Előfizetés

A kormány ajánlata: 52 ezres havidíj a legkeményebb munkáért

Publikálás dátuma
2018.05.25. 16:15
Pillanatkép egy gyermekét otthon ápoló anya napi munkájából Forrás: Youtube/ Lépjünk, hogy Léphessenek! Közhasznú Egyesület
A gyerekeiket otthon ápoló szülők minden nap 24 órás műszakban dolgoznak, érdekképviseletük petícióban követel tisztességes munkabért.

Vállalna olyan megterhelő munkát, ahol nettó havi 52 ezer forintot kapna, miközben szünet nélkül kell teljesítenie?

A sérült, súlyos beteg gyerekeket ápoló szülők számára ez nem eldöntendő kérdés, hanem napi kötelesség, miközben megalázóan kis összegű ápolási díjat kapnak a fizikailag és lelkileg is kimerítő napi küzdelemért - hívja fel a figyelmet a tisztességes bérezésért kampányoló Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület.

Hogy a kiemeltnek nevezett ápolási díj  – a havi nettó 52800 forint – mennyire kevés, azt jelzi, hogy a volt szocialista országokban a magyar bér olykor két-háromszorosát biztosítják a halmozottan sérült emberek, köztük gyermekek otthoni ellátására.

Romániában ápoló asszisztensnek hívják, aki ezt a munkát végzi, és 1250 lejt, 87 ezer forintot kap havonta. Szlovákiában az otthoni ápolók bére (nem segélye!) 435 euró (138 ezer forint). Csehországban a kiemelt ápolási díj 180 ezer forintnak megfelelő összeg havonta, Horvátországban 445 euró (140 ezer forint).

Azok a szülők – sok esetben egyedülálló anyák –, akik  halmozottan sérült gyermeket nevelnek nem tudnak munkát vállalni, így több száz háztartásban kell két vagy több embernek 100 ezer forint alatti összegből megélnie, míg egy sérült gyermek ellátása megannyi többletköltséggel jár. A tartós ápolást végző családtagok száma Magyarországon 12000 fő - emlékeztet az egyesület. Hogy az otthon ápolás milyen kihívásokkal, egész napos elfoglaltságokkal jár, az az alábbi videó is jól érzékelteti:

A Lépjünk, hogy léphessenek! több éve harcol az otthon ápolást végző családok, szülők jobb megbecsüléséért: tavaly -ben egy tömeges levélküldő akciójuk hatására számos kormánypárti képviselő biztosította az érintett szülőket a támogatásáról, mégsem történt előrelépés az ügyben,

A szervezet azonban nem adja fel. Idén újabb petíciót tettek közzé az ahang oldalon, ahol támogatóik aláírását várják. A kezdeményezést ide kattintva lehet aláírni.

Toroczkai: Az ítéletet előre megírták

Publikálás dátuma
2018.05.25. 14:56
Toroczkai László, 2018. május 22-i sajtótájékoztatóján Fotó: Vajda József
A színjáték utolsó felvonása következik - írta közösségi oldalán Toroczkai László, miután a párt vezetősége fegyelmi eljárást kezdeményezett ellene.

Megbuktatását, Jobbikból való kizárását sejtette új Facebook-bejegyzésében Toroczkai László: a párton belül platformalapítási terveket dédelgető, külön utas szerint más irányt képzelnek el a Jobbikban, mint ő, és ezért egy színjáték keretében próbálják eltávolítani a pártból.

„...ki akarnak szorítani a Jobbikból. Valakiknek az útjában vagyok. Más irányt képzelnek el a Jobbiknak, mint én. Ennek a színjátéknak az utolsó felvonása következik most. Az ítéletet előre megírták, az elnökség azért nem zárt ki tegnap, mert az alapszabály szerint nem teheti meg, ezért kérik fel erre azt az Etikai és Fegyelmi Bizottságot, amelynek többek között Szabó Gábor pártigazgató édesapja és Vona Gábor testőre a tagjai. Jellemző, hogy be sem hívtak a platform miatt, meg sem hallgattak a döntés előtt” - írta a csütörtöki döntésről Toroczkai.

A Jobbik vezetősége fegyelmi és etikai eljárás kezdeményezett  a politikus ellen. Jelezték, alapszabályuk sem teszi lehetővé, hogy Toroczkai László belső platformot alapítson, az ásotthalmi képviselő pedig Jobbik belső megosztásának és szétszakításának szándékával lépett fel a közvélemény előtt és a párton belül is.

Jakab Péter Jobbik-szóvivő  az üggyel kapcsolatban a Fidesz beavatkozására utalt: mint keddi sajtótájékoztatóján mejegyezte, a kormánypárton belül vannak törekvések arra, hogy pártszakadás legyen a Jobbikban, hogy riválisuk előbb-utóbb a kereszténydemokraták, az MDF vagy éppen a kisgazdák sorsára jutva a Fidesz egyik platformja legyen.

Alkotmánymódosítással korlátozná a gyülekezési jogot a kormány

Publikálás dátuma
2018.05.25. 14:55
Illusztráció: Népszava
Kiderült, volt még egy módja annak, hogy a kormány politikájával és intézkedéseivel elégedetlen tüntetők valóban felhívják ügyükre a döntéshozók figyelmét. Ugyanis - mint Gulyás Gergely kijelentette - a kormány alkotmánymódosítással korlátozná a gyülekezési jogot. A lépésre a "magánlakások védelmében" van szükség az indoklás szerint, tehát a politikusok házánál kitartóan demonstráló devizások kerülhettek célkeresztbe.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely az Echo Tv csütörtök esti műsorában számolt be az elképzelésről, ami mentén ismét átírnák az Alaptörvényt - írja az ATV. "Egy szomszéd, vagy egy hozzátartozó nem kell, hogy jogkorlátozást elviseljen csak azért, mert olyan szerencsés, vagy szerencsétlen, hogy egy közszereplő szomszédja, vagy hozzátartozójaként él" - magyarázta a műsorban. "A magánlakások előtti tüntetések időszakát érdemes befejezni" - figyelmeztetett Gulyás.

Hogy a gyakorlatban mindez mit jelent, azt majd a jogalkalmazók döntik el - mondta sejtelmesen a kancelláriaminiszter. Szavaiból minden estre az következik, hogy a jövőben például Orbán Viktor miniszterelnök vagy éppen egy miniszter háza előtti közterületen nem lesz lehetséges tüntetni, csak attól hatóságilag megszabott, megfelelő távolságra.

Mostanában a devizahitelesek helyzetének rendezését követelő különféle csoportok szerveztek több kisebb demonstrációkat politikusok házai elé - emlékeztet a hír kapcsán a Mérce. A Nem adom a házamat mozgalom például Németh Szilárd és Kövér László lakhelye előtt is tartott ilyen tüntetéseket. A Némethez látogató, március végi demonstráció azért emlékezetes, mert a házig az aktivisták el sem jutottak, a rendőrség ugyanis előbb odaért. Ezek fényében elképzelhető, hogy kormány a devizások kitartását büntetné a módosítással.

Az sem derült ki, hogy pontosan mikorra várható "otthonaink megvédése". Bár, ha hihetünk az ígéretnek, amit Orbán Viktor a napokban tett egy nyugdíjasklubban, akkor a parlament július 20-ig elfogadhatja ezt is, az összes többi alkotmány- és törvénymódosító elképzeléssel együtt.

Gulyás Gergely már 2014 decemberében is felvetette a gyülekezési törvény módosítását egy, a Népszabadságnak adott interjúban. A minisztert akkor például a netadó miatti országos tüntetések zavarták. Úgy érezte, "a Parlament előtt hónapokon át tartó sátortáborozás visszaélésszerű gyakorlása a gyülekezési jognak". Az interjú megjelenése után a gyülekezési jog korlátozásának a felvetése olyan nagy politikai visszhangot váltott ki, hogy a korlátozás végül elmaradt.