Közel ötvenmillióra büntették a Magnet Bankot

Publikálás dátuma
2018.05.28. 12:56
Komoly bírságot kapott a Magnet Bank Fotó: Bielik István
Több hiányosságot talált a jegybank a Magnetnél, gond volt a pénzintézet adatszolgáltatási rendszerével, informatikai védelmével is.

Az MNB 47 millió forint bírságot szabott ki a MagNet Magyar Közösségi Bank Zrt.-re (MagNet Bank), mivel felügyeleti vizsgálatakor több területen különféle hiányosságokat tapasztalt a pénzintézetnél - tette közzé a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján, hétfőn.

A távirati iroda által is idézett összefoglalóból kiderül: a banknál problémákat észleltek a hitelkockázat-kezelésében, az adatszolgáltatás, az informatikai védelem és a javadalmazási politika területén, illetve a hitelintézet a pénzmosás és terrorizmus finanszírozásának megelőzésére érdekében sem tett eleget.

A hitelkockázat-kezelésénél egyebek közt a monitoring folyamatban, a fedezetek meglétével, értékelésével és érvényesíthetőségével kapcsolatban talált kifogásolni valót az MNB. A követelés-eladásoknál például hiányzott a kellő részletezettségű belső szabályozás, és nem állt rendelkezésre megfelelő ügyfélcsoport-képzési és ügyfélminősítési rendszer sem - közölte a jegybank.

A pénzintézetnek felül kell vizsgálnia az adatteljesítést támogató informatikai rendszerét - hangsúlyozták a közleményben utalva arra, hogy a jegybank kiemelt szigorral lép fel a pénzügyi intézmények esetleges adatszolgáltatási hiányosságai miatt.

Az MNB a MagNet Banknál 2015. december 31-től kezdődően tekintette át a folyamatokat. A bírság összegének meghatározásakor a jegybank figyelembe vette, hogy a hitelkockázat-kezelésnél feltárt jogsértések kockázata magas besorolású volt.

Enyhítő körülménynek számított, hogy a hiányosságoknak nem volt hatása az ügyfelekre, más piaci szereplőkre, ráadásul a hitelintézet számos problémát már a vizsgálat során kijavított.

Szerző

319,07 forinton az euró

Publikálás dátuma
2018.05.28. 10:22
Illusztráció: Shutterstock
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi piacon hétfő reggel - írta az MTI.

Az euró 319,07 forinton forgott reggel hét órakor, 25 fillérrel csökkent a jegyzés a péntek esti 319,32 forinthoz képest.

A dollár árfolyama 273,74 forintról 272,16 forintra, a svájci franké pedig 276,06 forintról 274,48 forintra gyengült.

A jent 2,4874 forinton jegyezték, szemben a péntek esti 2,5019 forinttal.

Az euró 1,1722 dolláron forgott, napi szinten 0,62 százalékkal erősödött. A közös európai fizetőeszköz napi legalacsonyabb jegyzése 1,1646, a legmagasabb 1,1733 dollár volt hétfőn az eddigi kereskedésben.

A svájci frankhoz képest 0,76 százalékkal drágult az euró, 1,1622 frankot ért.

Egy dollárért 0,9915 frankot kértek, 0,10 százalékkal erősödött a dollár. A jenhez képest 0,03 százalékkal drágult a dollár, hétfő reggel 109,41 jent ért.

Szerző

GKI: Nagyobb lesz a növekedés

A korábban gondoltnál gyorsabban emelkedő GDP, keresetek és fogyasztás alapján a GKI 3,8 százalékról 4 százalékra emelte idei növekedési előrejelzését. A belföldi felhasználás gyors emelkedése miatt a külkereskedelmi többlet csökken, a külső egyensúly azonban az uniós transzferek gyorsuló beérkezése következtében tovább javul. Mivel a költségvetés széles körben előlegezi meg azok beérkezését, a pénzforgalmi hiány magas, az államadósság csökkenése pedig szerény lesz. Az Európai Unió a kedvező konjunktúrához viszonyítva magas hiány miatt kiigazítást vár a magyar kormánytól. A világgazdaságban a kereskedelmi háború eszkalációjának veszélye csökkent, az iráni, a török és az olasz helyzet viszont az energiaárakra és árfolyamokra már most is negatívan hat - írták a GKI kutatói.

Márciusban az ipar és különösen az építőipar növekedése látványosan lefékeződött, az iparé az első kéthavi, átlagosan 5,4 százalék bővülés után 2,4 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, az építőipar dinamikája pedig az első kéthavi 35 százalék után 1,4 százalékra zuhant, de az év egészében is a 2017. évi 30 százaléknál sokkal szerényebb, de így is gyors, 10 százalék körüli emelkedés várható. Az infláció áprilisra 2,3 százalékra gyorsult, az első négy hónap átlaga 2,1 százalék.

Szerző
Témák
növekedés GKI