Árokba zuhant egy ételért nyúló zsiráf

Publikálás dátuma
2018.05.30. 12:49
Illusztráció: pexels.com

Árokba zuhant egy zsiráf egy portugál állatkertben, miközben egy látogató által kínált ételért nyúlt - írta meg a Blikk a Mirror információja alapján. Az elpusztult 11 éves állat novemberben adott életet kicsinyének. Az állatkert szóvivője azt mondta, az állatokat jól tartják, nincs szükségük arra, hogy a látogatók etessék őket. 

Szerző

Kétféle személyiséggel vonulnak a gólyák

Publikálás dátuma
2018.05.29. 13:11
Illusztráció: AFP
A gólyák vonulásuk során két "személyiségtípusba" sorolhatók magyar és német kutatók szerint: a vezetők feltérképezik a légáramlatokat, míg a követők inkább a nyomukba szegődnek.

Az, hogy egy gólya melyik stratégiát választja, egyúttal jól jelzi vonulási útjának végállomását is - állapították meg a szakértők.

Nagy Máté, az MTA-ELTE Statisztikus es Biológiai Fizika Kutatócsoportjának tagja és a Max Planck Ornitológiai Intézetben, valamint a Konstanzi Egyetemen dolgozó munkatársai a Science című tudományos lapban mutatták be kutatásaik eredményét.

A kutatók egyszerre több mint 60, a kutatás kezdetekor kikelt gólyára rögzítettek kicsiny, 60 grammos jeladókat, amelyek sűrű időközönként nemcsak a madarak pontos helyzetéről küldtek adatokat, de gyorsulásmérőik révén a mozgásuk módjáról is. Utóbbi apró szerkezetek képesek megmutatni, hogy a gólya éppen siklik, gyorsan irányt változtat vagy csapkod a szárnyaival.

A jeladóval ellátott madarak a németországi Radolfzell melletti kisebb terület populációjából, sokszor közös fészekaljból származtak, így a kutatók számíthattak arra, hogy vonulás közben is csoportokat alkotnak. E csoportok viselkedésének ilyen pontosan dokumentált megfigyelésére egyetlen korábbi kutatás sem vállalkozott - olvasható a Magyar Tudományos Akadémia MTI-hez eljuttatott közleményében. 

A madarak alapjában véve kétféle módszerrel haladnak a levegőben: szárnycsapásokkal és siklással. A szárnycsapások komoly izommunkát és így energiabefektetést igényelnek. A siklás ilyen szempontból sokkal "olcsóbb", viszont csak ezzel a módszerrel nem lehet a végtelenségig eljutni, hiszen siklás közben folyamatosan csökken a magasság. Ilyenkor segítenek a termikek, vagyis felszálló légáramlatok, amelyeknek erejét kihasználva újra és újra magasságot lehet nyerni. Ilyen módon, termikről termikre haladva akár egyetlen szárnycsapás nélkül is több száz kilométert lehet megtenni.

Illusztráció: AFP

Illusztráció: AFP

A Martin Wikelski professzor vezette csoport által gyűjtött adatokból kiderült, hogy a gólyák két jól elkülöníthető "személyiségtípusba" sorolhatók: vannak köztük vezetők és követők. A vezetők ügyesen találják meg az újabb és újabb termikeket, és akadnak rá azokra a helyekre, ahol a légáramlat a legerősebben emeli őket a magasba. Ezek a madarak éppen ezért kissé szabálytalan útvonalon repülnek, hiszen folyamatosan próbálják feltérképezni a lehetőségeket. Szárnyukkal ugyanakkor viszonylag ritkán csapkodnak, hiszen a termikek bejárása során mindig kapnak valamekkora emelést, majd pedig ha kifogy a szél alóluk, gyorsan továbbsiklanak a következő ígéretes termik felé. A követők nem bajlódnak a kísérletezéssel, hanem kivárják, míg a vezetők megtalálják a legerősebb felfelé szálló áramlatot, és a nyomukba szegődnek. Emelkedésük útvonala ezért sokkal szabályosabb, viszont ahhoz, hogy tartani tudják a tempót a vezetőkkel, korábban el kell hagyniuk a termiket, és erős szárnycsapásokkal rásegíteni a két termik közötti siklásra.

E két viselkedésmód nemcsak a napi repülési rutint határozza meg, de azt is, hogy meddig jutnak el a gólyák a vonulás során. A kutatók megfigyelték, hogy míg a vezetők Nyugat-Afrika felé veszik az irányt, a követők általában megállnak Spanyolországban, nagyjából fele akkora távolságot megtéve, mint a termikek "letapogatásában" jártasabb társaik. Az összefüggés annyira erős, hogy elég pár percnyi repülést megvizsgálni a vonulás során, és kiderül, hogy a madár Afrikába tart-e, vagy megelégszik az Ibériai-félszigettel.

A kutatók több évtizedes munkájának eredményeként nemsokára egy új megfigyelési lehetőség is szóba jön: 2018 augusztusától az Icarus Initiative révén a jeladók a Nemzetközi Űrállomáson keresztül küldhetik majd adataikat a kutatóknak, felülemelkedve a földi hálózatok korlátain.

Szerző
Témák
gólya

Megkezdődött a Kutyabarát Balaton szezon

Publikálás dátuma
2018.05.28. 13:48
Illusztráció: pexels.com
A tavalyi térképes kereső után idén már magazin is segíti a kutyatulajdonosokat a közös a nyári kalandok megtervezésében.

Egyre több a kutyás, kutyabarát kezdeményezés a Balatonnál - derült ki a balatoni kutyás szezon megnyitóján, ahol bemutatták a Kutyabarát Balaton élménykalauzt: egy 72 oldalas magazint, amely összegyűjti a régió kutyás szolgáltatásait, programjait és számos tanáccsal, sőt a tavaly már bemutatott térképpel is ellátja a házi kedvenceikkel a Balatonhoz érkezőket.

Illusztráció: pexels.com

Illusztráció: pexels.com

A felelős gazdik, éljenek a világ bármely táján, fontos, közös ügynek tartják, hogy átadják az életérzést, amelytől ők gazdagabbnak érezhetik mindennapjaikat, de főleg, hogy példát mutassanak kutyás és nem kutyás közösségeknek egyaránt - mondta Sziládi-Kovács Tibor is, a Kutyabarát.hu és a Kutyabarát Balaton Élménykalauz alapítója. „Cserébe csak egy kis teret várnak a kutyások, ahol ugyanúgy jól érezhetik magukat, mint nem kutyás társaik – csak ők kedvencükkel együtt. Ideje még inkább a Balatonban is gondolkodni, mostantól minden adott, hogy egy fantasztikus, közös nyaralást szervezzenek kedvenceikkel együtt, zökkenőmentesen” – mondta el az alapító.

Idén először háromnapos kutyás fesztivált rendeznek Dog Beach Fest néven június 29-től Fonyódon, a több mint egyhektáros kutyabarát fürdőhelyen. Szintén idén először a Művészetek Völgyében külön kutyabarát udvar is várja az ebeket és gazdáikat.

Illusztráció: pexels.com

Illusztráció: pexels.com

A projekt elindítója az MTI-nek beszélt a problémákról is: a már meglévő fonyódi és balatonföldvári mellett kellene két-három újabb kutyás strand, hogy ki lehessen elégíteni az igényeket, és ezek üzemeltetéséhez fontos lenne a jogszabályi háttér megteremtése is. Sziládi-Kovács Tibor hozzátette, hogy lobbiznak több balatoni önkormányzatnál is, és már akadnak maguktól érdeklődő települések is, amelyek látják az ebben rejlő lehetőségeket. Fonyódon és Balatonföldváron már áprilisban, májusban elkelt szinte minden kutyabarát szálláshely egész évre, ha pedig fizetőssé teszik a kutyabarát strandokat, közvetlen bevételt jelentenek az üzemeltetőknek. Ennek ellenére nem minden próbálkozás járt eddig sikerrel. Balatonbogláron a helyi lakosság megvétózta a kérdést, Siófokon pedig nem volt hajlandó partszakaszt kijelölni a város képviselő-testülete ilyen célra.

Jogilag nem tisztázott, mitől lesz egy strand kutyabarát. Fontos lenne meghatározni, milyen szolgáltatásokat kell biztosítani, milyen feltételeket kell teljesíteni. "Ez humán- és állategészségügyi kérdés is, hiszen például akkor lehetne ellenőrizni, rendben van-e a kutyák oltási könyve" - mondta Sziládi-Kovács Tibor. A jelenlegi gyakorlat szerint, ha kivonnak egy területet a fürdőhely besorolásból, attól fogva nem hivatalos fürdőhely, amelyet mindenki saját felelősségére használhat. Ez esetben nem tilos a kutyával való fürdőzés, illetve kutyafürdetés sem, hacsak a helyi önkormányzat nem tiltja meg azt.

Illusztráció: pexels.com

Illusztráció: pexels.com

Több mint kétmillióan tartanak Magyarországon kutyát. Oravecz Márton, a Nébih elnöke elmondta, hogy 20-30 százalékkal csökkent a kóbor állatok száma, mióta chipet kell ültetni a kutyákba az azonosításukhoz. Az elmúlt években mintegy ezer kóbor kutya ivartalanítását végeztették el.

Szerző