Tito ma is népszerű

Publikálás dátuma
2018.05.30 12:43
Tito tisztelője egy belgrádi megemlékezésen. Fotó: VLADIMIR ZIVOJINOVIC / AFP
A belgrádi Politikatudományi Kar hallgatói által végzett Generációk és a politika elnevezésű felmérés eredményei szerint a megkérdezettek 59,2 százaléka pozitívan értékeli a csetnikvezér, Dragoljub Mihailović történelmi szerepét, míg Josip Broz Titóról a válaszadók 59,1 százaléka vélekedik így.

A Politika napilap tudósítása szerint a felmérés készítői Slobodan Milošević és Zoran Đinđić megítélésével is foglalkoztak. Az eredmények kimutatták, hogy főleg a fiatalabb generáció tagjainak (18 és 25 év között) van negatív véleménye Miloševićről, pozitívan pedig főként a 65 évnél idősebbek vélekednek róla. 64 százalékuk negatív értékelést adott róla, míg Đinđić esetében ez az arány összesen 33 százalék.

A Vajdaság Ma honlapja által idézett felmérés szerint a megkérdezettek 59 százaléka tekint pozitívan Ratko Mladić történelmi szerepére, s 57 százalékuk véli úgy, hogy a bosnyákok srebrenicai megölése bűncselekmény volt, nem népirtás. A fiatalabb korosztály mindössze 27 százaléka, az idősebb polgároknak pedig hét százaléka szerint történt népirtás.A legfiatalabb válaszadók (65 százalékuk) Aleksandar Vučićot választotta a generáció vezetőjévé, a 25 és 35 év közötti korosztály többsége (52 százalék) pedig Zoran Đinđić mellett döntött, a 70 évnél idősebbek 60 százaléka pedig Josip Broz Titóra szavazott.

A generációk között a legnagyobb szakadék a nemi esélyegyenlőséget illető kérdésekben tapasztalható. A fiatalabbaknak mindössze tíz százaléka fordítana hátat annak a barátjának, aki felfedi, hogy az LGBT populációhoz tartozik, a nyugdíjasok közül viszont minden második így cselekedne. A legidősebb válaszadók 10,6 százalékának nem lenne kifogása egy meleg államfő ellen, míg a fiatalok 39,9 százaléka nem ellenezné. Azonban a megkérdezett férfiak 81 százaléka nem támogatna egy meleg elnökjelöltet.

A kérdésre, hogy Szerbia uniós csatlakozására szavaznának-e, ha ennek Koszovó elszakítása lenne a feltétele, 85 százalékuk negatív választ adott. A válaszadók 78 százaléka szerint Szerbiában be kellene vezetni a halálbüntetést - írja a Politika belgrádi lap.

Szerző

Joe Biden bejelentette, hogy indul az amerikai elnökválasztáson

Publikálás dátuma
2019.04.25 13:56

Fotó: AFP
A 76 éves politikus 19 másik demokrata mellett pályázik az elnökjelöltségre.
Hosszas, feszültségkeltő várakozás után csütörtökön végre bejelentette Joe Biden, hogy a demokraták színeiben indulni kíván a jövő novemberi amerikai elnökválasztáson. A YouTube-on és más közösségi médiafelületeken erről közzétett videót hétfőn Biden személyes megjelenése követi a nyilvánosság előtt, egy pittsburghi szakszervezeti rendezvényen. Joe Biden az előző, demokrata párti elnök, Barack Obama mellett töltött be alelnöki tisztséget. A volt Delaware állambeli szenátor, aki most 76 esztendős, mintegy négy évtizedes közéleti pályát tudhat maga mögött. Ha elnökké választanák, ő lenne minden idők legidősebb amerikai elnöke a hivatalba lépést időpontját tekintve. A köztudatban leginkább Ronald Reagan él „öreg elnökként”, de ő „mindössze” hetven évesen költözött be a Fehér Házba. Biden bejelentkezésével immár húszan pályáznak arra, hogy elnyerjék a Demokrata Párt elnökjelöltségét, kihívhassák a 2020 novemberi párviadalra a republikánus ellenfelet, aki minden bizonnyal a mostani elnök, Donald Trump lesz. A volt alelnök sokáig hezitált, mert többen nem csupán az életkora miatt kételkedtek alkalmasságában, hanem azért is, mert vagy túlságosan liberálisnak tartották – ezt általában saját korosztályának a tagjai, illetve a csak kevéssel fiatalabbak mondták róla -, vagy pedig éppenséggel nem tekintették eléggé szókimondóan liberálisnak, ami inkább a Demokrata Párt megújulását sürgető „ifjútörökök” részéről elhangzó bírálat volt. Most mindenesetre Biden vezeti a mezőnyt a demokrata párti elnökjelölt-aspiránsok népszerűségi listáján a különböző közvélemény-kutatóknál. Egyes elemzők azonban ezt annak tulajdonítják, hogy a kampány kezdeti szakaszában lényegében ő az egyetlen olyan pályázó, aki mögött közismert, országos szintű gyakorlati vezetői tapasztalat, a Fehér Házban eltöltött nyolc év áll – a többiek inkább olyan törvényhozók, akik komolyabb döntéshozói felelősséggel járó közhivatalt nem nagyon viseltek eddig. A volt alelnök gyakran emlegeti Obamával való szellemi rokonságát, és „gyakorlatiasnak, ugyanakkor haladónak” vallja magát. A korábbi hetekben – nem tudni, kiknek a sugallatára – megszólalt a nyilvánosság előtt néhány nő, aki arra panaszkodott, hogy Joe Biden politikai rendezvényeken „kéretlenül megölelte”, illetve „majdnem megcsókolta” őket. Ezek a vádak nem döntötték romba politikai imázsát, de kénytelen volt bocsánatot kérni az érintettektől, és elismerni azt, hogy a MeeToo mozgalom hatására megváltoztak a viselkedési szabályok, a túlzott bizalmaskodásnak befellegzett. 
Frissítve: 2019.04.25 20:38

Francia hadihajóval kötekedett Kína Tajvannál

Publikálás dátuma
2019.04.25 13:39
Képünk illusztráció
Fotó: AFP
Feltartóztatott egy francia hajót a kínai haditengerészet a Tajvani-szorosban, mivel az nem kért engedélyt Kínától a hajózásra. Csakhogy Tajvannak 1949 óta saját politikai irányítása van.
A kínai haditengerészet hajói feltartóztattak egy francia hadihajót a Tajvani-szorosban április 7-én - közölte Zsen Kuo-csiang, a kínai honvédelmi minisztérium szóvivője csütörtökön. A francia hajó engedély nélkül lépett be Kína területi vizeire - hangsúlyozta a szóvivő arra utalva, hogy
Peking a saját területeként tekint az egyébként gyakorlatilag független Tajvanra, illetve hivatalos nevén a tajvani Kínai Köztársaságra.
A Tajvani-szoroson amerikai hadihajók szoktak demonstratív jelleggel áthaladni, miközben Peking is fokozott rendszerességgel küldi egységeit Tajvan közelébe. Legutóbb április közepén gyakorlatoztak kínai harci repülők és hadihajók a sziget közelében, mellyel kapcsolatban
Caj Jing-ven tajvani elnök úgy nyilatkozott: a tajvani hadsereg képes és elszánt arra, hogy megvédje magát.
Tajvannak 1949 óta saját politikai irányítása van, de Peking az "egy Kína elve" alapján saját területének tekinti. Kína és Tajvan viszonya többéves közeledés után, 2016-ban ismét fagyossá vált, miután Caj Jing-ven, a függetlenségpárti Demokratikus Haladó Párt (DPP) jelöltje lett az új tajvani elnök, aki viszont később elkötelezte magát a két ország közötti status quo fenntartása és a sziget önvédelmi képességeinek erősítése mellett.