7-es cikkely - Módosítják a készülő Sargentini-jelentést

Publikálás dátuma
2018.05.25. 18:46
Fotó: Shutterstock
A többség szigorítaná a szöveget, a fideszesek eltörölnék a bírálatokat.

A magyarországi helyzetről készülő, az úgynevezett 7. cikkelyes eljárás elindításával fenyegető európai parlamenti jelentéshez benyújtott módosító indítványok mindenekelőtt a kormányzati korrupció, a menekültpolitika és a romák helyzetének az erőteljesebb bírálatával bővítenék ki a holland zöldpárti Judith Sargentini által írott állásfoglalás-tervezetet. A Népszava által megismert, összesen 263 képviselői javaslatban helyet kapnak az április 8-iki parlamenti választásokat és a “Soros bérencek” listázását kifogásoló friss politikai reakciók is. Egy beadvány a letelepedési kötvénybizniszt, egy másik az MNB kétes alapítványtámogatói rendszerét hánytorgatja fel. A szocialisták a hajléktalanok, a közmunkások, a szegénységben élők méltatlan helyzetét is beleszőnék a szövegbe.

A bíráló kiegészítések nem jelentéktelen részét a Fidesz pártcsaládjához tartozó néppárti képviselők jegyzik. Figyelemre méltó, hogy a magyar kormánypárt politikájával szemben hagyományosan kritikus baloldaliak és liberálisok mellett, az olasz populista Öt csillag mozgalom EP-képviselői sem kímélik az Orbán-rendszert. Az ő kritikájuk a magyarországi korrupcióra és menekültpolitikára zúdul.

A módosító indítványok túlnyomó többségét — valamivel kevesebb, mint a felét — a Fidesz EP-képviselői nyújtották be a jelentéstervezethez. Ezek egy része teljes paragrafusok törlése, illetve ugyanazok módosítása — hátha a két változatból valamelyik többséget kap.

A Szájer József, Gál Kinga és Járóka Lívia által javasolt kiegészítések a legtöbb helyen szó szerint megismétlik annak az 59 oldalas dokumentumnak a megfogalmazásait, amelyet a magyar kormány nemrégiben juttatott el a készülő állásfoglalást tárgyaló szakbizottság tagjainak. A fideszes javaslatok szerint az EU-nak nincs hatásköre a jogállami normák kikényszerítésére a tagállamokban. A három képviselő tételesen próbálja cáfolni a jelentéstevő minden egyes kritikus megállapítását, a leghevesebben talán a cigányellenesség és az antiszemitizmus vádját. Szerintük számos bírálat olyan problémaköröket érint, amelyekről Magyarország már vagy megállapodott vagy tárgyal az Európai Bizottsággal, és egyébként sincs semmi közük az alapvető jogok tiszteletben tartásához. Szájer, Gál és Járóka úgy vélik, hogy Magyarországot csak az EU Bíróságának az ítéletei kötelezhetik cselekvésre, és nem azok a nemzetközi szervezetek, amelyeknek az értékeléseiből bőven idéz a jelentéstervezet. Ennek ellenére ők maguk sem restek citálni ezeknek a szervezeteknek a magyar kormány egyes döntéseit alkalmasint méltató értékeléseit. Nem meglepő, hogy a fideszesek szerint “Magyarországon nem áll fenn az EU Szerződés 2. cikkében említett értékek súlyos megsértésének a veszélye”, és ily módon nincs is szükség a 7. cikkelyes eljárás megkezdésére.

A Sargentini-jelentésről előreláthatólag júniusban szavaz az EP állampolgári jogi bizottsága. Előtte a jelentéstevő és a frakciókat képviselő árnyék jelentéstevők kompromisszumos szöveggé próbálják gyúrni a tervezetet és a hozzá beérkezett módosító javaslatokat.

Műszaki hibák miatt jár ritkábban a csepeli HÉV

Publikálás dátuma
2018.05.25. 18:43
Fotó: Tóth Gergő
Több szerelvény futóműve is megsérült, emiatt változik a csepeli helyi érdekű járat menetrendje.

Meghibásodott szerelvényeket vont ki a forgalomból a MÁV-Hév Zrt, ezért a szokott 6 perc helyett péntekenként 10 percenként indulnak a H7-és HÉV járatai a Boráros térről Csepelre.

A távirati iroda szerint a szerelvények futóművével volt baj, a sérült alkatrészeket pedig javítani sem lehetett, cseréjükhöz mindenképp ki kellett vonni a forgalomból a járműveket.

A  hétvégén szintén 10 percenként, de a megszokottól eltérő indulási idővel és hosszabb menetidővel közlekednek a szerelvények. Május 28-án, hétfőn a reggeli csúcsidőben 7 percenként, a délutáni csúcsidőben pedig 8 percenként követik egymást a vonatok.

A menetrend valamikor a jövő héten állhat helyre, ekkor már valószínűleg elegendő szerelvény közlekedik a vonalon. A feltárt hibák miatt a MÁV-HÉV az átlagosan négyévente tartott műszaki vizsgálatok helyett most havi szintű ellenőrzéseket vezet be, és a problémák megoldásáig sebességkorlátozással próbálják elkerülni a baleseteket.

Szerző

Csakazértis fellépett Budapesten a szélsőjobboldali szupertroll

Publikálás dátuma
2018.05.25. 18:21
FOTÓ: JOSH EDELSON / AFP
Péntek délután a Bálnában lépett fel Milo Yiannopoulos, a Donald Trumpot támogató amerikai szélsőjobb legismertebb politikai botrányhőse és üstökös-szerű pályát befutó celebje, akinek megítélése képes megosztani a Fideszt is.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

„Az ördög valós. Az ő neve: Soros György” – nyitotta előadását a rockzenés bevonulás után Milo Yiannopoulos a Bálnában tartott „Veszélyek és Esélyek a XXI. században” című előadásában. A rendezvényre a Fidesz kormányzatból nem jött el senki, természetesen leszámítva a kormányközeli szervezőket, így Schmidt Máriát, illetve a kormányzati agytröszt Századvég vezetőit. A hallgatóság zöme huszonéves egyetemista volt. Yiannopoulos beszéde nem sok meglepetést tartogatott annak, aki már sok Orbán Viktor beszédet hallgatott. Így a sorosozó bevezető után a szélsőjobb celeb hosszasan méltatta Magyarországot, ami szerinte immár a kultúrharc, a globalizmus és a multikulturalizmus közötti legfontosabb frontvonallá vált. „Ti vagytok a nyugati civilizáció védőbástyái, ti lesztek a frontvonala a nyugati civilizációnak”- mondta az előadó, aki szerint Magyarország „egy reménysugár”, mert itt „30 százalék a katolikusok aránya” és a többi lakos is valamilyen keresztény egyházhoz tartozik.

A szélsőjobb nemzetközi szónoka kiemelte, hogy a nyugati civilizációt az iszlám terjedése fenyegeti. Az iszlám nem is vallás, hanem egy ideológia - fejtegette, „ami a nők elnyomására és a homoszexuálisok elpusztítására épül, s ennek nincs helye Európában.” Magyarország ellenpontja természetesen az iszlámnak behódoló, hanyatló nyugat, elsősorban a „feminista” Merkel által vezetett Németország.

Yiannopoulos utána sorra vette a többi vélt ellenfelet, így a vallástól elidegenedett államokat, a feminizmust, ami „azt tanácsolja a nőknek, hogy ne legyen gyerekük, s végül 45 évesen ott maradnak egyedül, gyűlölve mindent, még a macskájukat is.” Magyarország ellenben szerinte egy bátor, lázadó ország, amelyik szembe mert fordulni a nyugati téveszmékkel, és amelyik „elkergette az országból Soros Györgyöt”, aki egyébként – így Milo Yiannopoulos – az USA-ban a „támogatta a belföldi terrorizmust is".

Megemlítette, hogy a globalisták a médiaszabadság örvén támadják Magyarországot, és Orbánt, pedig valójában ők védelmezik a sajtót „amikor az megérdemli.” Ez ritka eset lehet, hisz - ahogy mondta - a média nem más, mint egy csapat elmaszkírozott baloldali aktivista.

Alapvető tévedésnek nevezte a „fordítsd oda a másik a másik arcodat” az ellened támadónak parancsolatát. „Nem! Most a háború ideje van!- mondta Yiannopoulos, aki szerint igenis gyűlölni kell azokat, akik igazolni próbálják az iszlám terjedését és a nyugati világ hanyatlását elősegítő nézeteket, így gyűlölni kell a baloldaliakat, az EU-bürokratákat és persze Soros Györgyöt.

A hallgatói kérdésekre válaszolva annyit elárult: Donald Trumpot - akit ő "Daddy"-nak (apuci) nevezett - még mindig vonzóbbnak tartja, mint Orbánt.

A szélsőjobb legismertebb nemzetközi botrányhősének szerepeltetéséhez Schmidt Mária, a kormány kedvenc történésze annak ellenére ragaszkodott, hogy Milo Yiannopoulos fideszes körökben sem teljesen elfogadott. Az amerikai szélsőjobb szócsövének tekintett, trumpista Breitbart nevű portál szerkesztői székéből indult a rendkívül ellentmondásos, behatárolhatatlan tevékenységű Milo. Vele kapcsolatban nagyjából az egyetlen biztos pont, hogy bármi mellé odaáll, amivel figyelmet tud kivívni magának, és pukkaszthatja a liberálisokat és baloldaliakat.

Neve nem először forog a Schmidt Mária vezette szervezetek programjaihoz kötődve Magyarországon. Eredetileg már januárban tartott volna beszédet a XXI. Század Intézet által szervezett V4-es konferencián, ám személye még a Fidesz vezetők egy részében is kiverte a biztosítékot. Emlékezetes, hogy Gulyás Gergely akkor nyilvánosan is elhatárolódott a brit-amerikai botrányhőstől mondván: ”a demokratikus vitákban teret kell adni a fősodortól eltérő véleményeknek is, egy határon túl azonban ezek nem férnek bele".

A januári V4-es konferencia programjából végül eltüntették Yiannopoulos nevét, az „Európa Jövője nevű” konferenciát pedig a választások utánra napolták el. Május 23-24-én a Schmidt Mária vezette Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány és a Századvég a Várkert Bazárban rendezte meg a tanácskozást a V4-országok részvételével. (A rendezvényen egyébiránt az amerikai elnök volt kampányvezére, Steve Bannon előtt a beköszöntő beszédet épp az időközben Miniszterelnökséget vezető miniszterré kényszerített Gulyás Gergely tartotta.)

Bár Milo Yiannopoulos nemrég egy londoni rendezvényen úgy fogalmazott, hogy az „Orbán-kormány hívta őt meg Magyarországra előadást tartani", a "kereszténydemokratának" nevezett Orbán-kormányzattal szimbiózisban élő Schmidték végül úgy lavíroztak, hogy a Fidesz vezetői által is meglátogatott hivatalos konferencia programjától külön, egy nappal később tartják meg a Bálnában Milo Yiannopoulos fellépését. Gulyás Gergely csütörtökön lapunknak a Kormányinfón leszögezte: nem fog elmenni a Yiannopoulos-előadásra.

S hogy mi váltotta ki az új kancelláriaminiszter rosszallását? A kétségtelenül tehetséges médiakommunikátor Yiannopoulos szélsőséges, anti-feminista, iszlamofób, meleg-ellenes kiszólásaival olyan hatékonyan tudta maga ellen hergelni az amerikai baloldal legkülönbözőbb áramlataiba tartozókat és kisebbségi csoportokat, hogy pillanatok alatt a trumpista populizmus farvizén erőre kapott nemzetközi szélsőjobb szupersztárjává, hívónevévé lépett elő. Pedig személyes életpályája finoman szólva sem a szélsőjobboldali idol szerepére predesztinálta. A meleg és bevándorlás-ellenes szólamokat is megeresztő véleményvezér Angliában ír-görög, illetve zsidó szülőktől származik, Theo Hanrahan néven látta meg a napvilágot és fiatal kora óta nemcsak hogy bevallottan meleg, de magát szimplán „veszélyes buzi” néven is reklámozza (Dangerous Fag), amúgy régóta házasságban él egy színes bőrű férfival, akinek rejtegeti a kilétét.

Ráadásul Milo odamondogatásaiban időnként nemcsak a gyűlölt baloldaliakat, liberálisok és feministákat osztja, hanem a pályáját egy katolikus lap tudósítójaként kezdő Yiannopoulos nemrég karácsonyi üdvözletében saját magát imádkozó apácaként ábrázolta, a mellékelt felirat szerint pedig ő „két dolgot szokott térden állva csinálni”.

Milo igazi titka alkalmasint az, hogy magával együtt azt az illúziót is el tudja adni a Trump-szerű populisták híveinek, hogy ők elitellenes lázadók. Miközben éppenséggel a létező politikai elit középpontjából érkező milliárdosok, az elitista és tabuépítgetésben élenjáró politikai vezetés szekerét tolják az ellenzékbe szorult baloldallal szemben.

Bár a Breitbar szerkesztőjeként kőkemény Trump melletti kampányt folytató Yiannopoulos Trump győzelmével akár feljuthatott volna a csúcsra, ám - mint az várható volt, Milo pillanatok alatt túltolta a polgárpukkasztást. Mint 2017-ben kiderült, korábban egy rádióadásban amellett érvelt, hogy egy 13 éves fiú és egy felnőtt férfi közötti szex lehet teljesen normális, beleegyezésen alapuló dolog. Később ugyan visszakozott és elítélte a pedofíliát, a Breitbarttól kirúgták.

Bár többször is elhatárolódott attól, hogy szélsőjobboldali lenne, később az is kiderült, hogy a Breitbartnál szoros kapcsolatot tartott az amerikai szélsőjobb egyes vezetőivel, köztük igazi, hagyományos nácikkal is. Fény derült arra is, hogy a neve alatt megjelent véleménycikkek egy részét nem is ő írta, hanem kollégái cikkeit adták el a „Milo” húzónévvel.

A pedofil-botrány miatt Milo Yiannopoulos csillaga az USA-ban leáldozott, így volt főnökéhez, a Trump adminisztrációból szintén kiszorult, izgága Steve Bannonhoz hasonlóan (aki szerdán tartott előadást Budapesten) jobb híján egyre gyakrabban Európába jön át haknizni. Beszédeiben pedig magasztalva beszél a jobboldali populisták dominálta Magyarországról és Lengyelországról, amelyek szerinte ma a „szabadság bástyái” lettek.

Frissítve: 2018.05.25. 23:22