Előfizetés

Korrupciós botrány Spanyolországban: bukhat a kormánypárt

Publikálás dátuma
2018.05.25. 17:14
Mariano Rajoy. Fotó: JAVIER SORIANO / AFP
Korrupciós hálózatból húzott hasznot a spanyol kormánypárt, állapította meg csütörtökön hozott ítéletében a spanyol központi büntetőbíróság. Mariano Rajoy miniszterelnökkel szemben Bizalmatlansági indítványt nyújtott be a legerősebb ellenzéki párt, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) pénteken - írja az MTI. Az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt előrehozott parlamenti választásokat követel a kormányfőtől.

A PSOE azzal indokolta kezdeményezését, hogy a spanyol központi büntetőbíróság csütörtökön ítéletet hirdetett a 2009-ben kirobbant úgynevezett Gürtel-ügyben, és megállapította, hogy a korrupciós hálózatból hasznot húzott a kormányzó konzervatív Néppárt (PP) is. A pártra 245 ezer euró (77,9 millió forint) pénzbüntetés szabott ki a bíróság.

A PP közölte: fellebbez a nem jogerős ítélet ellen, és hangsúlyozta, hogy sem a jelenlegi, sem a korábbi pártvezetés nem volt gyanúsított az ügyben.

José Manuel Villegas, az Állampolgárok párt főtitkára pénteki sajtótájékoztatóján felszólította a miniszterelnököt, hogy írjon ki előrehozott parlamenti választásokat Spanyolországban. Ellenkező esetben ők maguk is bizalmatlansági indítványt nyújtanak be a kormánnyal szemben - tette hozzá. Mint kiemelte: a szocialisták kezdeményezését viszont nem támogatják, sem azt, hogy Pedro Sánchez szocialista vezető miniszterelnök legyen. Új miniszterelnök megnevezése helyett ők azt szorgalmazzák, hogy a parlament oszlassa fel magát.

A spanyol kormányfő ellen tavaly a baloldali Unidos Podemos (Együtt képesek vagyunk rá) pártszövetség kezdeményezett bizalmi szavazást, szintén a kormánypárt korrupciós ügyei miatt. A képviselők többsége akkor elutasította Mariano Rajoy leváltását.

A spanyol parlamentben ezt megelőzően csak két alkalommal tartottak bizalmi szavazást a miniszterelnökről. Az elsőt 1980-ban, amikor a centrista Adolfo Suárez volt a kormányfő. A másodikat 1987-ben, akkor a szocialista Felipe González állt a kormány élén. A parlament egyik esetben sem vonta meg a bizalmat a miniszterelnöktől.

Így gyógyíthatjuk hatékonyan a sportsérülést

Barabás Júlia
Publikálás dátuma
2018.05.25. 16:14
Illusztráció: pexels.com
Sportolás közben bármelyik testrészünk megsérülhet. A reumatológus szakorvos elmondta, mit tegyünk, hogy minél hamarabb elmúljon.

Bármelyik ízületünkben jelentkezhet hirtelen fájdalom. Ennek enyhítésére mindig ugyanazt: dinamikus hűtést kell alkalmazni. Ez azt jelenti, hogy jeges mirelit zöldséggel vagy hideg vizes borogatással, legfeljebb 2-3 percig lehűtjük a fájdalmas területet, utána húsz percig engedjük visszamelegedni, majd ismét jöhet egy rövid hűtési, utána pedig újra a melegedési fázis. A fájdalom megjelenése utáni 48 órában végzett értréninggel eredményesen minimalizálhatjuk a szövetközi vérkiáramlást – mondta Dr. Pál Mónika reumatológus szakorvos a Népszavának.

A sérülést követő két napban ajánlott vény nélkül kapható diklofenát-, paracetamol-, ibuprofen- vagy szaliciláttartalmú gyulladáscsökkentő tablettát is bevenni. Éjszakára gyulladáscsökkentő krémes borogatást is lehet alkalmazni. A vízszintesnél magasabbra polcolás is segít, mert megakadályozza a további szöveti kiáramlást.

Illusztráció: pexels.com

Illusztráció: pexels.com

Sokat segíthet a fájdalmas ízületeken a helyesen felhelyezett kineziotape is. A speciális tapasz – megfelelően felragasztva - aktívan megtámasztja, és folyamatosan ingerli a sérült testrészt, amivel elősegíti a szervezet öngyógyító folyamatainak beindulását. Hatására a szövetek fellazulnak, a nyirokfolyadék áramlása intenzívebbé válik, javul a vérkeringés, és csökken a fájdalom. És használhatunk támasztó pántokat is.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Ha a fájdalom másnapra fokozódik, illetve ha 2-4 napon belül nem enyhül jelentősen. Az orvosi kezelés további gyógyszeres pakolásból, fiziko-, ultrahang-, vagy lökéshullámterápiából, vagy injekciós kollagénterápiából állhat. Utóbbi kettő a regenerációs folyamatokat segítve gyorsítja a gyógyulást, csökkenti az aktivitásból kieső időszakot. Akkor kezdhetünk újra - fokozatos terheléssel – sportolni, ha megszűnik a fájdalom a mindennapi mozgásnál.

Toroczkai: Az ítéletet előre megírták

Publikálás dátuma
2018.05.25. 14:56
Toroczkai László, 2018. május 22-i sajtótájékoztatóján Fotó: Vajda József
A színjáték utolsó felvonása következik - írta közösségi oldalán Toroczkai László, miután a párt vezetősége fegyelmi eljárást kezdeményezett ellene.

Megbuktatását, Jobbikból való kizárását sejtette új Facebook-bejegyzésében Toroczkai László: a párton belül platformalapítási terveket dédelgető, külön utas szerint más irányt képzelnek el a Jobbikban, mint ő, és ezért egy színjáték keretében próbálják eltávolítani a pártból.

„...ki akarnak szorítani a Jobbikból. Valakiknek az útjában vagyok. Más irányt képzelnek el a Jobbiknak, mint én. Ennek a színjátéknak az utolsó felvonása következik most. Az ítéletet előre megírták, az elnökség azért nem zárt ki tegnap, mert az alapszabály szerint nem teheti meg, ezért kérik fel erre azt az Etikai és Fegyelmi Bizottságot, amelynek többek között Szabó Gábor pártigazgató édesapja és Vona Gábor testőre a tagjai. Jellemző, hogy be sem hívtak a platform miatt, meg sem hallgattak a döntés előtt” - írta a csütörtöki döntésről Toroczkai.

A Jobbik vezetősége fegyelmi és etikai eljárás kezdeményezett  a politikus ellen. Jelezték, alapszabályuk sem teszi lehetővé, hogy Toroczkai László belső platformot alapítson, az ásotthalmi képviselő pedig Jobbik belső megosztásának és szétszakításának szándékával lépett fel a közvélemény előtt és a párton belül is.

Jakab Péter Jobbik-szóvivő  az üggyel kapcsolatban a Fidesz beavatkozására utalt: mint keddi sajtótájékoztatóján mejegyezte, a kormánypárton belül vannak törekvések arra, hogy pártszakadás legyen a Jobbikban, hogy riválisuk előbb-utóbb a kereszténydemokraták, az MDF vagy éppen a kisgazdák sorsára jutva a Fidesz egyik platformja legyen.