Előfizetés

Bombariadó a BL-döntő előtt

Publikálás dátuma
2018.05.26. 17:28
Fotó: AFP
Néhány órával a Real Madrid-Liverpool Bajnokok Ligája-döntő előtt Kijevben bombariadó miatt ürítettek ki öt metróállomás és a környékét, írta a ukrán Interfax hírügynökség.

A kijevi Metropolitan Facebook-oldalán megjelent üzenet szerint több névtelen hívást is kaptak, amelyek alapján intézkedett a hatóság. A hírek szerint az 1-es metró vonalán található Dnyipro, Hidropark, Livoberezsna, Arsenalna és Herojiv Dnipra állomásait és környékét zárták le.

Ezek az állomások nincsenek közvetlen közelében a kijevi Olimpiai Stadionnak, de a belvároshoz közel találhatóak. A BL-döntőt este 20:45-kor rendezik.

A kijevi rendőrség nem sokkal később közölte, hogy a fenyegetések hamisnak bizonyultak, így rövidesen újra megnyitották a forgalom előtt a metróvonalat. Az esti meccsre fokozott biztonsági előírások lesznek majd érvényben - írja az index.hu.

Elítélték a holokauszttagadó brit bloggert

Egy londoni bíróság bűnösnek mondta ki azt az 54 éves brit bloggert, aki három antiszemita, holokauszttagadó dalt osztott meg a YouTube-on, köztük egy olyat, ami Anne Frankot gúnyolta ki - értesült a The Times of Israel. A The Independent pedig úgy tudja, a másik dal Auschwitzot egy "kalandparknak" nevezte. A dalokat egy brit szélsőjobboldali fórumom adta elő.

Alison Chabloz nemcsak terjesztette ezeket a dalokat, de "egy rakás hazugságnak" is nevezte a holokausztot, ezért a bíróság "offenzív, ileltlen és fenyegető üzenetek" elküldéséért ítélte el. A per egyik januári tárgyalási napján a blogger a felvétellel együtt énekelte a tárgyalóteremben a bíró által meghallgatott dalt.

Gideon Falter, az Antiszemitizmus Elleni Kampány civil szervezet vezetője, aki bíróság elé vitte Chablozt, kijelentette: "Az ítélet erős üzenetet küld arról, hogy Nagy-Britanniában nem tolerálják a holokauszttagadást és az antiszemita összeesküvés-elméleteket." - írja a hvg.hu.

Ukrán-magyar konfliktust akartak a gyújtogatók

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) közlése szerint stratégiai fontosságú létesítmények, köztük vasúti hidak és alagutak felrobbantását tervezte Kárpátalján a nemzetiségek közötti viszály szítása céljából az a két őrizetben lévő ember, akiket a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári székháza elleni februári támadással gyanúsítanak.

Az SZBU szerint a székház elleni robbantásos támadás ügyének vizsgálatakor kiderült, hogy a bűncselekmény szervezőinek tervei között szerepelt az ukrán-magyar államközi viszony kiélezése is. A szakszolgálat operatív munkatársai azt is kiderítették, hogy a KMKSZ-székház elleni támadás gyanúsítottjai diverziós cselekmények elkövetésére készültek több stratégiai fontosságú létesítmény ellen Kárpátalján - adta hírül szombaton a mukachevo.net munkácsi hírportál.

A KMKSZ-székház ellen február 27-én elkövetett robbantásos támadás két feltételezett elkövetőjét - a kelet-ukrajnai konfliktusos övezetet megjárt hivatásos katonákat - március elején fogták el a közép-ukrajnai Kropivnickij városban. A gyanúsítottakat Ungváron a bíróság 60 napos előzetes letartóztatásba helyezte, amelyet a napokban további két hónappal meghosszabbítottak. A székházrobbantás ügyét az ügyészség terrorcselekménynek minősítette.