270 forintnyi lett a gázolaj - Egymillióan mentek utcára (videó)

Publikálás dátuma
2018.05.28. 16:04
Rendőrök és tüntetők egy brazil benzinkútnál. Fotó: Mateus Bonomi / AGIF
A főként kamionosokból álló, egymilliónál több demonstráló a magasra emelkedett üzemanyagárak, és néhány, őket sújtó adó miatt barikádozták el az utakat. Az elnök engedett a követelésiknek, és a felháborító, 270 forintnyi literenkénti gázolajárat 34 forintnak megfelelő összeggel lejjebb vitte.

A szállítmányozók és támogatóik múlt hétfőn léptek sztrájkba Brazíliában, amikor mintegy 270 forintnak megfelelő összegre emelkedett egy liter gázolaj ára - írja az Euronews.

A megmozdulásban több mint egymillióan vettek részt. Ezer utat zártak le, a brazil gazdaság számos ágazata megbénult az üzemanyaghiány miatt, több helyen rendkívüli állapotot vezettek be.

Az elnök végül engedett a tüntetőknek. "A gázolaj árát literenként 46 centtel csökkentjük" - jelentette be Michel Temer a nagyjából 34 forintos engedményt. "Az ár 60 napig nem változik, aztán havonta igazítunk rajta" - tette hozzá.

Szerző

Volt IMF-guru vezetheti Olaszországot

Publikálás dátuma
2018.05.28. 15:33
Carlo Cottarelli (középen) alakíthat szakértői kormányt Olaszországban Forrás: Alberto Pizzoli/ AFP
Mattarella elnök elégedett az új kormányfő-jelölttel, kérdés, hogy a parlament is elfogadja döntését. Ha igen, szakértői kormány állhat fel Olaszországban.

Szakértői kormány alakulhat Olaszországban: Sergio Mattarella államfő hétfőn délelőtt Nemzetközi Valutaalap (IMF) korábbi szakértőjét, Carlo Cottarelli közgazdászt kérte fel kabinetalapításra, a jelölt pedig el is fogadta a megbízást

A 62 éves közgazdász vezette kormány így már a héten bizalmat kérhet a római parlamentben. Kérdés, hogy Mattarella döntése átmegy az országgyűlésen is: a helyzet bizonytalanságát jelzi, hogy Cottarelli első sajtónyilatkozatában rögtön két forgatókönyvet vázolt fell.

Mint mondta, ha bizalmat kap, akkor a szakértői kormány 2018 végéig vezeti Olaszországot és a következő választások 2019 elején lehetnek. Ám ha kormányát leszavazza a törvényhozás, akkor augusztus után ismét általános választást tartanak Olaszországban. 

Carlo Cottarelli felkérése azután vált szükségessé, hogy  Giuseppe Conte, a két populista párt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a jobboldali radikális Északi Liga (LN) kormányfőjelöltje vasárnap visszalépett a jelöltségétől. A politikus azért döntött így, mert Mattarella elnök nem támogatta Paolo Savona, a németellenességéről ismert politikus gazdasági miniszteri kinevezését.

Szerző

Elnyomás Szíriában - Meghosszabította szankcióit az EU

Publikálás dátuma
2018.05.28. 13:09
Bassár el-Aszad szír elnök. A kép idén májusban, egy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott megbeszélésen készült. Fotó: Mik
Az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei meghosszabbították a szíriai rezsimmel szemben bevezetett uniós szankciókat, amelyek így 2019. június 1-jéig érvényben maradnak - közölte a tagállami kormányokat tömörítő Európai Unió Tanácsa hétfőn - írja az MTI.

A külügyminiszterek tanácsa úgy határozott, mivel a polgári lakosság elnyomása folytatódik, a Szíriára vonatkozó uniós stratégiával összhangban fenntartja a szíriai rezsimmel és annak támogatóival szembeni korlátozó intézkedéseit.

A Szíriával szembeni jelenlegi szankciók szélesebb köréhez az olajembargó, bizonyos befektetésekre vonatkozó korlátozások, a Szíriai Központi Bank unióban található vagyonának befagyasztása tartozik, emellett exportkorlátozás van érvényben azon berendezések és technológiák esetében, amelyek belső elnyomás céljára is használhatók, illetve amelyek az interneten vagy a telefonhálózaton keresztüli kommunikáció nyomon követésére, illetve lehallgatására is szolgálhatnak.

A külügyminiszterek frissítették a szankciós jegyzékben szereplő bizonyos emberekkel és szervezetekkel kapcsolatos adatokat, két elhunyt személyt pedig töröltek a listáról, melyen jelenleg 259 olyan ember és 67 olyan szervezet szerepel, amelyek utazási tilalom és vagyonbefagyasztás hatálya alatt állnak. A most felvettek a vegyi fegyverek használatával kapcsolatos szerepük miatt kerültek a szankciós listára.

Mint írták, az unió továbbra is elkötelezetten törekszik a szíriai konfliktus tartós és hiteles politikai megoldásának elősegítésére, összhangban az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozatával és a 2012. évi genfi nyilatkozattal. Az uniónak meggyőződése, hogy a konfliktus nem oldható meg katonai úton, ezért határozottan támogatja az ENSZ különmegbízottjának munkáját és a szíriai válságban szembeálló felek genfi párbeszédét - tették hozzá.

Szerző