Előfizetés

Hosszú út vezetne a BL csoportkörébe

Hatos Szabolcs
Publikálás dátuma
2018.05.30. 07:51
Hazai szinten meghatározó csapattá érett a Videoton, kérdés, az itthoni produkció nemzetközi színtéren mire lesz elég Fotó: Vajd
A vasárnap bebiztosított bajnoki címének köszönhetően az új idényben a Videoton labdarúgócsapata indulhat a BL selejtezőjében. Nagy célokat elérni továbbra sem lesz egyszerű.

A hazai futballbarátok az évek során hozzászokhattak, hogy magyar együttes csak szökőévente jut el a Bajnokok Ligája főtáblájára, a Ferencváros 1995-ös őszi menetelése óta ugyanis máig utoljára 2009-ben a Debrecen kvalifikálta magát a csoportkörbe.

Az idei nyáron az NB I frissiben megkoronázott aranyérmese, a Videoton kap esélyt a legszűkebb európai elitbe jutásra, ám a székesfehérváriak dolga minden korábbinál nehezebb lesz: miközben korábban az FTC útja egy, a debrecenieké pedig három selejtezőkörön át vezetett az elitligába, az első selejtezőkörben beszálló fehérváriaknak most négy párharcot kéne sikerrel venni. Ehhez kéretik még hozzászámolni, hogy az európai szövetség (UEFA) februárban bejelentett új kvalifikációs szisztémájának megfelelően ezúttal kevesebb kvóta jut a selejtezőkben kezdőknek, a bajnokok ágán 43 együttes hajt majd négy csoportkörös helyért.

„A mai nap nem valaminek a vége, hanem valaminek a kezdete – jelentette ki a gárda elsőségét bebiztosító Honvéd elleni 2-0-s győzelem után a Videoton vezetőedzője, Marko Nikolic. – Álmodunk arról, hogy sikeresek legyünk Európában, az álomért pedig keményen dolgozunk majd a jövőben. A nyáron egy vagy két játékost is szeretnénk igazolni."

Miközben az új érkezők kilétét egyelőre homály fedi, annyi bizonyos, hogy az utóbbi két esztendőben a második számú nemzetközi sorozat, az Európa-liga „előszobájában”, azaz a rájátszáskörben (előbb a Lech Poznan, tavaly pedig a Partizan Belgrád ellenében) 4-0-s összesítéssel elbukó Videoton az előző öt idény európai kupaszereplése alapján számított UEFA-együtthatója miatt kiemeltként várhatja az első kör sorsolását, azaz elkerül olyan „nagyágyúkat”, mint a rendszeres kupaszereplő skót Celtic, a szerb Crvena zvezda vagy éppen a BL-ből tavaly a kispestieket kiejtő Hapoel Beer-Seva. Az első körben csatlakozó Videoton ellenfele lehet az előselejtezőből érkező gibraltári, andorrai, San Marinó-i vagy koszovói bajnokcsapat, esetleg a macedón, a szlovén, a luxemburgi, a szlovák, a máltai, a feröeri, az ír- vagy az északír, az örmény, a montenegrói, a litván, a lett, az izlandi, az észt, esetleg a grúz aranyérmes. Komolyabb ellenfelek egy esetleges siker után jöhetnének, később csatlakozik ugyanis mások mellett például a Dinamo Zágráb, a kolozsvári CFR, a Red Bull Salzburg és a holland PSV is. De hogy ne szaladjunk ennyire előre, tényként rögzítsük: az első és a második selejtezőkör sorsolását június 19-én tartják.

„Nagyon várom, hogy újra a nemzetközi porondon szerepelhessünk. Hogy mennyit kell erősíteni, azt a vezetőség tudja, de szerintem a jelenlegi keretünk jó alappal szolgál. A következő napokban ünneplünk, vár még ránk a Diósgyőr elleni bajnoki idényzáró, aztán elmegyünk a válogatotthoz, majd jön némi szünet, utána foglalkozunk többet a Bajnokok Ligájával” – ezt az immáron háromszoros élvonalbeli győztes Videoton válogatott kerettag kapusa, Kovácsik Ádám mondta lapunknak a cím elhódítása utáni örömmámorban.

Június, július hamar eljön, az viszont az idén is jó kérdés, hogy ennél tovább tart-e a magyar bajnok európai kupakalandja.

Egy hely még kiadó
A Videoton elsősége után biztossá vált, hogy a kupagyőztes Újpest mellett az ezüstérmesként végző FTC lesz a második együttes az NB I-ből, amely kivívta az Európa–liga-selejtezős szereplés jogát, egy hely azonban még kiadó: ezért a hazai liga szombaton sorra kerülő utolsó játéknapján a pillanatnyilag harmadik Újpest vendégeként szereplő, a lila-fehérektől két ponttal lemaradva álló Debrecen és a hajdúságiakhoz hasonlóan szintén 44 pontot gyűjtő, a Vasast fogadó Budapest Honvéd, valamint a Puskás Akadémiánál vizitáló 42 pontos Paks versenyez.

Felfüggesztették Miklós Edit bejegyzését

Publikálás dátuma
2018.05.29. 14:06
Fotó: Szalmás Péter
A Fővárosi Törvényszék felfüggesztette a Magyar Sí Szövetség elnökének választott Miklós Edit bejegyzési kérelmét. Miklós Edit szerint a pereskedés komoly fennakadást jelent a szövetség életében.

Bajai András korábbi elnök az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta: „a Törvényszék mindaddig nem határoz az álközgyűlés döntéseinek bejegyzéséről, illetve feltehető elutasításáról, ameddig a Magyar Sí Szövetség által benyújtott törvényességi felügyeleti kérelmeket jogerősen nem bírálja el”. Úgy véli, ez a peres eljárás várhatóan több hónapot vesz igénybe.

A sportvezető arról is beszámolt, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöksége – a jogi- és etikai bizottságának javaslatára – már korábban határozott arról, hogy mindaddig, ameddig a Fővárosi Törvényszék nyilvántartásába mást jogerősen nem jegyez be, addig őt tekinti a Magyar Sí Szövetség elnökének.

Komoly fennakadásokra számít Miklós Edit

„Bajai ügyvédje indítványozta a törvényességi felügyeleti eljárást. Tudomásom szerint többször beadta ugyanazt a kérelmet, gondolom, a célja ezzel csak az, hogy mindenki, főként a sportolók megelégeljék ezt az akár hónapokig is eltartó időhúzást és velem egyetemben abbahagyják szeretett sportágukat. Más elképzelésem nincs, miért nem tudják elfogadni hogy a közgyűlésen a tagság engem választott elnöknek” – reagált az MTI megkeresésére Miklós Edit, aki áprilisban bejelentette visszavonulását, majd elnöknek választották.

A négy éve olimpiai hetedik helyezett lesikló hangsúlyozta: szándékosan magyarázzák úgy, mintha a bíróságnak a felfüggesztő határozata bármilyen döntés lenne.

„A bíróságnak a felfüggesztő határozata azt mondja, hogy valaki akadékoskodik, valaki törvényességi felügyeleti eljárást indított, annak a lezárultát követően fogja elintézni a bejegyzést. Ez önmagában nem lesz akadálya a megválasztásom bírósági nyilvántartásba vételének” – írta a csíkszeredai születésű síző. „Aki minimális tájékozottsággal rendelkezik ebben az ügyben, az pontosan tudja, hogy ez a felfüggesztés nem azt jelenti, hogy nem én vagyok az elnök, hanem azt jelenti, hogy indítottak egy másik olyan eljárást, amit le kell zárni ahhoz, hogy az után engem be is jegyezzenek a bíróságon”.

Miklós Edit azt is kifejtette, hogy a pereskedés komoly fennakadásokat okoz a szövetség életében, ugyanis Bajai nem adta át a szövetség iratanyagát és felügyeleti eljárást indított. Emiatt a szervezet nem tud mérlegelfogadó közgyűlést tartani, vagyis késik az állami támogatások elszámolása. Ebből fakadóan késni fog a következő szezonra való felkészülés, ami hatalmas hátrányt jelent a sportolóknak, hiszen a következő idényben felnőtt és ifjúsági világbajnokság is lesz a sísport minden szakágában.

„Az eddig velünk dolgozó külföldi edzők is bizonytalanságban vannak, az utolsó hónapokra nem kapták meg a fizetésüket, pedig a szövetség bankszámláján volt pénz, amikor Bajai András magához vonta a bankszámlát. A hosszú évek alatt felépített magyar sísport presztízsét gyakorlatilag három hónap alatt lerombolták”

– írta zárásként Miklós Edit.

Bajai Andrást tavaly novemberben választották elnöknek, majd februárban arról számolt be, hogy a szervezet törvénytelenül működik. Áprilisban Miklós Edit visszavonult, három nappal később pedig őt választották elnöknek, Bajai szerint azt a közgyűlést több okból is törvénytelenül hívták össze. A Magyar Sí Szövetség rendkívüli tisztújító közgyűlésén a 30 éves Miklós Edit 26, Bajai András 2 szavazatot kapott. Bajai András a közgyűlés előtt bejelentette a tagságnak, hogy a bíróságon megtámadja a közgyűlés határozatait.

Kemény Dénes távozik a vízilabda szövetség éléről

Publikálás dátuma
2018.05.29. 12:57
Korábbi felvétel Fotó: Németh András Péter

Lemond posztjáról Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke – derül ki a Waterpolo.hu oldalon megjelent interjúból.

Kemény Dénes arra a kérdésre, hogy az őszig tartó világversenyeket követően milyen feladatokat tartogat még az év második fele, azt mondta: erről már nem szeretne nyilatkozni, mivel miután a szeptemberi Férfi FINA Világkupával véget ér a válogatott szezon, szeptember végétől nem folytatja az elnöki munkát. „Addig természetesen ellátom a teendőket. Ezért az MVLSZ elnökségének a legközelebbi ülésen javasolni fogom, hogy hívjon össze rendkívüli elnökválasztó közgyűlést” – fogalmazott Kemény Dénes, és hozzátette: 1997 óta a személyeket érintő döntéseit sohasem indokolta meg, ezúttal sem teszi.

A Magyar Vízilabda Szövetség elnöke az interjú során arról is beszélt, hogy szerinte a női- és a férfibajnokság is méltó reklámja volt a sportágnak, a válogatottak szakvezetői jól tudják a dolgukat, a Párizs 2024 nevet viselő audit program létrehozását pedig nagy sikernek tartja.