Kánikulával startol a nyár

Publikálás dátuma
2018.05.31. 20:42
Illusztráció/AFP fotó
Pénteken a fátyol- és gomolyfelhők mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. A Dunántúl nyugati részén és északkeleten szórványosan, másutt helyenként alakulhat ki zápor, zivatar. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de zivatar környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 18 fok között alakul, a legmagasabb nappali hőmérséklet pedig 28 és 34 fok között valószínű.

Szombaton a több órás napsütés mellett erőteljes nappali gomolyfelhő-képződés várható. Több helyen lehet zápor, zivatar, de felhőszakadás is előfordulhat. A változó irányú szél gyenge vagy mérsékelt marad, de zivatarok környezetében átmenetileg erős, viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 32 fok körül között alakulhat.

Vasárnap a napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés várható. Több helyen lehet zápor, zivatar, felhőszakadás. Csapadékra a legnagyobb esély az ország északkeleti harmadában van. Az északnyugati szél megélénkülhet, zivatar környezetében átmenetileg erős, viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 19, a legmagasabb nappali hőmérséklet pedig 24 és 30 fok között valószínű.

(Forrás: OMSZ)

Szerző

Újra megtelik a Divatcsarnok

Publikálás dátuma
2018.05.31. 20:10
Forrás: teamLab
Holnaptól a falra vetített pszichedelikus képeket vidáman tapogató gyerekek töltik meg az Alexandra-csőd óta üresen álló patinás fővárosi "Párisi Nagy Áruház" alsó szintjeit.

Az Alexandra könyváruház csődjét követően új bérlő tölti meg a patinás fővárosi egykori Párisi Nagy Áruház alsó szintjeit: az Andrássy Élményközpontnak nevezett helyszínen pénteken nyit a Future park című, gyerekeknek szóló kiállítás. A bérlő-szervező a Tulipántündér Produkciós Non-Profit Kft., amely a teamLab nevű japán fejlesztőcsoport interaktív programját költöztette a helyszínre. A főleg projektorok és különleges érzékelők alkotta közeg igencsak álomszerű világot teremt. Az első szobában egy egyszerű rajzlapon különböző állatok körvonalainak kiszínezésére invitálnak. Ezt aztán beszkennelve a „saját” állatunk egy hatalmas kivetítőn hamarosan életre kel, vándorolni kezd és kapcsolatba kerül hasonló társaival. Érintésre a fal, sőt a talaj is reagál.

Mindennek mondanivalója a japán filozófiába illeszkedően a természet ökoszisztémájának ezer szállal összefüggő, bonyolult szövetére utal. Egy másik alkalmazás a kiszínezett állatból összehajtogatható origamit készít. Egy másik teremben a plafonról lelógó, illetve a földön guruló gumigömbök nyújtanak igencsak földöntúli élményt. A mellette fekvő asztalokra kis figurákat és lényeket vetítenek, amelyek viccesen reagálnak a lapra helyezett tárgyakra. Az egyik emeleti kivetítő japán szimbólumaira tapintva láthatóvá válnak az általuk képviselt teremtmények. Egy újabb méretes kivetítőn pedig újfent viszontláthatjuk az általunk kiszínezett állatokat. Az úgynevezett városépítő asztalon csak a részt vevők együttműködésével jön létre működő település. Egy hosszú ugrálóiskola-folyosó melletti kivetítő pedig ünnepélyes dallal köszönti, ha a próbálkozó helyesen fut végig a földre vetített alakzatokon.

Az 1500 négyzetméteren megrendezett kiállítás fő üzenete a kreativitás és az – egymással, illetve a természettel való – együttélés, együttműködés fejlesztése. Bár ajánlójuk szerint gyerekeket és felnőtteket is várnak, a tegnapi bejáráson a kicsik tűntek a leghálásabb célközönségnek. Kérdésünkre ugyan az egyik animátor nem zárta ki, hogy „bulizó fiatalok” is végigjárják a meglehetős partihangulatú tárlatot, szavai szerint azért szükségeltetik hozzá bizonyos „agyi szint”. A felnőtt belépőjegy 3400-3900 forint, a gyerekek-diákok-nyugdíjasok 2400-3450 forintért juthatnak be, de igénybe vehetőek családi és csoportos kedvezmények is.

A tervek szerint szeptemberig nyitva tartó kiállítás felszerelése százmilliós összegbe került – tudtuk meg Illés Gabriellától, a Tulipántündér ügyvezető-résztulajdonosától. Ebbe a helyszín berendezése, a licenc és az épületbérlet is beletartozik. Terveik szerint az Andrássy Élményközpontban mostantól 3-6 hónapig tartó kiállítások kapnak helyet. Az öt éves társaság nevéhez fűződik a Champions – A Bajnok című, színházzal tarkított sportpark, a Gooól! című futball-, illetve a Gateway to Space című űrkiállítás, az ősállatokat bemutató Living dinosaurus – Őskori állatkert, valamint a Játékkészítő és az Álomutazó című musical, valamennyi több tíz-, illetve százezer látogatót felmutatva. Míg rendezvényeiknek eddig főképp a Millenáris adott otthont, jövőbeni terveiket már a patinás belvárosi palotába képzelik el. Illés Gabriella szavai szerint, bár a palota egyik híres turisztikai látványossága, a Lotz-terem jelenleg üresen áll, ott a jövőben a korábbiakhoz hasonló, történelmi hangulatú kávézót alakítanának ki.

Habsburgok, oroszok, mágnások
A cégadatok szerint Tulipántündér Produkciós Non-Profit Kft. egyik áttételes résztulajdonosa Ruszlan Rahimkulov, Megdet Rahimkulov fia. Sajtóhíradások szerint az Andrássy úti épület tulajdonosa a Divatcsarnok Projekt Ingatlanforgalmazó Zrt., amelynek egyedüli részvényese a Vaduzban lakó Max Turnauer osztrák milliárdos. Az egyik igazgatósági tag Habsburg-Lotharingiai Mihály, József főherceg ükunokája. A zrt. két éve vette meg az épületet az államtól: tárgyi eszközük 2016-os érteke 4,3 milliárd forintra rúg.

Szerző

Legalább 117 ezres minimálbért vár a Szakszervezeti Szövetség

Publikálás dátuma
2018.05.31. 18:35
Kordás László. Fotó: Tóth Gergő
A minimálbér nettó értékének a következő években el kell érnie, illetve meg kell haladnia a 117 000 forintot - mondta Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke csütörtökön, tájékoztat az MTI.

A szakszervezeti vezető megjegyezte, hogy béremelési javaslatuknál a társadalmi minimum értéket vették alapul, amelyet a Policy Agenda idén első alkalommal publikált.

Kiss Ambrus politológus, a Policy Agenda vezető elemzője elmondta, a társadalmi minimum az az érték, amelyből a háztartások finanszírozni tudják a legalapvetőbb kiadásaikat, ezen felül a kisebb összegű váratlan kiadásaik fedezésére (háztartási gép csere, táppénzből adódó jövedelem kiesés) is képesek bevételeik átcsoportosításával.

Az elemző közölte, a társadalmi minimum érték kiszámításánál a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) háztartások költségvetési kiadásaira vonatkozó adatait és a létminimum értékeket vették alapul. Ezek alapján 2017-ben az egy személyből álló háztartás társadalmi minimum értéke 117 720 forint volt.

Szerző