Így hódítaná meg Budapestet az ellenzék

Publikálás dátuma
2018.05.30. 17:35
2014-es önkormányzati választás Fotó: Németh András Péter
Előválasztáson mazsolázná ki a legalkalmasabb főpolgármester-jelöltet az MSZP és a Párbeszéd: a két párt úgy számol, egy jó ellenzéki stratégiával a kerületek kétharmada nyerhető.

Elismeri-e az LMP és a Momentum az előválasztás legitimitását/eredményét – ez a legfontosabb kérdés azzal a stratégiával kapcsolatban, amelyet a budapesti önkormányzati választásokra készülő MSZP épít a Párbeszéddel közösen. A két párt ugyanis azt szeretné (erről Karácsony Gergely egyeztetett Molnár Zsolttal, az MSZP fővárosi elnökével), ha a főpolgármesteri posztot egy „előküzdelemben” a legesélyesebb ellenzéki jelölt nyerné meg. Hogy ez ki lehet, arról egyelőre találgatni sem érdemes. Ugyan rendre felmerül Karácsony neve, ám az nem hagyható figyelmen kívül, hogy például az LMP kommunikációja a volt miniszterelnök-jelölthöz is köti az újabb kétharmadot, illetve többször emlegették Horváth Csabát is, a szocialista politikust azonban vélhetően a múlt embereként minősítené az LMP és Momentum is. Nem véletlen, hogy egyre erősebb a baloldalon az érzet, miszerint nem zárható ki, hogy egy független főpolgármester-jelölt jöhet – olyan, mint Márki-Zay Péter Hódmezővásárhelyen, vagy éppen Mellár Tamás Pécsett. (Egyébként a DK sem lelkesedik az előválasztás ötletéért, de a végén valószínűleg kénytelen lesz rábólintani – ha állít jelöltet, akkor azért, ha nem, akkor azért.)

Hogy mikor lenne célszerű lebonyolítani az „előmérkőzést”, arról szórnak a vélemények – abban viszont mindenki egyetért, hogy legkésőbb tavaszig pontot kell tenni az ügy végére. Ennek csak az egyik oka, hogy így lehet őszig érdemi kampányt menedzselni. Hasonlóan fontos érv, hogy május végén lesznek az EP-választások – az eredmények tükrében pedig több párt esetleg újranyitná az önkormányzati megállapodást.

Persze ha az LMP vagy a Momentum nem bólint rá az főpolgármester-jelölti előválasztásra, attól még a kerületekben együttműködhet a másik három párttal, már csak önös érdekből is: polgármesteri és önkormányzati képviselői pozíciók nélkül szinte képtelenség hátországot építeni a 2022-es parlamenti választásokra, márpedig Molnár Zsolt úgy becsüli, a fővárosi kerületek kétharmada nyerhető (és Szegeddel együtt legalább 8-9 nagyvárost nyerhetnek meg az ellenzék jelöltjei).
Ha ugyan. Egyelőre ugyanis nem tudni, átszervezi-e a Fidesz az önkormányzati rendszert, és ha igen, miképp. Amennyiben öt-hat régióba rántja össze a kerületeket, azt a demokratikus ellenzék még meg tudja oldani – igaz, ebben az esetben az igazi nehézséget nem a jelöltek megtalálása jelenti, hanem a pártok közötti együttműködés újratervezése, hiszen ennyi helyről jóval nehezebb egyeztetni, mint 22 polgármesteri posztról. Amennyiben pedig a Fidesz a második szintet (fővárosi közgyűlés és főpolgármester-jelölt) iktatja ki (és rendeli például kormánybiztos, miniszter, és így tovább alá), akkor is akad öröm az ürömben: az ellenzék ütős kampányt építhet arra, hogy a Fidesz az előválasztásokon győztes erős ellenzéki jelöltet akarja megfosztani a főpolgármesterségtől.

A kerekasztal
Közvetlenül a választások után ráfordultak az önkormányzati kampányra a fővárosi szocialisták – ügyeiket egy úgynevezett budapesti kerekasztal intézi. Horváth Csaba a várospolitikai, Tüttő Kata a kulturális területért felel, Eörsi Gergely irányítja a kerületi időközi választásra való felkészülést, és Molnár Zsolt felel a pártkapcsolatok/-együttműködések építéséért.

Szerző

Szabad lőni a Miskolc belterületén kóborló vaddisznókra

Publikálás dátuma
2018.05.30. 17:34
Illusztráció: Sárközy György
A Miskolc kül- és belterületén kóborló vaddisznók kilövésére adott engedélyt vadászoknak a városi rendőrkapitányság - közölte a város polgármesteri hivatala az MTI-vel szerdán.

Tájékoztatásuk szerint Miskolc belterületén a vaddisznóállomány gyérítése belterületi fegyverhasználattal rendelkező vadászok által történhet. A Miskolci Rendőrkapitányság ezt az elejtést végrehajtó vadászoknak megadta, júniustól a vaddisznóállomány gyérítését a megbízott vadászok megkezdik.

A város több külterületén, zártkertes részeken kijelölték a lőállások és a befogórácsok pontos helyeit, az elejtés helyéről és idejéről a lakosságot tájékoztatják.

Miskolc erdős peremkerületeiben, de az egyetem és az avasi kilátó környékén is vaddisznók jelentek meg az elmúlt időszakban a kicsinyeikkel.

Szerző

1,2 millió adományt gyűjtött független vidéki sajtóra a Szabad Pécs

Publikálás dátuma
2018.05.30. 17:00
Pécs - illusztráció: Németh András Péter
Lezárult a Szabad Pécs portál közösségi finanszírozási kampánya - összesen közel 1,2 millió forint felajánlást kaptak a független vidéki sajtó bővítésére. Az összeg kevés ahhoz, hogy - eredeti céljaiknak megfelelően - újabb régiós lapokat indítsanak; azt a hírportál megerősítésére, illetve tudósítók, külsős szerzők bérére fordítják, teljes átláthatóság mellett.

Egy hónapos közösségi finanszírozási kampányt indított a Szabad Pécs szerkesztősége áprilisban. A cél az volt, hogy első körben régiós portállá bővíthessék önmagukat, elindítva újabb két, több megyét lefedő független online újságot. Ehhez úgy becsülték, laponként 20 millió forint szükséges.

Kedden zárult le a gyűjtés - összesen 1 millió 188 ezer forint gyűlt össze a meghirdetett egy hónapos időszakban, több mint száznegyven felajánló által, számolnak be az eredményről. Ez "rendkívül fontos visszajelzés felénk, hogy mennyien mellettünk állnak, és drukkolnak nekünk" - írják, hozzátéve: a szabad és független magyar sajtó újjáépítése közös érdek.

A tisztán olvasói felajánlásokból működő Szabad Pécs portált a Dunántúli Naplótól Mészáros Lőrinc érkezése után kirúgott újságírók alapították 2017-ben. A most gyűjtött adományt is a hírportál megerősítésére, illetve tudósítók, külsős szerzők bérére fordítják. Transzparenciát ígérnek: mint írják, a pénzzel nyár végéig részletesen elszámolnak.

Szerző