Előfizetés

Megkezdődött a Kutyabarát Balaton szezon

Publikálás dátuma
2018.05.28. 13:48
Illusztráció: pexels.com
A tavalyi térképes kereső után idén már magazin is segíti a kutyatulajdonosokat a közös a nyári kalandok megtervezésében.

Egyre több a kutyás, kutyabarát kezdeményezés a Balatonnál - derült ki a balatoni kutyás szezon megnyitóján, ahol bemutatták a Kutyabarát Balaton élménykalauzt: egy 72 oldalas magazint, amely összegyűjti a régió kutyás szolgáltatásait, programjait és számos tanáccsal, sőt a tavaly már bemutatott térképpel is ellátja a házi kedvenceikkel a Balatonhoz érkezőket.

Illusztráció: pexels.com

Illusztráció: pexels.com

A felelős gazdik, éljenek a világ bármely táján, fontos, közös ügynek tartják, hogy átadják az életérzést, amelytől ők gazdagabbnak érezhetik mindennapjaikat, de főleg, hogy példát mutassanak kutyás és nem kutyás közösségeknek egyaránt - mondta Sziládi-Kovács Tibor is, a Kutyabarát.hu és a Kutyabarát Balaton Élménykalauz alapítója. „Cserébe csak egy kis teret várnak a kutyások, ahol ugyanúgy jól érezhetik magukat, mint nem kutyás társaik – csak ők kedvencükkel együtt. Ideje még inkább a Balatonban is gondolkodni, mostantól minden adott, hogy egy fantasztikus, közös nyaralást szervezzenek kedvenceikkel együtt, zökkenőmentesen” – mondta el az alapító.

Idén először háromnapos kutyás fesztivált rendeznek Dog Beach Fest néven június 29-től Fonyódon, a több mint egyhektáros kutyabarát fürdőhelyen. Szintén idén először a Művészetek Völgyében külön kutyabarát udvar is várja az ebeket és gazdáikat.

Illusztráció: pexels.com

Illusztráció: pexels.com

A projekt elindítója az MTI-nek beszélt a problémákról is: a már meglévő fonyódi és balatonföldvári mellett kellene két-három újabb kutyás strand, hogy ki lehessen elégíteni az igényeket, és ezek üzemeltetéséhez fontos lenne a jogszabályi háttér megteremtése is. Sziládi-Kovács Tibor hozzátette, hogy lobbiznak több balatoni önkormányzatnál is, és már akadnak maguktól érdeklődő települések is, amelyek látják az ebben rejlő lehetőségeket. Fonyódon és Balatonföldváron már áprilisban, májusban elkelt szinte minden kutyabarát szálláshely egész évre, ha pedig fizetőssé teszik a kutyabarát strandokat, közvetlen bevételt jelentenek az üzemeltetőknek. Ennek ellenére nem minden próbálkozás járt eddig sikerrel. Balatonbogláron a helyi lakosság megvétózta a kérdést, Siófokon pedig nem volt hajlandó partszakaszt kijelölni a város képviselő-testülete ilyen célra.

Jogilag nem tisztázott, mitől lesz egy strand kutyabarát. Fontos lenne meghatározni, milyen szolgáltatásokat kell biztosítani, milyen feltételeket kell teljesíteni. "Ez humán- és állategészségügyi kérdés is, hiszen például akkor lehetne ellenőrizni, rendben van-e a kutyák oltási könyve" - mondta Sziládi-Kovács Tibor. A jelenlegi gyakorlat szerint, ha kivonnak egy területet a fürdőhely besorolásból, attól fogva nem hivatalos fürdőhely, amelyet mindenki saját felelősségére használhat. Ez esetben nem tilos a kutyával való fürdőzés, illetve kutyafürdetés sem, hacsak a helyi önkormányzat nem tiltja meg azt.

Illusztráció: pexels.com

Illusztráció: pexels.com

Több mint kétmillióan tartanak Magyarországon kutyát. Oravecz Márton, a Nébih elnöke elmondta, hogy 20-30 százalékkal csökkent a kóbor állatok száma, mióta chipet kell ültetni a kutyákba az azonosításukhoz. Az elmúlt években mintegy ezer kóbor kutya ivartalanítását végeztették el.

124 új élőlényt találtak Bolíviában

Publikálás dátuma
2018.05.26. 18:16
Illusztráció: AFP
Befejeződött a világ egyik emberi beavatkozástól legkevésbé érintett térsége, a bolíviai Madidi Nemzeti Park két és fél éven át tartó tudományos felmérése, a szakemberek 124 új, eddig ismeretlen növény- és állatfajra bukkantak a latin-amerikai ország északnyugati részén elterülő természetvédelmi térségben - írta az MTI.

A New York-i székhelyű Wildlife Conservation Society (WCS) bolíviai tudóscsoportja 30 hónap alatt a nemzeti park valamennyi ökoszisztémáját felmérte az amazonasi esőerdőktől az Andok 6044 méter magas Chaupi Orco hegycsúcsának gleccservidékéig. A 1,89 millió hektár nemzeti park 15 térségében végeztek részletes felmérést - adta hírül a WCS honlapja.

A nemzeti parkban élő eddig ismert fajokon kívül a tudóscsoport 1382 fajt és alfajt azonosított a térségben, köztük 100 emlős-, 41 madár-, 27 hüllő-, 25 kétéltű-, 138 hal-, 611 lepke- és 440 növényfajt, amelyek közül több mint 200 bolíviai létezéséről eddig nem tudtak a szakemberek.

Illusztráció: AFP

Illusztráció: AFP

A kutatók rábukkantak 124, a tudomány előtt eddig ismeretlen fajra, amelyek közül 84 növény-, öt lepke-, 19 hal-, 8 kétéltű-, négy hüllő- és négy emlős- valamint 8 új pillangófajra, illetve alfajra. A kutatócsoport most a fajok tudományos leírásán dolgozik, hogy új fajként azonosíthassák őket.

A térség élővilágának azonosításával, az új fajok felfedezésével a Madidi Nemzeti Park válhat a világ biológiailag legsokszínűbb természetvédelmi területévé, ahol 265 állat-, 1028 madár-, 105 hüllő-, 109 kétéltű-, legkevesebb 314 hal-, 5515 növény-, és 1544 lepkefaj és alfaj él.

A szakemberek úgy vélik, hogy ezek a számok megerősítik azt, hogy a természetvédelmi területek közül a Madidi Nemzeti Parkban él a világon a legtöbb feljegyzett növény-, lepke-, madár- és emlősfaj és a második legtöbb kétéltű- és hüllőfaj.

Napicuki: fotók a kéthetes majombébiről

Publikálás dátuma
2018.05.25. 16:21
Fotó: MTI/Balázs Attila
Gondozói nevelik a debreceni állatkert legifjabb lakóját, a két héttel ezelőtt, 184 grammal született kapucinusmajmot - közölte az állatkert igazgatója pénteken sajtótájékoztatón - írta az MTI.

Csofika, a fiatal édesanya tapasztalatlansága miatt kellett a gondozóknak átvállalniuk a kölyök nevelését - mondta Nagy Gergely Sándor, aki hozzátette, a maroknyi kismajom ellátása szinte ugyanolyan gondoskodást igényel, mint az újszülött csecsemőké. Fél év múlva elkezdik majd elfogadtatni a majomgyereket a szülői csoporttal. 

Fotó: MTI/Balázs Attila

Fotó: MTI/Balázs Attila

Eddig nyolc kapucinusmajom élt a debreceni állatkertben, a kis jövevény a kilencedik. 2016-ban két hím kismajom született, őket a szüleik nevelték fel. Az újszülött is hím, a nevére gyereknapon is várják az ötleteket, amikor testközelből is megismerhetnek vele a látogatók - jelezte Nagy Gergely Sándor.