Előfizetés

Plagizáló bírónő a Fővárosi Törvényszék megbízott elnöke

Publikálás dátuma
2018.05.28. 13:50
Fővárosi Törvényszék. Illusztráció: Molnár Ádám
Egy évre Polgárné dr. Vida Juditot nevezte ki a Fővárosi Törvényszék elnökének Handó Tünde az Országos Bírósági Hivatal elnöke - értesült a hvg.hu. Történt mindez öt évvel azután, hogy a mások írásait sajátjaként jegyző Polgárné távozott a bíróságról.

Polgárné Vida Judit lett a Fővárosi Törvényszék (FT)  megbízott elnöke - jelentette be Handó Tünde a bíróság összbírói értekezletén, értesült a hvg.hu. A kinevezés előzménye, hogy másodszor is eredménytelen lett a Fővárosi Törvényszék elnöki pályázata. Korábban hiába szavazott bizalmat az érintett fővárosi bírák háromnegyede a Fővárosi Törvényszék jelenlegi elnöke, Fazekas Sándor pályázatának, őt Handó nem volt hajlandó kinevezni. Így mostanra az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke előtt megnyílt az út, hogy valakit megbízhasson egy évre az elnöki feladatokkal.

A Handó által választott Vida volt az, aki 2013-ban plágiumügy miatt kényszerült lemondani éppen a Fővárosi Törvényszék elnökhelyettesi posztjáról. A bíróság Kisbíró című házi magazinjában - melyet az akkori elnökhelyettes szerkesztőként is jegyzett - saját neve alatt közölte mások, például Paulo Coelho, illetve a Reader's Digest egy szerzőjének írásait. A szerzőijog-sértések miatt nem indult eljárás.

Korábban közokirat-hamisítás miatt is folyt ellene büntető eljárás, mivel - mint a lap írja - egy polgári ügyben eljárva két alkalommal is azt írta, hogy két ülnökkel tárgyalt, amikor nem voltak társai a törvénykezésben. Az eljárás felmentéssel zárult.

Vida mostanáig az OBH elnöki biztosaként dolgozott, többek között a bíróságok arculatváltásán. Például ő volt a gazdája egy házon belüli, nyolcmillió forintért készíttetett arculati kézikönyvnek, mely azt is meghatározza, milyen színű bugyit viseljenek a bírósági alkalmazottak.

Reagált cikkünkre a hatvani kórház

Nemrégiben írtunk arról, hogy a hatvani kórház traumatológiájáról elbocsátottak két ápolónőt, valamint egy orvost, s jeleztük azt is: az itt dolgozók fáradtak, állításuk szerint nem tudják kivenni a szabadnapjaikat. Úgy tudjuk, van, aki azt fontolgatja, hogy emiatt a TASZ-hoz fordul jogorvoslatért.

A kórház helyreigazítást kért, az intézmény vezetése szerint ugyanis valótlanul állítottuk, hogy 30-40 ágyra jut két nővér, mert a valóságban 22 telepített ágy mellett dolgoznak ketten, s a szabadnapokat is rendben kiadják. Azt a valós tényt pedig, hogy sürgősségi szakápolót keresnének, valótlanul úgy tüntettük fel, mintha ez a traumatológiai osztályra vonatkozna, miközben eltérő végzettség mellett a sürgősségi osztályra keresnek munkatársat – írta a kórház.

Cikkünk megjelenése előtt levélben kértünk információt a kórháztól, amelyben az is szerepelt: „Lapunkat azzal az információval keresték meg, hogy a hatvani kórházban a traumatológiáról két szakápolót és egy orvost elküldtek nemrégiben. Az egyik szakápolónak 4 éve volt hátra a nyugdíjig. Emiatt most két ápolóra naponta 30-40 beteg ellátása jut, túlterheltek, fáradtak.” Ezt az állítást érdemben akkor nem cáfolta a kórház, mindössze azt válaszolták, hogy nincs nővérhiány a kórházban, a minimumfeltételeknek megfelelő létszámot folyamatosan biztosítani tudják, a biztonságos betegellátás feltételei az intézményben adottak. Tény, hogy az álláshirdetések között nincs olyan, amelyben kifejezetten a traumatológiára keresnének ápolónőt. Ugyanakkor – miközben állításuk szerint nincs nővérhiány – „OKJ ápoló”, „diplomás ápoló” és „sürgősségi szakápoló” munkakörre keresnek jelentkezőket.

Íme az Emmi államtitkárai

Publikálás dátuma
2018.05.28. 12:42
Kásler Miklós bemutat. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Bemutatta új államtitkárait Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere hétfőn - tájékoztat az MTI.

A tárca parlamenti államtitkára Rétvári Bence, közigazgatási államtitkára Latorcai Csaba, az egészségügyért felelős államtitkár Nagy Anikó, az oktatásért felelős államtitkár Bódis József, a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár Novák Katalin, az európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár Vitályos Eszter, a nemzetközi ügyekért felelős államtitkár Pacsay-Tomassich Orsolya, a kultúráért felelős államtitkár Fekete Péter. A sportot Szabó Tünde, a szociális ügyeket és a társadalmi felzárkózást Fülöp Attila felügyeli - sorolta a miniszter.

Kásler az egészségügy új irányítójáról, Nagy Anikóról azt mondta, bizonyította már, hogy átlátja a magyar egészségügy egészét és az azzal kapcsolatos teendőket. Bódis József, az új oktatási államtitkár a Pécsi Tudományegyetem rektori székéből és a Magyar Rektori Konferencia éléről érkezik új feladatkörébe - közölte. Fekete Pétert, a kultúráért felelős államtitkárt úgy jellemezte, mint aki a kultúra legkülönbözőbb területein mutatta meg képességeit. Hozzátette: az új államtitkár elképzelései abba az irányba mutatnak, hogy a magyar kultúra tartsa meg Európában elfoglalt helyét úgy, hogy közben képes legyen a fejlődésre.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere (k) új államtitkárok társaságában a minisztériumban tartott sajtótájékoztatón. Mellette (b-j) Bódis József oktatásért, Vitályos Eszter európai uniós fejlesztéspolitikáért, Fülöp Attila szociális ügyekért és a társadalmi felzárkózásért, Novák Katalin család- és ifjúságügyért, Szabó Tünde sportért felelős államtitkát, Rétvári Bence parlamenti, Pacsay-Tomassich Orsolya nemzetközi ügyekért felelős, Latorcai Csaba közigazgatási, Nagy Anikó egészségügyért és Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere (k) új államtitkárok társaságában a minisztériumban tartott sajtótájékoztatón. Mellette (b-j) Bódis József oktatásért, Vitályos Eszter európai uniós fejlesztéspolitikáért, Fülöp Attila szociális ügyekért és a társadalmi felzárkózásért, Novák Katalin család- és ifjúságügyért, Szabó Tünde sportért felelős államtitkát, Rétvári Bence parlamenti, Pacsay-Tomassich Orsolya nemzetközi ügyekért felelős, Latorcai Csaba közigazgatási, Nagy Anikó egészségügyért és Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A miniszter megköszönte, hogy elődje, Balog Zoltán abba a szellemi irányba fordította a tárcát, amely céljaik felé közelít. Mint mondta, maga is úgy válogatta államtitkárait, hogy velük "szellemileg azonosulni" tudjon, és ők is vele.

Arra kaptak megbízást, hogy a magyar emberek életét jobbá és szebbé tegyék - fogalmazott összefoglalóan Kásler Miklós. A kormány céljai között azt említette, alapvető, hogy a nemzet fennmaradjon, gyarapodjon, és szüljenek végre a nők. A magyar oktatás szép hagyományairól is beszélt, illetve az "oktatás" jelentősége mellett a "nevelés" fontosságát is hangsúlyozta. Ha megmarad a nemzet, és támaszkodnak a magyar történelemre, kultúrára, mentalitásra, és mindezt ötvözik az európai értékekkel, akkor emberhez méltó életet tudnak a magyaroknak biztosítani - elmélkedett a tárcavezető.