Előfizetés

Barlangász kémeket utasított ki Ukrajna

A két FSZB-ügynök a föld alól próbált titkos információkat gyűjteni, kommunikációs rendszereket akartak feltörni.

Kitoloncoltak Ukrajnából két orosz állampolgárt és öt évre megtiltották nekik a beutazást, mert a "digger" mozgalom tagjaiként az orosz titkosszolgálat, az FSZB megbízásából ukrán állami infrastrukturális objektumok földalatti kommunikációs rendszeréről próbáltak illegálisan információkat szerezni - hozta nyilvánosságra csütörtökön az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU).

Az orosz „diggerek” (ásók) között egyaránt vannak képzett barlangászok és lelkes amatőrök. A civil mozgalom az 1990-es évek első felében kezdett szerveződni Oroszországban azzal a céllal, hogy Moszkvában, majd más nagyvárosokban is felfedezzék, bejárják és feltérképezzék a különböző természetes barlangokat, járatokat valamint ember alkotta földalatti alagút-rendszereket és termeket.

Az SZBU sajtószolgálata szerint a két férfit az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) januárban szervezte be. Kurátoruktól azt a feladatot kapták, hogy elsősorban európai uniós fővárosokban, Kijevben, illetve nagy ipari központokban gyűjtsenek információkat földalatti objektumokról - idézi a közleményt az MTI.

A diggereket az SZBU munkatársai a kijevi metróban fogták el „illegális behatolási kíséret közben az egyik megálló területén”. őrizetbe vételükkor alpinista felszerelést, fénykép- és videókészítő, valamint biztonsági rendszerek feltörésére szolgáló hackereszközöket  istaláltak náluk.Mivel az orosz ügynökök végül nem jártak sikerrel, és együttműködtek az ukrán hatóságokkal, az SZBU „az európai jogi normáknak megfelelően” eljárva csak kitoloncolásuk és az országból való öt évre szóló kitiltásuk mellett döntött.

Az SZBU ugyanakkor azzal a felhívással fordul az orosz titkosszolgálatokhoz, hogy felforgató tevékenységével ne sodorja veszélybe az Ukrajnában élők és a hozzánk érkező külföldi vendégek mellett az Oroszországi Föderáció állampolgárait is, akik szintén látogatóba érkeznek Kijevbe, most főként a  Bajnokok Ligája hétvégi döntőjére - üzente Moszkvának az ukrán biztonsági szolgálat.

Trump egyelőre nem találkozik Kim Dzsong Unnal

Publikálás dátuma
2018.05.24. 18:38
Fotómontázs Donald Trumpról és Kim Dzsong Unról Forrás: Brendan Smialowski / AFP / KCNA VIA KNS
A kölcsönös fenyegetőzések után tényleg elmarad az amerikai és észak-koreai vezető személyes tárgyalása.

Donald Trump amerikai elnök bejelentette, hogy elmarad a június 12-re Szingapúrba tervezett találkozója Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel, írja az MTI.

Döntését az amerikai elnök egy Kim Dzsong Unhoz intézett levélben jelentette be, amelyet a Fehér Ház hozott nyilvánosságra csütörtökön. Indoklásában Donald Trump arra a "borzasztó dühre és nyílt ellenségességre" hivatkozik, amely szerinte az észak-koreai vezető legutóbbi nyilatkozatából kitűnik. Ezért - olvasható a levélben - "nem megfelelő" az időpont a hosszú ideje tervezett találkozó megtartására, amelynek egyik fő témája az észak-koreai kommunista rezsim nukleáris programjának felszámolása lett volna.

Donald Trump korábban sem lelkesedett a találkozó gondolatától – vélhetően azért, mert sok eredményt amúgysem tudna kicsikarni a phenjani vezetőtől – és már május 24-én meglebegtette, hogy talán meg sem tartják a korábban Szingapúrba tervezett diplomáciai eseményt. Így kifejezetten jó hivatkozási alap lehetett számára, hogy a napokban Phenjan is a találkozó lemondásával fenyegetőzött.

A békülési kísérleteket rendszerint halálos fenyegetések kísérik a két állam részéről, Észak-Korea azt sem vette jó néven, hogy Mike Pence amerikai alelnök azzal fenyegette meg őket: Líbia sorsára jutnak, ha nem születik meg az északi állam teljes nukleáris leszerelését is tartalmazó megállapodás. Eközben az északi állam csütörtökön hivatalosan is bezárta nukleáris kísérleti bázisát.

Percekig hitte a külügyminiszter, hogy egy kormányfővel beszél telefonon

Publikálás dátuma
2018.05.24. 17:47
Boris Johnson. Fotó: AFP PHOTO / NIKLAS HALLE'N
18 percen át csevegett Boris Johnson brit külügyminiszter két orosszal, akikről azt hitte, ők a frissen kinevezett örmény miniszterelnök, Nikol Pasinján - számol be az Independent.

Egy részlet az internetre is felkerült a beszélgetésből: ebben az állítólagos Pasinján azzal viccelődik, hogy esetleg őt is megmérgezteti Putyin Novicsokkal. Johnson válaszul azt magyarázza, országa nem akar egy új hidegháborút. Megerősítette azt is, Nagy-Britannia szerint "majdnem 100%", hogy a moszkvai vezetés áll a Szkripal-merénylet mögött, és szívesen megoszt erről információkat az örmény kormánnyal. Johnson elbüszkélkedett az orosz oligarchák ellen hozott sikeres szankciókkal, e mellett viszont arra intette átverőit, találják meg a Kreml és a nyugat elvárásai közti egyensúlyt.

A hivatalos közlemény szerint Johnson azonnal befejezte a hívást, amint rájött, hogy csalás áldozata. A "komoly ügyeket" érintő átverést "gyerekesnek" minősítette.