védett állatok;online piac;

2018-05-25 07:38:00

Hatalmas online üzlet a védett állatok trófeája

Nagy számban találhatók európai országok webes hirdetései között védett, illetve veszélyeztetett állatok, valamint azok trófeái. Egy vizsgálat szerint 4 millió dollár értékben 12 000 állatot találtak.

A Nemzetközi Állatjólléti Alapítvány (Ifaw) kutatói hat hetet töltöttek az Egyesült Királyság, Németország, Franciaország és Oroszország 106 internetes piacterének átvizsgálásával. Több mint ötezer olyan hirdetést találtak, amikben olyan állatokat, illetve állatoktól származó termékeket árusítottak, amelyekkel a Veszélyeztetett Fajok Nemzetközi Egyezménye szerint csak korlátozottan, vagy egyáltalán nem szabad kereskedni - írta a The Guardian.

Az eladásra kínált tételek összesített értéke meghaladta a 4 millió dollárt, azaz a több mint 1 milliárd forintot. A kínálat „változatossága" szomorú és egyben zavarba ejtő. Voltak élő gepárdok, orángutánok, medvék, elefántcsont, jegesmedvebőr, valamint sok hüllő és madár.

A szervezet végzet már egy hasonló, 16 országra kiterjedő felmérést 2014-ben, azóta pedig olyan online kereskedő portálokkal működött együtt, mint az eBay, a Gumtree és a Beloved, ennek köszönhetően a mutatókban javulás mutatkozott.

Ez év március 21-én a Google, az eBay, az Etsy, Facebook és az Instagram csatlakoztak a WWF, az Ifaw és a TRAFFIC által kezdeményezett globális egyezményhez, amely a vadállatok online kereskedelmének beszüntetését tűzte ki célul. Elkötelezték magukat amellett, hogy 2020-ig 80 százalékkal csökkentik az illegális online állatkereskedelmet. „Nagyszerű, hogy valóban fontos beavatkozásokat végeztünk a kereskedelem megakadályozása és megszüntetése érdekében, de az árusítás mértéke továbbra is hatalmas” – mondja Tania McCrea-Steele az Ifaw munkatársa. Az általuk átnézett hirdetések 20 százalékában kínáltak elefántcsontot, és míg Angliában és Franciaországban esett az eladások száma, Németországban növekedés mutatkozott, és új kódszavakat is találtak ki a hirdetések tárgyának álcázására.

Illegális kereskedőktől lefoglalt elefántcsontokat égetnek a kenyai nemzeti parkban FOTÓ: CARL DE SOUZA/AFP

Illegális kereskedőktől lefoglalt elefántcsontokat égetnek a kenyai nemzeti parkban FOTÓ: CARL DE SOUZA/AFP

Az Egyesült Királyság szigorítja az elefántcsont-kereskedelmet szabályozó törvényeit, az afrikai országok ennek láttán nyomás alatt tartják az EU-t, hogy kövesse a példát. A hüllőhirdetések 37 százalékot tettek ki, ezek között nagy számban voltak élő teknősöket kínálók. A veszélyeztetett madarak is 31 százalékkal szerepelnek a listán, leggyakoribbak az eladásra kínált papagájok. A nagytestű állatok, medvék, leopárdok, gepárdok, jaguárok piacát Oroszország vezeti, ahol ezeket a ragadozókat státuszszimbólumként tartják. Emellett találtak majomhirdetéseket Angliában, ahol a legfeltűnőbb a nagymacskák bőrének árusítása volt.

Ha tenyészetből származnak, a veszélyeztetett állatfajok árusítása nem illegális, azonban ez a kitétel gyakran segít elfedni a vadon befogott példányokkal folyó kereskedelmet.

Az Ifaw munkatársai 327 nyilvánvalóan törvénysértő hirdetést találtak, az ezekről szerzett információikat megosztották a hatóságokkal.

McCrea-Steele szerint az online vadállat-kereskedelem nagy üzletté vált. „Tanúja voltam egy nyomozásnak, amikor a törvény emberei behatoltak egy online kereskedő raktárába, aminek a falait padlótól a plafonig állati testrészek borították. A szoba a pusztulás brutális helyszíne volt, nagyon felkavart – idézte fel egy élményét.

Érdeklődtünk a WWF magyar irodájánál, kiderült ők nem készítettek felmérést arról, milyen szinten folyik, folyik-e egyáltalán kereskedés az interneten veszélyeztetett vadállatokkal, és a CEEweb, a biodiverzitás fenntartása érdekében működő nemzetközi hálózat magyarországi szervezete sem rendelkezik naprakész adatokkal.

Vadkereskedelem értéke
A Világbank 2016-ban kiadott jelentésében jelzi, az illegális vadkereskedelem globálisan a legnagyobb értékű a drog-, az ember- és a fegyverkereskedelem után. Értéke legalább 7 milliárd dollár, ám a felső becslés 23 milliárd dollárra taksálja annak éves volumenét. Ez több mint 6000 milliárd forint, alig valamivel kevesebb, mint Magyarország éves GDP-jének ötöde.