Szinte semmi

Publikálás dátuma
2018.05.26 07:45
FOTÓ: MTI/BALOGH ZOLTÁN
Fotó: /
Az amerikai filmsztár, John Malkovich Budapesten tárlatot vezetett és fel is lépett.

John Malkovich sokoldalú tehetség. Legtöbben a hollywoodi filmcsillagot, esetleg nevesebb színházi alakításait látják benne, pedig a kreativitása nem ismer határokat. Például jegyzett ruhatervező is, aki gyakran a saját maga által kreált költeményben lép színre: így volt ez a napokban a Műcsarnokban is, ahol ad hoc tárlatvezetést tartott Sandro Miller: Malkovich Malkovich Malkovich - Tisztelet a kamera mestereinek című kiállításon. A csodálatos kék virágmezőből varrt zakócsodában jelent meg a művész, hogy körbe fusson a fotókon és egy-két gondolatát megossza a jelenlévőkkel.

„Nincs túl sok titok, amit el tudok mondani a képek megszületésével kapcsolatosan” – kezdte mosolyogva a színész, aki szerint, az 1992 óta zajló közös project Sadro Milllerrel olyan volt, mint egy-egy filmforgatás: azaz a siker nagyon sokban múlik a körülötte dolgozó profi stábtagokon, de különösen Randy Wilder sminkmesteren. A metodika: Miller eldönti, melyik fotót szeretné a színésszel reprodukálni, akkor azt elküldi Malkovich-nak és a stábnak egyaránt. Előbbi a karaktert építi fel, utóbbiak az eszközöket és a kellékeket. Hangsúlyozva: mindennek eredetinek kell lennie, mert a művészeti projekt egyik célja, hogy még véletlenül sem kell photoshopért nyúlni. Például akkor sem, amikor Salvador Dalít kellett rekreálnia, akinek sokkal nagyobb a szeme, mint az övé. De a legnehezebb feladat Bette Davis volt, noha, ahogy Malkovich megjegyezte, nagyon, képlékeny arca van.

Persze, nem kellett minden egyes alkalommal fizikai csodákat bevetnie, voltak kifejezetten könnyű feldatok is, például Andy Varhol, akit öt perc alatt megoldott. Lapunk kérdésére, hogy vajon ennek mi az oka, röviden azt mondta, hogy hasonló a mimikájuk. Plusz, az is segített, hogy itt a paróka elég volt a varázslathoz. Azonnal „megérezte”, milyen lehet Varhol bőrében látni a világot. Szavai szerint triviális, hogy fiatal nőként akart létezni. Micsoda bizarr pillanat – azért én ezt nem merném sose gondolni Malkovichról, pedig szembetűnt, mennyire zseniálisan tud női arcokat megformálni Sandro Miller kamerája előtt.

A színház, olyan, mint egy festmény, minden nap ugyanazt kell nyújtani – érvelt Malkovich. A fényképek esetében egy adott pillanatot kell megfognia, ami azt jelenti, hogy fel kell építenie a karaktert. Ha úgy tetszik, azt a lelkiállapotot, pillanatnyi életérzést, amit az adott fotó elkapott. A konklúzió Malkovich számára pedig, hogy Sandro Miller kamerája valójában nem hazudik, bár állítása szerint, ez a technikai eszköz alapvetően mégis erre való. Az az érzésünk, hogy a valóságot mutatja be, de ez nem feltétlen igaz. Azaz, pontosabban fogalmazva, az igazság egy bizonyos aspektusát tárja elénk. A műcsarnok kiállításán látható portrék például éppen egyfajta irrealitást vagy éppen a realitás hiányát mutatják be a legtöbb esetben.

Alig van különbség a divattervezés és a filmes színjátszás között – mondta még e sorok írójának 2011-ben John Malkovich, amikor a csehországi Karlovy Vary-ban, ahol annak idején egy modern divatbemutatót rendezett. Ahogy magyarázta, a különbség a részletekben rejlik, ezek pedig leggyakrabban olyan dolgok, melyeket egyszerűen nem tudunk irányítani. Például hiába gondolja azt, hogy ha egy forgatás alatt eljátssza a figurát, az pontosan úgy is fog kinézni a mozivásznon, amilyennek ő szánta: a vágás és a különböző utómunkák alatt teljesen átalakulhat. Ami még közös a filmes színjátszásban és a divatban, hogy számára egyik sem valamiféle művészi erőlködés, hanem egyszerű önkifejezés. Így talán jobban érthető, miért gondolja Malkovich „szinte semminek”, amikor portrét állt Sandro Millernek.

„Az én személyiségem minden egyes porcikája tiltakozik egyébként a nagy tettek meg a heroikus vívmányok ellen, pláne ha a művészettel kapcsolatban kerülnek szóba.” – húzta alá John Malkovich, aki szemmel láthatóan, semmit sem változott az elmúlt hét év alatt.

Híres emberek gúnyájában
A Budapest FotóFesztivál keretében, február 28-án megnyílt kiállítást eddig több mint tizenkétezer ember látta, a nagy sikerre való tekintettel június 3-ig meghosszabbították a nyitva tartást.
Sandro Miller fotóin a színész olyan híres emberek gúnyájába bújik bele, mint Marilyn Monroe, Che Guevara, Andy Warhol, Simone de Beauvoir, Albert Einstein, Salvador Dalí és John Lennon. A 2017-ben húsz új fotóval teljessé tett sorozat Budapesten látható először.

2018.05.26 07:45

Elsodorta a vakvezető kutyát, de szerinte az állat ment az autójának

Publikálás dátuma
2018.08.15 09:49
Illusztráció: AFP
Fotó: AFP/
Nem érzi hibásnak magát az a sofőr, aki elsodort egy látássérült embert kísérő vakvezető kutyát. A nő szerint akkor léptek le a járdáról, amikor ő már befordult az autójával. A szakértő szerint a gyalogosoknak van elsőbbsége.
A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének múlt heti Facebook-bejegyzése szerint egy autó majdnem elütött egy, éppen a vakvezető vizsgáját tevő kutyát és látássérült gazdáját. Amikor szabályosan leléptek a járdáról, az autó kanyarodás közben kis híján elütötte őket, majd anélkül, hogy megnézte volna, mi történt, elhajtott.
A hátsó sárvédő elkapta a kutya fejét; hatalmasat koppant - mondta az ATV-híradóban a vak férfi, aki hozzátette, főleg Dorko miatt aggódott, mert érezte, vele nem lesz gond. Az autó viszont elhajtott.
A csatornát megkereste a sofőr, aki bár nem akart nyilatkozni, elmondta, ő már befordult, amikor a kutya és a gazdája lelépett az útra, mint mondta a bejegyzésben lévő videón is látszik, nem ő ütötte el Dorkót, hanem az ment neki az autójának. Hozzátette, azért hajtott el, mert nem érzékelte, hogy elsodorta az állatot.
Köves Szilárd vezetéstechnikai szakértő és vizsgabiztos a műsorban elmondta, az autós tempójával volt gond. A jó megoldás ilyenkor az, hogy lassan kell haladni, és ha a gyalogos át akar kelni, át kell engedni. Mezősi Tamás, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola kiképzője is úgy véli, sem a kutya, sem a gazdája nem hibázott, mert a KRESZ szerinti elsőbbség birtokában léptek le a járdáról.
2018.08.15 09:49

Betiltják a Kaspersky termékeit a kormányzati gépeken

Publikálás dátuma
2018.08.15 09:26

Fotó: AFP/ KIRILL KUDRYAVTSEV
A kormány eddig nem látott kockázatot az orosz szoftverekben, de most a miniszterek október 15-ig kaptak időt a felülvizsgálatra.
Gyakorlatilag megtiltotta a magyar kormány, hogy a kormányzati számítógépeken az oroszországi Kaspersky Lab szoftverét használják. A Magyar Közlönyben megjelent hétfői kormányhatározatban az szerepel: a kormány egyetért az Európai Parlament határozatában foglalt azon törekvéssel, „amely szerint szükséges a kormány irányítása vagy felügyelete alá tartozó költségvetési szervek és a 100%-os állami tulajdonban lévő gazdasági társaságok, valamint ezek 100%-os tulajdonában álló gazdasági társaságokban használt szoftverekre, informatikai és kommunikációs berendezésekre potenciálisan veszélyes programok és eszközök – így a Kaspersky Lab termékeinek – kiszűrése és elhárítása”. A minisztereknek 2018. október 15-ig adtak határidőt arra, hogy végezzék el a szükséges felülvizsgálatot, a megtett intézkedésekről pedig tájékoztassák a Nemzetbiztonsági Munkacsoport elnökét.

Váratlan fordulat

A Zoom.hu arra hívta fel a figyelmet, hogy ellenzéki képviselők már hónapok óta bombázták parlamenti felszólalásaikban, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságában és írásbeli kérdésekben a kormány képviselőit a problémával kapcsolatban. Az LMP-s Szél Bernadett a Kaspersky-veszélyre a nemzetbiztonsági bizottságban, a DK-s Vadai Ágnes pedig a parlamentben próbálta többször felhívni a figyelmet. Az ellenzék arra volt kíváncsi, miért a Kaspersky Lab termékeit használják a kormányzati, államigazgatási szervek – ilyen vírusirtó van a parlamenti képviselők hivatali gépen is –, amikor egyre több ország kormánya, köztük Hollandiáé és az USA-é a biztonsági kockázatok miatt nem használja a kémkedésgyanúba keveredett kiberbiztonsági cég szoftvereit. Vadai Ágnesnak június 11-én – 4 nappal az EP-állásfoglalás előtt – Kontrát Károly belügyi államtitkár még azt válaszolta, hogy „az utóbbi években nem volt semmi ilyen probléma.
2018.08.15 09:26