Előfizetés

Villám csapott az Eiffel-toronyba (videó)

Publikálás dátuma
2018.05.30. 10:42
Illusztráció: AFP

Elárasztott utcák, lezárt metróállomások - ez maradt Párizsban a vihar után, előtte az azonban "égi-show" is látható volt, sokan megörökítették, ahogy pár napon belül már másodszor villám csapott a város jelképének számító Eiffel-toronyba.

Durván alábecsülték a hurrikán áldozatainak számát

Publikálás dátuma
2018.05.30. 07:35
Fotó: AFP/Ricardo Arduengo

Harvardi szakértők azt állítják, hogy a Puerto Ricó-i kormány nem mondott igazat: valójában hetvenszer több halálos áldozata volt a Maria hurrikánnak, mint azt a vezetés állította. A patinás amerikai egyetem által publikált jelentést kedden hozták nyilvánosságra, s ebben az áll, hogy a tavaly őszi természeti katasztrófa összesen 4600 ember életét követelte. A halálos áldozatok harmada az egészségügyi ellátás akadozása következtében vesztette életét. Az életmentést egyebek között áramkimaradások és az áradások miatt járhatatlanná vált utak tették szinte lehetetlenné.

A nagy túlélő a szakadék szélén egyensúlyozik

Körösi Ivett
Publikálás dátuma
2018.05.30. 07:32
Mariano Rajoy ellen tavaly nyújtottak be bizalmatlansági indítványt. Akkor is a korrupciós ügyek szolgáltattak indokot Fotó: AFP
Mariano Rajoy kormányfő ismét aggódhat pozíciója miatt: pénteken voksolnak a parlamentben az ellene beadott bizalmatlansági indítványról.

A spanyolok lassan kezdenek hozzászokni az állandó válsághoz. Épp, hogy lecsendesedett a katalán krízis, ismét van miért aggódni, hiszen néhány nap leforgása alatt reális lehetőséggé vált a konzervatív kormány bukása, és az előrehozott parlamenti választás

A madridi parlamentben holnap zajlik majd a vita a Mariano Rajoy ellen beadott bizalmatlansági indítványról, pénteken pedig szavaznak a nagy túlélőként számon tartott – számos korrupciós botrányt megúszó – miniszterelnök sorsáról.

Az, hogy Rajoy ismét a szakadék szélére jutott, pártjának és a szocialistáknak (PSOE) köszönhető. Pedro Sánchez, a PSOE vezetője volt ugyanis az, aki kezdeményezte a bizalmatlansági indítványt, miután múlt hét csütörtökön ítéletet hirdettek Spanyolország történetének egyik legszövevényesebb korrupciós botrányában. A hírhedt Gürtel-ügyből a büntetőbíróság szerint a kormányzó Néppárt (PP) is szépen profitált. A kritikus hangok úgy vélik, Mariano Rajoy pártelnöknek is tudnia kellett az illegális ügyletekről, s már rég le kellett volna mondania a posztjáról. A szocialisták is azzal érveltek a bizalmatlansági indítvány beadása előtt, hogy a kormányfőnek ideje felelősséget vállalnia a történtekért.

A PSOE vezérének valós indítéka azonban ennél prózaibb: a miniszterelnöki székre áhítozik, s most adódott egy lehetőség a múlt heti ítélethirdetés kapcsán. Ezt támasztja alá, hogy hallani sem akar előrehozott választásokról, amennyiben átmegy a parlamenten a bizalmatlansági indítvány, ő maga szeretné átvenni az ország vezetését. Kockázatos terv, s egyelőre közel sem biztos, hogy sikerrel jár.

A 350 fős madridi parlamentben 176 képviselő támogatására lenne szüksége. A saját képviselői mellett számíthat a radikális baloldali Podemos támogatására is. Ezzel a számítások szerint 156 voksa van Sáncheznek. Hogy a maradék húszat sikerül-e megszerezni, egyelőre kérdéses. A centrista Ciudadanos közölte, hogy előrehozott választásokat akarnak – nem véletlen, hiszen a pártot nagyon magasan mérik jelenleg –, nem pedig szocialista kormányzást. Mivel Sánchez elvetette a korai voks ötletét, a Ciudadanos támogatásáról le kell mondania. Maradnak a kis nacionalista – baszk és katalán – pártok, ám egyelőre talány, hogy tud-e nekik olyat ígérni, amivel maga mögé állíthatja őket. Belső források szerint Sánchez eddig nem sok mindent ígért nekik, sőt, még telefonon sem folytatott komolyabb egyeztetéseket – derült ki a The Spain Report hírportál keddi elemzéséből.

Az El País szintén szarvashibának tartja, hogy Sánchez nem is igyekszik tárgyalni senkivel, csupán elvárja, hogy mindenki támogassa őt. A különutas magatartás a spanyol napilap szerint akár Rajoy pozíciója megerősödéséhez is vezethet. A nagy túlélő lehet, hogy ismét megmenekül.