Ajándék

A Népszavából értesültem arról, hogy a Magyar Villamos Művek 2016-ban 508 millió forintot adományozott a CÖF-nek, annak a szervezetnek, amely a kormányt támogató úgynevezett Békemenetet szokta szervezni. Hogy mire fordíthatták ezt a hatalmas összeget, az titokban maradt mindaddig, amíg a bíróságok nem kötelezték az MVM-et az ezzel kapcsolatos dokumentumok nyilvánosságra hozatalára. Kiderült, hogy a kérelemben olyan általános, ellenőrizhetetlen célokat jelöltek meg, mint például „véleményformáló fórumok szervezése”, a közgondolkodás javítása, stb. A titkolózás célja nyilvánvalóan az lehetett, hogy az MVM több tízezer dolgozója, valamint a villanyszámlájukat befizető fogyasztók milliói ne tudják meg, hogy mire fordítják a vállalat hasznát. Ez az én számomra sem közömbös, aki 95 éves vagyok, és életem túlnyomó hányadát a villamosenergia-iparban töltöttem el, még nyugdíjasként is dolgoztam az MVM alkalmazásában. Az MVM vezetőségére a rendszerváltás előtt mindig is a humanizmus és az egyszerű emberek iránti megértés volt a jellemző. Ez nyilvánult meg a nyugdíjas dolgozókhoz való viszonyban is. Ellenben két-három évvel ezelőtt egy villamosenergia-ipari nyugdíjas levélben kért egy csekélységet az MVM vezetőségétől, de elutasították, vagy talán nem is válaszoltak neki. Nem tudom, hogy a CÖF tagjai közül mennyien dolgoztak az MVM-ben - az viszont tény, hogy a Békemenet első soraiban milliárdosokat is láthatunk.

Egy eset

1964-es születésű soltvadkerti lakos vagyok. Még 1987 október végén sérültem meg, combcsont törést szenvedtem. Kecskeméten az 1991, 92, 93-as felül vizsgálatok után 1994-ben úgymond véglegesítették a rokkant állapotomat. (Csak zárójelben jegyzem meg: 1990 után kormányok jöttek-mentek, de mindegyik elvett egy kicsit tőlünk, mozgáskorlátozottaktól.) 2014-ben elvette a Fidesz a véglegesített státuszom, bevezette a fél évenként bélyegeztetést. Nekem Kecskemét 50 kilométeres út. Ugyanakkor a rokkant nyugdíjam nevét átminősítette, és levette 76000 forintról 59000 forintra. 2018 márciusában került sor a kontroll felülvizsgálatra. Ekkor az immáron 63000 forintra nőtt pénzem levették 44000 forintra. Ha 1988-tól 2014-ig nem rendeződött az állapotom, akkor szerintük most minden rendbe fog jönni? Ráadásul 2019 márciusára újabb kontroll felülvizsgálatot rendeltek el. Félő, hogy ekkor elveszik a maradék pénzem is! Ebből én egymagam sem tudok megélni, de még van egy enyhén mentálisan sérült gyermekem is, akiről gondoskodnom kell.

Szerző

Felcsúti kisvasút

Orbán Viktor a Felcsúton zakatoló kisvasút hosszabbítását tervezi. Híradásokból tudható, hogy a vasút kihasználtsága enyhén szólva gyér. Ennek ellenére, ha a miniszterelnök valamit a fejébe vesz, nincs Magyarországon olyan személy, hatóság, szervezet, amely ezt meg tudná akadályozni! Orbán megfeledkezik arról, hogy ő nem egy vidéki polgármester, aki szűkebb pátriájának felvirágoztatásáért cselekszik, hanem egy egész ország felelős vezetője. Hogyan lesz gazdaságos a kisvasút működése? Vagy ez is olyan beruházás, mint a stadionoké, hogy csak viszi a pénzt? Orbán az egyéni „hobbijainak" él, herdálva ezzel a közvagyont. Egy demokratikus államban ilyen nem létezhet, mert vannak szervezetek, amelyek megakadályozzák az ésszerűtlen költekezéseket.

Szerző
Frissítve: 2018.07.01 08:38