Előfizetés

„Még nem késő visszavonni a Stop Sorost!”

Publikálás dátuma
2018.05.30. 19:03
A magyar-szerb határnál - AFP fotó
Valószínűleg nincs még egy olyan ország, ahol azokat büntetik, akik az életükért menekülőkön segítenek – mondta a Népszavának Simon Ernő, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának hazai szóvivője. Úgy vélte, a törvény alapkoncepciója elfogadhatatlan, ezért nincs más megoldás, mint a javaslat visszavonása.

- Enyhült vagy szigorodott a Stop Soros?

- A kormány olyan törvénycsomagot terjesztett be, amelynek az alapkoncepciója elfogadhatatlan. Azoknak a civil szervezeteknek és magánembereknek a munkáját lehetetlenítenék el, akik segítenek a háború vagy valamilyen üldöztetés elől menekülőkön. Ebből a szempontból nem az a fontos, hogy szigorodott vagy enyhült a javaslat, mert a korábbi és a jelenlegi változat is embertelen.

- A kormány álláspontja szerint Magyarországnak azért nem kell befogadnia a menekülteket, mert ezek az emberek útjuk során már áthaladnak több biztonságos országon is, így például Szerbián.

- Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága több alkalommal is elmondta, hogy Szerbia nem minősül egy menekült vagy egy menedékkérő számára biztonságos országnak. Az ottani menekültügyi rendszer ugyanis – bár igyekeznek javítani rajta – nem működik megfelelően. Ennek következtében Magyarországnak a nemzetközi jogból eredő kötelessége, hogy az onnan érkezők esetében is lefolytassa a menekültügyi eljárást.

- Milyen hátrányok érik a menekülteket Szerbiában? Fizikailag is veszélyben vannak?

- Elsősorban nem a veréstől kell tartaniuk, inkább azt mondanám, hogy a rendszer hiányosságai miatt kevés esély van arra, hogy megfelelően lefolytassák a menekültügyi eljárást.

- Tudna olyan országot említeni Magyarországon kívül, ahol büntetőtörvénykönyvi kategória a menekültek segítése?

- Nem vagyok jogász, de én nem tudok hasonló szabályozásról. Az viszont biztos, hogy a nemzetközi jogban problémás lehet ilyet kimondani a menekültek segítéséről.

- Ez azt jelenti, hogy Strasbourgban biztosan elbukik majd ez a törvény?

- Jósolni nem akarok, de a tapasztalat azt mutatja, hogy Stasbourg vagy akár az uniós szervek figyelembe veszik álláspontjuk kialakításakor az ENSZ Menekültügiy Főbiztosságának véleményét. Mi pedig a keddi közleményünkben is egyértelművé tettük, hogy olyan szervezetek kerülnek célkeresztbe, akik humanitárius alapon segítenek. Ha ezt ellehetetlenítik, akkor az életükért menekülő embereket fosztjuk meg az orvosi, az álláskeresési, a lakhatási, az oktatási, vagy éppen a jogi segítségtől.

- Milyen a nemzetközi fogadtatása a javaslatnak?

- A javaslat még csak most került a parlament elé, de azt már látni, hogy súlyos aggályok fogalmazódnak meg minden nemzetközi szervnél. A végleges álláspont kialakítása előtt viszont meg kell várni, hogy elfogadják-e a törvényt. Mi abban bízunk, hogy visszavonják a javaslatot, erre még lenne idő és lehetőség is.

- Elemzői értékelések szerint azért került ki a javaslatból a 25 százalékos bevándorlásszervezési illetékről, illetve a belügyminiszteri engedélyről szóló rész, mert a kormány nem akarta utólag, külső nyomásra módosítani a javaslatot. Mit gondol erről?

- Erről nincs információm. Az biztos, hogy az ENSZ Menekültügyi Főbizottsága nem egyeztetett a kormánnyal, a mi véleményünket nem kérdezték meg.

-Mit jelenthetnek a gyakorlatban azok a javaslatban szereplő, tilosnak minősített fogalmak, mint például határmegfigyelés vagy az információs anyagok készítése? Ez azt jelenti, hogy ha például egy határközeli faluban elő állampolgár megmutatja a térképén egy menekültnek, merre van Bécs, és erről készít egy egyszerű vázlatot is, akkor már elzárásra számíthat?

- Részletekbe nem szeretnék belemenni, mert eleve azt szeretnénk, hogy ez a törvény ne szülessen meg.

-Milyen tiltakozó lépéseket terveznek?

- Azon túl, hogy európai szinten kiadtunk egy elítélő közleményt, minden lehetséges fórumon jelezzük a magyar kormány felé: nem értünk egyet a javaslattal.

Péterfalviék vizsgálódnak a Figyelő listázása miatt

Publikálás dátuma
2018.05.30. 18:02
Fotó: Népszava

A fel- és bejelentéseiről is ismert Tényi István azt követően fordult a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH), hogy a Figyelő egyik cikkében feketelistába gyűjtötték és közzétették a szerintük „sorosista” civil szervezeteknél dolgozókat, tanárokat, civileket, nem közszereplő adminisztratív dolgozókat.

Tényit most a NAIH elnöke, Péterfalvi Attila tájékoztatta arról, hogy vizsgálat indult az ügyben.

Mint megírtuk, rengetegen vállaltak szolidaritást a Figyelőben lajstromozott tudósokkal, civilekkel, jogvédőkkel. Az ELTE oktatói, munkatársai és hallgatói nyilatkozatban emeltek hangot a listázás ellen, és a megtámadott civilek, tanárok mellé állt a Corvinus Egyetem egy egész tanszéke is. Az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége is egyértelmű üzenetben ítélte el a listát.

Visszataszító - Európai szocialisták a Stop Sorosról

Publikálás dátuma
2018.05.30. 18:01
Josef WEIDENHOLZER Fotó: Wiktor Dabkowski / DPA /AFP

"Az új törvények azt jelentenék, hogy akik Magyarországon betartják az alapvető emberi jogi kötelezettségeiket, börtönbe kerülhetnek. Ez nem egy távoli diktatúrában történik, hanem az Európai Unió szívében, és egy olyan kormányzat javaslatára, amely az állítólag Európa-párti frakció, az Európai Néppárt (EPP) tagja. Manfred Webernek, az EPP frakcióvezetőjének végre cselekednie kell, és ki kell zárnia Orbánt és fideszes haverjait. Amíg ezt nem teszi, az EPP képviselőcsoport bűnrészese marad a tekintélyelvű rendszer szemérmetlen kiépítésének Magyarországon” – reagált Josef Weidenholzer, az Európai Parlament Szocialisták és Demokraták frakciójának alelnöke a kedden benyújtott Stop Soros törvénycsomagra.

A politikus visszataszítónak nevezte, hogy a kormány büntetőjogi szankcióval fenyegeti azokat, akik segítik a kiszolgáltatott embereket. "Kegyetlen és antidemokratikus a rács mögé zárni nem kormányzati szervezetek humanitárius munkát végző alkalmazottait. Ez a jogszabályi csomag egyértelműen követi Vlagyimir Putyin civilek elleni törvényeit, ellentmond az európai értékeknek, és nincs helye az Európai Unióban” – tette hozzá.

„Szomorú, hogy ez a törvénycsomag az újraválasztott Orbán kormány első jogalkotási javaslata. A gyűlölködő Stop, Soros! csomag helyett a kormánynak a magyar nép valódi problémáira kellene összpontosítania, például a romló oktatási rendszerre és a virágzó korrupcióra” – fejtette ki az osztrák EP-képviselő.