Előfizetés

Kovács Zoltán: a Fradit legyőzni mindig nagy tett

Hatos Szabolcs
Publikálás dátuma
2018.05.28. 17:49
A bajnok Videoton FC játékosai Marko Nikolic vezetőedzőt dobják fel a levegőbe, miután 2-0-ra legyőzték a Budapest Honvédot az O
Kovács Zoltán büszke az élvonalbeli labdarúgó-bajnokságot az utolsó forduló eredményétől függetlenül megnyerő Videotonra, amelynek megerősítésére megvannak a klubvezetés tervei.

Az NB I utolsó, 33. játéknapja előtt három pont a bajnokcsapat előnye. Előfordulhat, hogy pontegyenlőség alakul ki a végén, az FTC ugyanakkor már semmiképpen sem előzhet, hiszen biztosan kevesebb győzelemmel zárja a szezont. A játékosként hússzoros magyar válogatott Kovács Zoltán 2015 nyara óta dolgozik a székesfehérváriak sportigazgatójaként, így vasárnap este először ünnepelhetett bajnoki címet a fehérváriakkal. A korábbi újpesti közönségkedvenc szerint a hazai futball érdeke is, hogy minden klub úgy működjön, mint a Videoton.

- Gonosz kérdéssel kezdenék: szerdán örült jobban vagy vasárnap este?

- A barátaimmal a helyszínen láttam, ahogy az Újpest megnyerte a Magyar Kupát, nagyon jól éreztük magunkat, mint ahogy most is boldog vagyok. Éppen mondtam is a kollégáknak a Videotonnál, hogy milyen remek hetem van, ám miközben az Újpest kupagyőzelméhez vajmi kevés közöm lehetett, a Videoton aranyérméért azt gondolom, én is elég sokat tettem. Fantasztikus klubban dolgozom. A magyar labdarúgás akkor fog előrelépni, ha minden klub úgy lesz felépítve, mint a Videoton. Idővel szeretnénk majd a futballpályán is arra a szintre elérni, ahol a klubstruktúránk működése tart, ez a célunk.

- A Honvéd elleni mérkőzés előtt fel sem merült önökben, hogy az utolsó fordulóra maradhat a bajnokavatás?

- Nem voltak kétségeink, egyszerűen minden mellettünk szólt. Nem szeretek jósolni, de ha a srácok heti munkája alapján kellett volna tippelnem, előzetesen azt mondtam volna, hogy ebből nem sülhet ki más, csak a győzelem. Büszke vagyok a csapatra. A Honvéd ellen remek első félidőt produkáltunk. A második játékrészre talán kicsit belenyugodtunk, hogy jól állunk, ez viszont hála istennek nem bosszulta meg magát. Ebben a szituációban megbocsájtom ezt a fiúknak, akik az utolsó percekben fantasztikus dolgokat produkáltak, igazi ünneppé varázsolták ezt az estét. Ezen a tavaszon csapattá érett a Videoton, íme, az eredménye.

- Külön motiváló tényező lehetett, hogy az ellen a Honvéd ellen biztosíthatták be a bajnoki címet, amely napra pontosan egy évvel ezelőtt a Videotont legyőzve lett aranyérmes.

- Persze. Akinek ez nem ad erőt, az szerintem nem is tudja, miről szól a futball. Nálunk szerencsére ezzel nem volt gond, látszott a játékosokon, hogy mennyi pluszt jelentett nekik az, hogy éppen az évfordulón vághatnak vissza. Egyébként hozzátenném, már tavaly is megérdemeltük volna az elsőséget. Akkor is legyőztük a Ferencvárost és az idén is.

- Az egész szezonban minimális volt különbség a Videoton és a Ferencváros között – hogy látja, miben volt jobb a bajnokcsapat?

- Mindenben. Az ország legnépszerűbb, és ilyen értelemben a legerősebb klubját, a Ferencvárost győztük le, ami hatalmas fegyvertény. Én elég sokat futballoztam Magyarországon, pontosan tudom, hogy mit jelent legyőzni a Ferencvárost. Ha nem vagy jobb a Fradinál, annak mindig van valami következménye, mi viszont most sokkal jobbak voltunk, ez elmondhatatlan boldogság.

- Milyen erősítésekre lesz szüksége a Bajnokok Ligája selejtezőjére készülő Videotonnak?

- Megvannak a terveink. Folyamatosan dolgoztunk és dolgozunk, szeretnénk tovább erősíteni, építeni a csapatot. Sokat fog segíteni, hogy hamarosan birtokba vehetjük az új stadionunkat Székesfehérváron, de emellett is tervezünk még más beruházásokat megvalósítani, melyekre szüksége van egy ilyen ambíciókkal rendelkező klubnak.

Fehérváron folytatódott az ünneplés
A Videoton szurkolótábora és játékosai a Honvéd ellen 2-0-ra megnyert találkozó lefújása után, már a felcsúti stadionban önfeledt örömködésbe kezdtek, a drukkerek által megénekelt fehérvári fieszta azonban Székesfehérváron folytatódott: a város főterén a rajongók és a labdarúgók együtt ünnepelték a Videoton történetének harmadik aranyérmét. A korábbi 95-szörös válogatott játékos, Juhász Roland megafonnal a kezében, előénekesként vezényelt, több futballista pedig görögtűzzel a kezében mulatott – egészen biztos, hogy hétfőn sok fehérvári ébredt fejfájósan.

Az FTC ultrái elítélik a hanggránát használatát

Az FTC vezető ultra szurkolói csoportja, a Green Monsters elítéli a hanggránát használatát, derült ki a drukkerek közleményéből. A ferencvárosiak vasárnapi, Diósgyőr elleni 4-0-ra megnyert labdarúgó bajnoki mérkőzésén a kapu mögötti szektorban - ahol az ultrák is szurkolnak - egy édesapa hanggránátot adott a kisfia kezébe, ahol a szerkezet felrobbant, súlyos sérüléseket okozva a gyermeknek.

"Újra, nyomatékosan felhívjuk minden szurkolótársunk figyelmét, hogy a hanggránátok használata tilos!"- olvasható többek között a GM közleményében, amely kitér arra is, hogy semmilyen pirotechnikai eszközt sem szabad gyermek kezébe adni.

A GM azt is nyomatékosította, hogy mérkőzéseken csak olyan pirotechnikai eszközöket használ, melyekről előzetesen egyeztetett a hatóságokkal, melyek senkinek a testi épségére nem jelentenek veszélyt. Arra szólította fel a drukkereket, hogy előzetes megbeszélés nélkül senki ne "pirózzon" a lelátón, mert ezzel veszélyezteti mások biztonságát is.

Az európai szövetség (UEFA) minden stadionból igyekszik kitiltani a pirotechnikát, Orbán Viktor miniszterelnök ezzel szemben azt mondta, szerinte a mérkőzések hangulatát javítják a lelátói petárdák, füstbombák.

Lapunk megkereste az FTC-t is a történtekkel kapcsolatban, megkérdeztük többek között, terheli-e felelősség a bejáratnál dolgozó biztonsági embereket azért, mert hanggránátot vittek be a lelátóra? 

"Az ügy kivizsgálása folyamatban van mind a rendőrség, mind az FTC Biztonsági Szolgálat Kft. részéről. Az FTC az ügy lezárásáig nem kíván nyilatkozni."

Babos a nyitókörben búcsúzott a Roland Garrostól

Publikálás dátuma
2018.05.28. 14:52
Illusztráció: Facebook/Babos Tímea
Babos Tímea egyesben a nyitókörben búcsúzott a francia nyílt teniszbajnokságon - írta az MTI.

A magyar játékos - aki tavaly is már az első fordulóban kiesett a párizsi salakpályás Grand Slam-tornán - hétfőn a selejtezőből főtáblára került spanyol Lara Arruabarrenától kapott ki két szettben, 1 óra 29 perc alatt.

A világranglistán 37. Babos jól kezdett, az első szettben már 5:2-re vezetett, a rivális (91.) azonban egy brékkel visszajött a játszmába, amely végül rövidítéssel és Arruabarrena-sikerrel végződött. A második felvonás is egy Babos-brékkel indult, de a magyar játékos 2:0-s vezetése után a spanyol sorozatban öt játékot begyűjtve fordított. Ekkor még sikerült szépíteni, 5:3-nál azonban az ellenfél három meccslabdához jutott, és már az elsőt értékesítve begyűjtötte a győzelmet.

Babos párosban még érdekelt Párizsban: a hazai közönség előtt szereplő Kristina Mladenoviccsal játszik majd, akivel megnyerte az Australian Opent.

Eredmény:
női egyes, 1. forduló (a 64 közé jutásért, a torna honlapja szerint):
Lara Arruabarrena (spanyol)-Babos Tímea 7:6 (7-5), 6:3