Templomok adnak menedéket bevándorlóknak Németországban

Publikálás dátuma
2018.05.31. 17:39
A kép 2016-ban készült, amikor szimbolikusan egy menekülteket szállító hajót használtak oltárként egy egyházi szertartás során -

Nagyjából 500, kiutasított embernek adtak menedéket 2018 első negyedévében német templomok, élve menedékadási jogukkal - közölte a német kormány. Az új adatok nem mutatnak számottevő növekedést 2017 hasonló időszakához képest: akkor az egész évre kivetítve 1 478 deportációt akadályoztak meg a német egyházak. 2016-hoz képest azonban jócskán megnőtt az ezzel a lehetőséggel élők száma: akkor még csak 527 ilyen eset volt egész évbenn - informál az Euronews.

A német belügyminiszter azután hozta nyilvánosságra az adatokat, hogy a szélsőjobbos AfD egyik parlamenti képviselője kérdést intézett hozzá. Az AfD már többször kritizálta a német egyházak menekültmentő akcióját - miközben ragaszkodik ahhoz, hogy a kereszténység szerves része a német identitásnak - jegyezte meg a Deutsche Welle.

AFP fotó

AFP fotó

A templomok azon jogát, hogy menedéket adjanak a bevándorlóknak, 2015 februárjában fogadták el, mikor a Német Bevándorlásügyi hivatal nem hivatalos, jogilag nem kötelező egyezséget kötött a németországi protestáns és katolikus egyházzal ebben a témában. Ez lehetővé teszi a templomok képviselőinek, hogy "kivételesen nehéz esetekben" megakadályozzák a deportációval fenyegetett emberek kiutasítását az országból és ügyüket megfontolásra visszaküldjék a hivatalnak. Egy müncheni bíróság azonban nemrég úgy döntött, a templomok menedéknyújtási jogát felülírja a hivatal által kiadott deportálási rendelet.

A templomok ezen jogát ebben a hónapban vizsgálják felül, és teszik hivatalossá a procedúrát - közölte a belügyminiszter.

A német templomok általában az elöljárók vagy presbiterek javaslatára dönthetnek úgy, hogy menedéket ajánlanak a szerintük erre érdemeseknek, akiknek saját költségükön szállást és ellátást is biztosítanak. A templomnak minden ilyen esetben értesítenie kell a hatóságokat, azonban nem kötelesek publikussá is tenni azt.

A teljes cikk itt olvasható.

Szerző

A nejlonszatyrokat már Chile is betiltja

Publikálás dátuma
2018.05.31. 15:58
Műanyag zacskót falatozó teknős - illusztráció: Sergi Garcia Fernandez / Biosphoto
A chilei Képviselőház történelmi döntést hozott: tilalmat rendeltek el a nejlonszatyrok használatára az ország területén működő boltokban - számol be a Santiago Times alapján a 24.hu. Ezzel Chile lett az első ország az amerikai kontinensen, ahol tiltást vezettek be az egyszer használatos zacskókra.

Az új szabály egy év múlva lép életbe a kiskereskedők, és két év múlva a kisvállalkozások esetében, és a szemeteszsákokra nem vonatkozik. Eközben a szupermarketekben és nagyobb boltokban már csak legfeljebb két nejlonszatyrot adhatnak egy-egy vásárlás során.

A zacskók használatát korlátozó törvényjavaslatot a korábbi elnök, Michelle Bachelet jelentette be 2017-ben. A terv akkor még az volt, hogy csak a part menti városokban tiltsák be a szatyrokat. Az idén márciusban - második alkalommal - megválasztott Sebastián Piñera elnöksége alatt azonban országos szintre terjesztették ki a javaslatot.

A Műanyaggyártók Szövetségének adatai szerint egy egyszer használatos nejlonszatyor előállítása nagyjából egy percet vesz igénybe, összességében pedig átlagosan 15-30 percig van használatban. Ehhez képest a teljes lebomlása 400 évet vesz igénybe. Egy chilei egy évben körülbelül 200 műanyagzacskót használ - a közel 18 milliós országban ez évi 3,4 milliárdot jelent.

Az ENSZ becslései alapján évente mintegy 13 millió tonna műanyaghulladék áramlik az óceánokba. Szakértők szerint a tengerekben lévő szemét 85 százalékát világszerte műanyagok teszik ki. A környezetszennyezés mértékét mutatja, hogy egy Magyarországon készült felmérés alapján még a Tiszában is milliószám mutathatóak ki mikroműanyagok. Ezek a tüdőbe, sőt, az ételeken keresztül a szervezet egészébe bejutnak, élettani hatásuk egyelőre ismeretlen.

A héten tett javaslatot szigorúbb uniós szintű szabályokra a műanyaghulladék mennyiségének visszaszorítása érdekében az Európai Bizottság is: betiltanák azon egyszer használatos műanyag termékek árusítását, amelyek könnyen és olcsón helyettesíthetők. Az uniós tagállamok közül Romániában júliustól tilos műanyagszatyrokat importálni, jövő évtől kezdődően pedig ezeket forgalmazni sem engedélyezett. Olaszország pedig még 2011-ben tiltotta be a biológiailag nem lebomló zacskók gyártását és használatát.

Szerző

Orbán akadályozza a megállapodást

„Amíg Orbán Viktor a Tanácsban ül, addig nem lesz konszenzus az új dublini rendeletről” — fejtette ki Cecilia Wikström svéd liberális európai parlamenti képviselő az EU menekültügyi reformjáról tartott strasbourgi sajtótájékoztatóján. A politikus sürgette a kormányok képviselőiből álló döntéshozó testületet, hogy ne ragaszkodjon az egyhangú döntéshozatalhoz, hanem éljen a szerződés adta lehetőséggel, és szavazzon minősített többséggel a jogszabálytervezetről. Ez azt jelentené, hogy a tagállamok Magyarország és Lengyelország ellenszavazata dacára el tudnák fogadni a rendeletet. A társjogalkotó EP már tavaly novemberben elfogadta állásfoglalását a dublini reformról, azóta a huszonnyolcak közös álláspontjára vár. A dublini szabályok határozzák meg, hogy mely tagállam felelős egy-egy menedékkérő ügyének az elbírálásáért. A parlament a reform részévé tenné a nemzetközi védelemre szoruló személyek kötelező elosztását. A parlamenti vélemény előterjesztője Cecilia Wikström volt.

Szerző