Toroczkai: Az ítéletet előre megírták

Publikálás dátuma
2018.05.25. 14:56
Toroczkai László, 2018. május 22-i sajtótájékoztatóján Fotó: Vajda József
A színjáték utolsó felvonása következik - írta közösségi oldalán Toroczkai László, miután a párt vezetősége fegyelmi eljárást kezdeményezett ellene.

Megbuktatását, Jobbikból való kizárását sejtette új Facebook-bejegyzésében Toroczkai László: a párton belül platformalapítási terveket dédelgető, külön utas szerint más irányt képzelnek el a Jobbikban, mint ő, és ezért egy színjáték keretében próbálják eltávolítani a pártból.

„...ki akarnak szorítani a Jobbikból. Valakiknek az útjában vagyok. Más irányt képzelnek el a Jobbiknak, mint én. Ennek a színjátéknak az utolsó felvonása következik most. Az ítéletet előre megírták, az elnökség azért nem zárt ki tegnap, mert az alapszabály szerint nem teheti meg, ezért kérik fel erre azt az Etikai és Fegyelmi Bizottságot, amelynek többek között Szabó Gábor pártigazgató édesapja és Vona Gábor testőre a tagjai. Jellemző, hogy be sem hívtak a platform miatt, meg sem hallgattak a döntés előtt” - írta a csütörtöki döntésről Toroczkai.

A Jobbik vezetősége fegyelmi és etikai eljárás kezdeményezett  a politikus ellen. Jelezték, alapszabályuk sem teszi lehetővé, hogy Toroczkai László belső platformot alapítson, az ásotthalmi képviselő pedig Jobbik belső megosztásának és szétszakításának szándékával lépett fel a közvélemény előtt és a párton belül is.

Jakab Péter Jobbik-szóvivő  az üggyel kapcsolatban a Fidesz beavatkozására utalt: mint keddi sajtótájékoztatóján mejegyezte, a kormánypárton belül vannak törekvések arra, hogy pártszakadás legyen a Jobbikban, hogy riválisuk előbb-utóbb a kereszténydemokraták, az MDF vagy éppen a kisgazdák sorsára jutva a Fidesz egyik platformja legyen.

Szerző

Alkotmánymódosítással korlátozná a gyülekezési jogot a kormány

Publikálás dátuma
2018.05.25. 14:55
Illusztráció: Népszava
Kiderült, volt még egy módja annak, hogy a kormány politikájával és intézkedéseivel elégedetlen tüntetők valóban felhívják ügyükre a döntéshozók figyelmét. Ugyanis - mint Gulyás Gergely kijelentette - a kormány alkotmánymódosítással korlátozná a gyülekezési jogot. A lépésre a "magánlakások védelmében" van szükség az indoklás szerint, tehát a politikusok házánál kitartóan demonstráló devizások kerülhettek célkeresztbe.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely az Echo Tv csütörtök esti műsorában számolt be az elképzelésről, ami mentén ismét átírnák az Alaptörvényt - írja az ATV. "Egy szomszéd, vagy egy hozzátartozó nem kell, hogy jogkorlátozást elviseljen csak azért, mert olyan szerencsés, vagy szerencsétlen, hogy egy közszereplő szomszédja, vagy hozzátartozójaként él" - magyarázta a műsorban. "A magánlakások előtti tüntetések időszakát érdemes befejezni" - figyelmeztetett Gulyás.

Hogy a gyakorlatban mindez mit jelent, azt majd a jogalkalmazók döntik el - mondta sejtelmesen a kancelláriaminiszter. Szavaiból minden estre az következik, hogy a jövőben például Orbán Viktor miniszterelnök vagy éppen egy miniszter háza előtti közterületen nem lesz lehetséges tüntetni, csak attól hatóságilag megszabott, megfelelő távolságra.

Mostanában a devizahitelesek helyzetének rendezését követelő különféle csoportok szerveztek több kisebb demonstrációkat politikusok házai elé - emlékeztet a hír kapcsán a Mérce. A Nem adom a házamat mozgalom például Németh Szilárd és Kövér László lakhelye előtt is tartott ilyen tüntetéseket. A Némethez látogató, március végi demonstráció azért emlékezetes, mert a házig az aktivisták el sem jutottak, a rendőrség ugyanis előbb odaért. Ezek fényében elképzelhető, hogy kormány a devizások kitartását büntetné a módosítással.

Az sem derült ki, hogy pontosan mikorra várható "otthonaink megvédése". Bár, ha hihetünk az ígéretnek, amit Orbán Viktor a napokban tett egy nyugdíjasklubban, akkor a parlament július 20-ig elfogadhatja ezt is, az összes többi alkotmány- és törvénymódosító elképzeléssel együtt.

Gulyás Gergely már 2014 decemberében is felvetette a gyülekezési törvény módosítását egy, a Népszabadságnak adott interjúban. A minisztert akkor például a netadó miatti országos tüntetések zavarták. Úgy érezte, "a Parlament előtt hónapokon át tartó sátortáborozás visszaélésszerű gyakorlása a gyülekezési jognak". Az interjú megjelenése után a gyülekezési jog korlátozásának a felvetése olyan nagy politikai visszhangot váltott ki, hogy a korlátozás végül elmaradt.

Szerző

Korrupt kormánytisztviselőket buktatott le a belső elhárítás

Publikálás dátuma
2018.05.25. 13:50
Korrupt tisztviselőnőket buktatott le a Nemzeti Védelmi Szolgálat. Képünk illusztráció Forrás: AFP/ Romain Fellens / DPA
A két nő családtagok, ismerősök kérésére töltött le adatokat a központi nyilvántartásból, végül a rendőrség is közbelépett.

Korrupciós bűncselekmények miatt emelt vádat a Fővárosi Főügyészség két fővárosi kormányablakban dolgozó tisztviselővel szemben.

Az ügy I. és II. rendű vádlottjai – egy 40 éves és egy 52 éves nő – ugyanabban a kormányablakban dolgoztak, és rendszeresen töltöttek le adatokat családtagok, ismerősök kérésére a lakcím és gépjármű-nyilvántartásból. Tavaly márciusban például a 40 éves nő apja kérésére „tisztázta” egy autó adatait, később pedig kolléganőjét kérte meg, hogy egy vásárlás miatt vagy éppen baráti alapon kutasson a gépjármű-nyilvántartásban.

A II. rendű vádlott eleget tett a kéréseknek, egyszer pedig egy saját barátjának is segített. A jogosulatlan adatkezeléseket a kormányzati szervek belső elhárításának megfelelő Nemzeti Védelmi Szolgálat is figyelte, tavaly nyáron pedig megbízhatósági vizsgálatot indított a I. rendű vádlott ellen – a tisztviselő ezen elbukott, végül rendőrök vitték el korábbi munkahelyéről.

A jelek szerint a tisztviselők ajándékokat is elfogadtak a segítségért, mivel a főügyészség most hivatali vesztegetés elfogadása és több rendbeli hivatali visszaélés miatt nyújtott be vádiratot az illetékes bíróságra.

Szerző