Előfizetés

Meg akarja nyerni Józsefvárost az ellenzék

Publikálás dátuma
2018.05.30. 07:08
Fotó: Vajda József

Közös célunk, hogy megszüntessük a kizárólagos és kirekesztő módon működő Fidesz-túlhatalom miatt kialakult fullasztó légkört - mondta keddi programismertető beszédében Győri Péter, aki civilek és a demokratikus ellenzék közös jelöltjeként indul a júliusi időközi polgármester-választáson Budapest VIII. kerületében. Győrinek az induláshoz szükséges ajánlások többszörösét sikerült leadnia. Az időközire azért van szükség, mert Józsefváros eddigi polgármestere, a fideszes Kocsis Máté parlamenti képviselőként folytatja pályafutását.

Győri szerint a mögötte álló összefogás különleges jelentőséggel bír, szerinte április 8-a után a pártok és a civilek rájöttek, hogy csak teljes összefogással lehet leváltani a Fideszt. - Legfőbb vágyunk, hogy demokratikus körülmények között beleszólhassunk a minket érintő ügyekbe, a helyi közpolitikába. Példát szeretnénk mutatni a többi budapesti embernek és szervezeteiknek, valamint az országban élő elkeseredett és apátiába esett embereknek, hogy soha, de soha ne adják fel, ne bátortalanodjanak el, emeljék fel a fejüket és öntudatos módon próbálják kezükbe venni saját ügyeiket - fogalmazott Győri.

Programját nyolc pontban foglalta össze. Ezek között szerepel a társasház-felújítási támogatás kiterjesztése, az üres lakások, üzlethelyiségek felszámolása, a bérlakások karbantartásának, felújításának felgyorsítása. A fiatalok számára Győri "fészekrakó támogatást" adna, az idős és beteg lakosoknak pedig kiterjedtebb házi gondozást és gyógyszer-támogatást vezetne be. Józsefvárost szervezeti együttműködéssel, állandó járőrökkel, kamerákkal tenné biztonságosabbá, növelné a zöldfelületek, játszóterek számát. A "tisztaságot" nemcsak az utcákon, de a közpénzekkel való gazdálkodás terén is garantálná.

Győri kihívója a kerület kormánypárti alpolgármestere, Sára Botond. Bár az ő programjáról nem sokat tudni, főnöke, Kocsis Máté az Echo TV-n már figyelmeztette a józsefvárosiakat: ha nem a Fidesz jelöltje nyer, annak a kerület látja kárát. Győri Péter kihangsúlyozta: véget kell vetni a kirekesztő, arrogáns vezetési stílusnak. - A választás egyik tétje, hogy megtanulunk-e végre együtt dolgozni, cselekedni a kicsinyes széthúzások, félelmek és rivalizálások helyett - mondta.

Győri Péter
A 63 éves közgazdász, szociálpolitikus mintegy 30 éve él Józsefvárosban. 1990-2002 között SZDSZ-es színekben a Fővárosi Közgyűlés szociálpolitikai bizottságnak volt az elnöke, 2002-től idén áprilisig a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei szakmai igazgató-helyetteseként dolgozott. A hajléktalanokat segítő Menhely Alapítvány alapítója és elnöke.

Egészségügy - Helyettes-államtitkárok castingja

A helyettes államtitkári feladatokat is újjászervezi a humán tárca új minisztere, Kásler Miklós, aki nemcsak új szereplőket hív a minisztérium vezetői közé, hanem a korábbi feladatokat is újraosztja. Információink szerint az egészségügyért felelős államtitkárságon összevonják a távozó Mészáros János egészségügyi ellátórendszer működtetéséért , és Ladányi Márta ágazati koordinációért felelős területét, és az általuk ellátott feladatokat egyetlen helyettes államtitkárra Nagy Szilárd fül-orr gégész orvosra, Zombor Gábor egykori egészségügyért felelős államtitkár kabinetfőnökére bízzák. Ő az elmúlt hónapokban az Állami Egészségügyi Ellátóközpont egyik fővárosi területi ellátási igazgatójaként dolgozott.

Még két területre – az országos tiszti főorvosi feladatok és az Egészségbiztosítási Alapok felügyeletére - nem neveztek meg helyettes államtitkárt. Úgy tudjuk: az egyik posztra Fábián Attila professzort, a Soproni Egyetem dékánját jelöli. Kiválasztása rendhagyó, hiszen a professzornak nincsenek tapasztalatai az egészségügyben, eddig gazdálkodás- és szervezéstudományokkal foglalkozott. A tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkárnak kérték Takács Pétert, aki az Egészségügyi Ellátási és Közegészségügyi Főosztály vezetőjét, ám - úgy tudjuk - ő nem vállalta a feladatot.

Az ágazathoz tartozó háttérintézmények vezetőnek sorsáról még nincs végleges döntés. Mint arról már a Népszava beszámolt: távozik posztjáról Németh László, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) főigazgatója. A kórházfenntartó hivatal élére Gondos Miklóst, az ÁEEK jelenlegi stratégiai-főigazgató helyettesét jelölték. A főigazgatói szék várományosa sebész, egészségügyi szakmenedzser. 2017-ben néhány hónapot eltöltött területi igazgatóként, onnan nevezték ki jelenlegi, az ÁEEK főigazgató-helyettesi posztjára.

Molnár Zsolt: Budapesten sem lesz könnyű

Zoltai Ákos Nagy B. György-Zoltai Ákos
Publikálás dátuma
2018.05.30. 07:03
Molnár Zsolt
Az MSZP egyedül nem tudja megoldani, hogy a fővárosnak ellenzéki főpolgármestere legyen – mondta a már az önkormányzati választásokkal foglalkozó Molnár Zsolt.

- Most lett az MSZP budapesti elnöke. A júniusi kongresszuson országos pozícióért is indul?

- Budapestnek kulcsszerepe van az országos politikában: itt kínálkozik a legnagyobb esély, hogy az önkormányzati választáson áttörést érjünk el. Ebből az adódik, hogy nem tervezek mást.

- A „budapesti győzelemsorozatot” szinte mindenki biztosra veszi, miközben az országgyűlési választáson a Fidesz is növelte szavazatai számát, és polgármestereinek zöme még népszerűbb is a parlamenti képviselőjelöltjeinél.

- Az, hogy a 18 fővárosi választókerületből 12-t nyert az ellenzék, azt mutatja, itt sokkal többen támogatják az MSZP, a Párbeszéd, a DK és az LMP politikáját. A Fidesz 38 százalékos eredménye azonban intő jel. A budapesti csata nem dőlt el. Az esély jobb, mint máshol az országban, de ezzel a lehetőséggel még Budapesten is csak közösen tud élni az egész ellenzék.

- Az „egész” az együttműködés szinonimája?

- A számok világosak: az MSZP egyedül nem tudja megoldani, hogy Budapestnek ellenzéki főpolgármestere legyen. A 2014-es összefogás pártjai együtt komoly erőt képviselnek, de a sikerhez még ezt a szövetséget is bővíteni kell.

- Körön kívül egyetlen párt van, az LMP.

- Sok kerületben valóban az LMP lehet a mérleg nyelve, de a Momentum szerepét sem értékelném le.

- Csakhogy az LMP egyre elkötelezettebb függetlenségi doktrínája mellett.

Fotó: Molnár Ádám

Fotó: Molnár Ádám

- Azért vagyunk külön pártban, mert vannak dolgok, amiket másképp látunk. Senki nem akarja megvalósítani azt az utópiát, ami szerint a baloldal egy pártba sűrűsödik össze. Úgyhogy bízom benne, az LMP is érteni fogja: nem érzelmi, eszmei együttműködést keresünk, hanem partnerséget a NER legyőzéséhez. Nem fordulhat elő, hogy a kerületekben négy-öt jelölt hadakozik a Fidesszel. Ha mégis ilyesmi történne, akkor előre borítékolható lenne a Fidesz győzelme Budapesten. Márpedig a 2019-es önkormányzati választás sikere a legfontosabb lépcsőfok a 2022-es kormányváltáshoz.

- Életszerű ötlet az előválasztás?

- Ha valami a tárgyalóasztalnál nem rendezhető, akkor jó megoldás az előválasztás. Persze egyértelmű esetekben erre semmi szükség, hiszen ki kérdőjelezhetné meg, hogy a XIII. kerületben Tóth József, Kispesten Gajda Péter, Zuglóban pedig Karácsony Gergely a legalkalmasabb jelölt. A főpolgármester posztjára viszont kifejezetten jó ötletnek tartom az előválasztást.

- Minden ellenzéki pártról beszélt, a Jobbikot kivéve.

- Elképzelhetetlennek tartom, hogy országos megállapodást kössünk a Jobbikkal. Maradjunk annyiban, hogy ha egy helyi pártszervezet maga kívánja meghatározni, kivel működik együtt a speciális helyi viszonyok mellett a Fidesz legyőzése érdekében, akkor az az ő felelőssége.

- Helytálló az a kiszivárgott információ, ami szerint ön lesz az önkormányzati választás kampányfőnöke?

- Kampányfőnök biztosan nem leszek.

- És az önkormányzati választás politikai stratégája?

- Ha az országos elnökség megbíz az időközi választások koordinálásával, vagy az önkormányzati választási felkészüléssel, természetesen szívesen vállalok ilyen feladatot. Budapesten az V. és a VIII. kerületben már összehoztunk egy átfogó ellenzéki megállapodást, és a XV. kerületben is közel járunk hozzá.

- Vannak, akik nem örülnek kinevezésének. Egyesek arról találgatnak: kit árul el legközelebb?

- Én soha senkit nem árultam el.

- Akkor miért mondják ezt bizonyos párttársai?

- Ilyet még a 444 sem kérdezett... Kíváncsi vagyok, ki állít ilyet.

- És válaszol?

- Természetesen. Nagyon világosan szeretnék fogalmazni: ha én bármilyen módon áruló lennék, úgy az engem támogató budapesti szervezetek és a küldöttek engem támogató 95 százaléka is az lenne. Minden megválasztott vezetőhöz lojális voltam, tartottam magam a kongresszusi döntésekhez. Például a 2016-os tisztújításon hozott, teljes körű összefogást támogató döntéshez, amely arról szólt, hogy az MSZP minden demokratikus párttal együttműködik, beleértve a DK-t is.

- A DK-t várta is az akkor Botka László vezette MSZP, csak Gyurcsány Ferencből nem kért.

Maradjunk annyiban, hogy a DK Gyurcsány Ferenc nélkül nem értelmezhető.

- Vissza a kampány-felkészüléshez: az MSZP a favakban és a kisvárosokban fogyott el. Nem hiba budapesti mintára, budapesti emberrel kampányt csinálni?

- Nem szabad összekeverni két dolgot. A szervezetépítés, az MSZP újjászervezése a kistelepüléseken önálló feladat. Erre külön ember kell. Az időközi választások koordinálása és a megyei jogú városok politikai felkészítése más természetű munka. Budapesten és a megyei jogú városokban van a legnagyobb lehetőség a Fidesz legyőzésére. Ha ezekben a városokban 2019 őszén sikert ér el a baloldal, úgy sokkal könnyebb lesz a kisebb teleüléseken is újjászervezni az MSZP-t.

- Jelen állás szerint júniusban öt jelölt küzd meg az elnöki posztért. Van kedvence?

- Fő szempontjaim vannak: olyan elnökre van szüksége, aki nyitott, kompromisszumkész a lehetséges szövetségesekkel, azonban képes az MSZP önálló identitását is megteremteni, és szervezetileg megerősíteni a pártot és természetesen tartalmilag is új irányokat kijelölni.

- Utóbbin mi ért?

- Az új elnök és az elnökség térjen vissza a Horn Gyula képviselte értékekhez! Az MSZP legyen európai, egészséges nemzettudattal rendelkező, azaz patrióta, a „kisemberek” hiteles képviseletére kész politikai közösség! Az emberek nem a baloldaliságtól fordultak el, hanem a baloldali értékek helytelen képviseletétől. A Fidesz a neohorthysta utat választotta, erre az MSZP helyes válasza a neohornista út.