A kormány ajánlata: 52 ezres havidíj a legkeményebb munkáért

Publikálás dátuma
2018.05.25 16:15
Pillanatkép egy gyermekét otthon ápoló anya napi munkájából Forrás: Youtube/ Lépjünk, hogy Léphessenek! Közhasznú Egyesület
Fotó: /
A gyerekeiket otthon ápoló szülők minden nap 24 órás műszakban dolgoznak, érdekképviseletük petícióban követel tisztességes munkabért.

Vállalna olyan megterhelő munkát, ahol nettó havi 52 ezer forintot kapna, miközben szünet nélkül kell teljesítenie?

A sérült, súlyos beteg gyerekeket ápoló szülők számára ez nem eldöntendő kérdés, hanem napi kötelesség, miközben megalázóan kis összegű ápolási díjat kapnak a fizikailag és lelkileg is kimerítő napi küzdelemért - hívja fel a figyelmet a tisztességes bérezésért kampányoló Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület.

Hogy a kiemeltnek nevezett ápolási díj  – a havi nettó 52800 forint – mennyire kevés, azt jelzi, hogy a volt szocialista országokban a magyar bér olykor két-háromszorosát biztosítják a halmozottan sérült emberek, köztük gyermekek otthoni ellátására.

Romániában ápoló asszisztensnek hívják, aki ezt a munkát végzi, és 1250 lejt, 87 ezer forintot kap havonta. Szlovákiában az otthoni ápolók bére (nem segélye!) 435 euró (138 ezer forint). Csehországban a kiemelt ápolási díj 180 ezer forintnak megfelelő összeg havonta, Horvátországban 445 euró (140 ezer forint).

Azok a szülők – sok esetben egyedülálló anyák –, akik  halmozottan sérült gyermeket nevelnek nem tudnak munkát vállalni, így több száz háztartásban kell két vagy több embernek 100 ezer forint alatti összegből megélnie, míg egy sérült gyermek ellátása megannyi többletköltséggel jár. A tartós ápolást végző családtagok száma Magyarországon 12000 fő - emlékeztet az egyesület. Hogy az otthon ápolás milyen kihívásokkal, egész napos elfoglaltságokkal jár, az az alábbi videó is jól érzékelteti:

A Lépjünk, hogy léphessenek! több éve harcol az otthon ápolást végző családok, szülők jobb megbecsüléséért: tavaly -ben egy tömeges levélküldő akciójuk hatására számos kormánypárti képviselő biztosította az érintett szülőket a támogatásáról, mégsem történt előrelépés az ügyben,

A szervezet azonban nem adja fel. Idén újabb petíciót tettek közzé az ahang oldalon, ahol támogatóik aláírását várják. A kezdeményezést ide kattintva lehet aláírni.

Szerző
2018.05.25 16:15

Leléptették a tisztifőorvost

Publikálás dátuma
2018.11.20 20:42

Fotó: /
Információink szerint kedden fölmentette tisztifőorvosi posztjáról Kovács Attilát, Kásler Miklós humán miniszter.
Úgy tudjuk: a szakember a főosztályvezetőként egyelőre maradt az államigazgatásban. Október elsején kezdte meg működését a Nemzeti Népegészségügyi Központ, amelynek vezetésével országos tisztifőorvosként Kovács Attilát bízta meg a miniszter. Egyebek mellett az ő feladata lett volna tiszti főorvosként koordinálni az új népegészségügyi program elkészítését. A miniszter és Kovács Attila augusztus közepén közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy ősztől indul, és a következő két évben mintegy 2,4 millió 50 és 70 év közötti férfi és nő vesz majd részt. A komplett szűrési program végig viteléhez szükséges feltételek biztosításával azonban még mindig adós a szakpolitika.
Szerző
Témák
váltás
2018.11.20 20:42

A Gruevszki-kormányzás áldozatainak is menedékjogot kérnének

Publikálás dátuma
2018.11.20 19:50

Fotó: AFP/ ROBERT ATANASOVSKI
Olyan elbánást kérnek a menekültügyi eljárásban, mint amiben a volt miniszterelnök részesült.
Egy macedón civil szervezet, a „Zöld Nagyító”, amely önmeghatározása szerint elkötelezett a jogállamiság mellett, arra szólítja fel azokat, akik Nikola Gruevszki kormányától szenvedtek el visszaéléseket, hogy ők is kérjenek menedékjogot Magyarországon – vette észre a 24.hu. Közleményüket azoknak címzik, akiket a különleges erők brutálisan letartóztattak, semmibe vették az ártatlanságuk vélelmét, alaptalanul tartották őket őrizetben, nem részesültek tisztességes tárgyalásban, bizonyíték nélkül ítélték el őket és egyéb módon igazságtalan elbánásban részesültek. A szervezet azt kéri az érintettektől, hogy jelentkezzenek telefonon vagy irodáikban, ők pedig segítenek a szükséges dokumentáció összeállításában. Azt írják, ugyanolyan elbánást kérnek a menekültügyi eljárásban, mint amiben a volt miniszterelnök részesült.
„A demokratikus Magyarország mindannyiunkkal ugyanúgy járjon el, mint Nikola Gruevszkivel!”
– írják a közleményben.

Őrizetbe vették Gruevszki unokatestvérét

A 24.hu azt írja, szökés veszélye miatt őrizetbe vették a macedón belső elhárítás volt vezetőjét, Szaso Mijalkovot, aki a Magyarországra szökött volt miniszterelnök, Nikola Gruevszki unokatestvére. A Makfax szerint a különleges ügyészi hivatal közölte: megelőző intézkedésként kérték a bíróságot, hogy rendelje el Mijalkov harmincnapos őrizetét. Ezzel ő a harmadik őrizetbe vett volt kormánytisztviselő Kiril Bozsinovszki és Mile Janakieszki után – előbbi a kormány főtitkára, utóbbi közlekedési és kommunikációs miniszter volt Gruevszki kormányzása idején.

2018.11.20 19:50
Frissítve: 2018.11.20 21:56