Tito ma is népszerű

Publikálás dátuma
2018.05.30. 12:43
Tito tisztelője egy belgrádi megemlékezésen. Fotó: VLADIMIR ZIVOJINOVIC / AFP
A belgrádi Politikatudományi Kar hallgatói által végzett Generációk és a politika elnevezésű felmérés eredményei szerint a megkérdezettek 59,2 százaléka pozitívan értékeli a csetnikvezér, Dragoljub Mihailović történelmi szerepét, míg Josip Broz Titóról a válaszadók 59,1 százaléka vélekedik így.

A Politika napilap tudósítása szerint a felmérés készítői Slobodan Milošević és Zoran Đinđić megítélésével is foglalkoztak. Az eredmények kimutatták, hogy főleg a fiatalabb generáció tagjainak (18 és 25 év között) van negatív véleménye Miloševićről, pozitívan pedig főként a 65 évnél idősebbek vélekednek róla. 64 százalékuk negatív értékelést adott róla, míg Đinđić esetében ez az arány összesen 33 százalék.

A Vajdaság Ma honlapja által idézett felmérés szerint a megkérdezettek 59 százaléka tekint pozitívan Ratko Mladić történelmi szerepére, s 57 százalékuk véli úgy, hogy a bosnyákok srebrenicai megölése bűncselekmény volt, nem népirtás. A fiatalabb korosztály mindössze 27 százaléka, az idősebb polgároknak pedig hét százaléka szerint történt népirtás.A legfiatalabb válaszadók (65 százalékuk) Aleksandar Vučićot választotta a generáció vezetőjévé, a 25 és 35 év közötti korosztály többsége (52 százalék) pedig Zoran Đinđić mellett döntött, a 70 évnél idősebbek 60 százaléka pedig Josip Broz Titóra szavazott.

A generációk között a legnagyobb szakadék a nemi esélyegyenlőséget illető kérdésekben tapasztalható. A fiatalabbaknak mindössze tíz százaléka fordítana hátat annak a barátjának, aki felfedi, hogy az LGBT populációhoz tartozik, a nyugdíjasok közül viszont minden második így cselekedne. A legidősebb válaszadók 10,6 százalékának nem lenne kifogása egy meleg államfő ellen, míg a fiatalok 39,9 százaléka nem ellenezné. Azonban a megkérdezett férfiak 81 százaléka nem támogatna egy meleg elnökjelöltet.

A kérdésre, hogy Szerbia uniós csatlakozására szavaznának-e, ha ennek Koszovó elszakítása lenne a feltétele, 85 százalékuk negatív választ adott. A válaszadók 78 százaléka szerint Szerbiában be kellene vezetni a halálbüntetést - írja a Politika belgrádi lap.

Szerző

Elnökjelölt lehet Bugár Béla

Publikálás dátuma
2018.05.30. 12:37
Bugár Béla. Fotó: JAKUB SUKUP / AFP

Egyelőre nem dőlt el végérvényesen, hogy Bugár Béla, a három párti kormánykoalíció tagja, a Most-Híd párt elnöke indul-e a választáson az államfői posztért. Ez a június 9-ére tervezett pártkongresszus után derül ki – írja a pozsonyi Új Szó, amely a pártelnök sajtótájékoztatójáról számolt be. Bugár erről bölcsen azt jegyezte meg: türelem rózsát terem.

„Jövő héten ül össze az országos tanács és a pártkongresszus is. A kongresszuson fog megszületni a döntés. Ha tudnám is az eredményt, akkor sem mondanám meg. Ahhoz már elég öreg róka vagyok, hogy ne a médián keresztül hozzam ezt nyilvánosságra" – fogalmazott Bugár.

Arra a kérdésre, hogy alkalmasnak érzi-e magát erre a tisztségre, azt válaszolta, hogy ez nem az érzésekről, hanem a felelősségről szól.

Szerző

MH17-es járat: Oroszország tovább tagad

Publikálás dátuma
2018.05.30. 12:32
Egy kiállított Buk M1-es rakétaindító jármű - a vizsgálat eredménye szerint ilyet használtak az utasszállító elpusztításához. Fo

Oroszország ismét tagadta, hogy köze lenne az MH17-es járat 2014 júliusában történt lelövéséhet. Vaszilij Nebenszia, Oroszország ENSZ nagykövete az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén azt közölte, nem hajlandóak elfogadni a gép lelövésének hátterét feltáró nemzetközi vizsgálócsoport jelentését. A dokumentum szerint egy orosz katonai egység rakétája lőtte le az Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó repülőgépet Kelet-Ukrajna felett 2014 nyarán. A Buk-Telar rakéta az oroszországi Kurszkban állomásozó 53. légvédelmi dandártól származik. Mint elmondták, a repülőgépet megsemmisítő rakéta nem sokkal a támadás előtt érkezett Kelet-Ukrajnába Oroszországból, ahová a Boeing 777-es lelövése után vissza is vitték a kilövőállást. A nyomozók nem nevezték meg a feltételezett elkövetőket.

Előzőleg Stef Blok holland külügyminiszter szólította fel Oroszországot, fogadja el a vizsgálat megállapításait. A maláj gép megsemmisítése helyrehozhatatlan szenvedést okozott, amely jóvátételt követel - tette hozzá.

Szerző