 12:38
Bernice King. Fotó: MLADEN ANTONOV / AFP

Martin Luther King büszke lenne Donald Trupmra mindazért, amit a feketék és latinok jólétéért tett - nyilatkozta Steve Bannon, az amerikai elnök egykori kampányfőnöke a BBC-nek. Merész állításával sokan nem értenek egyet. Többek közt a civil jogi ikon lánya, Bernice King sem - számol be a BBC.

Nagyon is felzaklatná őt a mai helyzet - reagált King. "A kijelentés teljesen figyelmen kívül hagyja apám az iránti elkötelezettségét, hogy minden fajú és nemzetiségű embert méltósággal és tisztelettel kell kezelni" - olvasható Twitter-oldalán. Mint írta, miközben Bannont helyre tette, Martin Luther King sosem használná például az "illegális idegenek" kifejezést az általa védett emberekre, se nem próbálná kijátszani őket egymás ellen úgy, mint azt most Bannon megpróbálta az abszurd nyilatkozatával.

Steve Bannon egészen tavaly augusztusig dolgozott Trump stratégájaként. Kapcsolatuk váratlanul romlott meg. A történteket úgy kommentálta az elnök: Bannon "elvesztette az eszét".

Amerikai beavatkozás Szíriában

Publikálás dátuma
2018.05.24. 11:42
Az Egyesült Államok légierejének gépei a Közel-Keleten, illusztráció: Senior Airman Matthew Bruch / US Air Forces Central Comman
A szíriai állami média kora hajnalban azt jelentette, hogy az Egyesült Államok által vezetett koalíció több légicsapást hajtott végre a szíriai haderő állásai ellen. Az ország keleti részén, Albu Kamal és Hmaima térségében támadtak katonai bázisokat csütörtökre virradóra – közölte a SANA hírügynökség a hadseregre hivatkozva.

A közlés szerint „az amerikai koalíció agressziót hajtott végre". A beavatkozás során anyagi károk keletkeztek. A két érintett település Dair al-Szor tartományban található. A régióban az orosz hadsereg által támogatott szíriai kormányerők harcolnak az Iszlám Állam egységeivel szemben.

Az amerikai koalíció nem közölt részleteket a hadműveletről.