Előfizetés

Merkel: szégyent hoznak Németországra az idegenellenes támadások

Publikálás dátuma
2018.05.29. 17:56
Mevlüde Genc és Angela Merkel - AFP fotó
Szégyent hoznak Németországra az idegenellenes, rasszista támadások, amelyek ellen a jogállam teljes szigorával fel kell lépni - hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár kedden Düsseldorfban egy 25 éve történt idegenellenes merénylet évfordulójára rendezett megemlékezésen.

A kancellár kiemelte, hogy egész Németország példaképévé vált Mevlüde Genc, aki elvesztette két lányát, két unokáját és egy unokahúgát a Törökországból származó család solingeni otthona ellen 1993. május 29-én elkövetett gyújtogatásos merényletben, mégis 25 éve állhatatosan dolgozik a béke, az elfogadás és az egymás iránti türelem ügyéért, és Törökország mellett Németországot is a hazájának vallja.

Az öt halálos áldozatot követelő támadás a kilencvenes évek elején - a széteső Jugoszlávia területéről Németországba irányuló menekülthullám idején - lezajlott idegenellenes merényletek "rémisztően hosszú" sorozatába tartozik - tette hozzá a politikus, kiemelve, hogy "a jobboldali szélsőségesség semmiképpen sem a múlt része".

Továbbra is jellemző, hogy megtámadnak embereket csak azért, mert menedékkérők vagy menekültek, "vagy mert a kinézetük, a bőrszínűk miatt annak tartják őket, függetlenül attól, hogy milyen régen élnek velünk".

Ezek az erőszakos cselekmények szégyent hoznak Németországra, amibe "nem szabad beletörődni, ha valóban számít az országunk, a jogállamunk és az ember méltósága" - mondta Angela Merkel. Az idegenellenességnek, a rasszizmusnak és az antiszemitizmusnak nincs hely Németországban, és máshol sem, de Németországra a holokauszt miatt különleges felelősség hárul. A holokauszt "arra kötelez, hogy nap mint nap tegyünk az emberhez méltó együttélésért" - tette hozzá a német kancellár.

Mint mondta, "ez nem absztrakt figyelmeztetés, hiszen most is terjesztik a jobboldali populista és a szélsőjobboldali eszméket".  Gyakran a véleményszabadság határait feszegetik, és politikai eszközként használják a tabudöntést, akik ezt teszik. Ez játék a tűzzel, mert aki erőszakot vet a szavaival, az legalábbis egyetértően tudomásul veszi, hogy az erőszak ki is sarjad - mondta Angela Merkel.

A többi között arról is beszélt, hogy a nyitottsághoz és a befogadáshoz mindig két fél kell, vagyis azoknak, akik Németországban akarnak élni, az integráció lehetőségét elfogadva át kell venniük a német értékeket, meg kell tanulniuk a német nyelvet és dolgozniuk kell.

A megemlékezésen részt vett Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter, aki beszédében elítélte a menekültek és a muszlim vallású emberek elleni rasszizmus és idegengyűlölet minden formáját, és hangsúlyozta, hogy a Genc család elleni merénylet olyan emberek ellen irányult, akik "második hazájuknak tartották Németországot, hozzátartoztak ehhez az országhoz".

Eutanáziáról szavaz a portugál parlament

Publikálás dátuma
2018.05.29. 17:03
A portugál parlament egy vitája - illusztráció: Carlos Costa / NurPhoto

Az aktív eutanázia engedélyezéséről szóló törvénycsomagról vitáznak, majd szavaznak is a portugál parlamentben kedden - írja az Euronews. A tervezet szerint "18 éves kor felett, egy mentálisan ép, gyógyíthatatlan betegségben szenvedő személy kérheti orvosok segítségét élete befejezéséhez."

Ezzel egy időben az eutanázia ellen, és mellett tüntetők is demonstrálnak a törvényhozás épülete előtt - a törvénytervezet ellenzői és támogatói közel egyforma sokan vannak. Az elmúlt napokban közszereplők, politikusok fejtették ki véleményüket az eutanáziáról, de például Marcelo Rebelo de Sousa államfő nem.

A szavazás eredménye megjósolhatatlan.

"Kutatási céllal" tiltják be a Facebook-ot Pápua Új-Guineán

Publikálás dátuma
2018.05.29. 16:47
Illusztráció: Shutterstock
Pápua Új-Guineán egy hónapra elérhetetlenné teszik a Facebook-ot a hatóságok, hogy tanulmányozzák a közösségi oldal hatását, és hogy eltávolítsák a hamis felhasználókat - jelentette be az óceániai állam kommunikációs minisztere kedden, az Euronews szerint.

A kormányzat szerint az oldal működésének leállítása lehetővé teszi, hogy az elemzők tanulmányozzák, hogyan használják az emberek a Facebookot. A vizsgálat során ki akarják szűrni a hamis profilokat, az álhírek terjesztőit és a pornográf tartalmakat.

A tervezett kutatás eredményei alapján a kormány mérlegelni fogja azt is, milyen hatással lenne a Facebook teljes kitiltása Pápua Új-Guineáról. Felmerült olyan lehetőség is, hogy a szigetország új közösségi oldalt hoz létre a saját állampolgárainak.

Az utóbbi időben számos ország kormánya bírálta a Facebook-ot többek közt amiatt, hogy a közösségi oldal több tízmillió felhasználó személyes adatait szivárogtatta ki a Cambridge Analytica brit-amerikai politikai elemző és tanácsadó cégnek.