Előfizetés

Botrány vagy médiahack?

Cs. G.
Publikálás dátuma
2018.06.01. 07:47
Roseanne Barr még jobban is járhat Fotó: AFP/Valerie Macon

"Úgy néz ki, mint a Muzulmán Testvéreknek és a Majmok bolygójának a közös utódja" – írta Twitter bejegyzésében Roseanne Barr színésznő a minap, Valerie Jarrettre, az előző amerikai elnök, Barack Obama belpolitikai főtanácsadójára utalva. A Barr által fémjelzett Roseanne című tévésorozatot erre az ABC tévécsatorna erre azonnali hatállyal felfüggesztette - adta hírül a Variety nevű szaklap.

Valerie Jarrett egyébként Iránban született afroamerikai szülők gyermekeként, és chicagói politikus, aki Obamával már chicagói politikai karrierje kezdete óta együtt dolgozott.

A posztolás után után az ominózus Twitter-bejegyzést Barr szinte azonnal törölte, és nyilvánosan bocsánatot kért Valerie Jarrett-től. "Őszintén sajnálom a rossz viccelődést a politikájáról és a megjelenéséről" – írta. Az amerikai lapok egyébként megjegyezték: Roseanne Barr az elmúlt napokban több ismert személy ellen intézett viccesnek szánt megjegyzéseket a Twitteren, különösen azokat, akik „beleszálltak” a vitába, így élesen bírálta Barack és Michelle Obamát is.

"Roseanne Twitter-közleménye undorító, visszataszító és nem fér össze értékrendünkkel, ezért úgy döntöttünk, hogy a sorozatot beszüntetjük" – írta közleményében Channing Dungey, az ABC szórakoztató műsorokért felelős elnöke. Az ABC hálózatot tulajdonló Disney elnöke, Bob Iger hozzátette: az egyetlen lehetséges lépést tették meg Barr elbocsátásával. Külön érdekesség, hogy a Roseanne című sorozat 1988 és 1997 között futott a csatornán és idén újraindították és az egyik legnézettebb főműsoridős programja volt a csatornának.

A nyilván értékes tartalomra Barr állítása szerint azonnal lecsapott a Netflix: ha minden igaz, a streaming szolgáltató több éves szerződést írt alá az ABC-val való szakítás után szinte huszonnégy órán belül Roseanne Barral a sorozat folytatásáról. Mivel a Netflixnek jelenleg mintegy 140 millió előfizetője van világszerte, így Barr sokkal több emberhez jut majd el a jövőben. Tehát az sem kizárt, hogy tulajdonképpen egy jól sikerült médiahackről van szó. Igaz, a Netflix nem erősítette meg Barr állítását, igaz, nem is cáfolták.

Az őrületen innen és túl

Balogh Gyula
Publikálás dátuma
2018.06.01. 07:46
Ibsen Rosmersholm című darabjában az őrület egy adottság, az előadás főszerepében Imre Éva Fotók: Kolozsvári Magyar Színház
Két előadással vendégszerepelt Budapesten a Kolozsvári Magyar Színház. Mindkét produkció a normalitás és az őrület határait feszegeti.

A legbelsőbb érzékeinkig hatol a kolozsvári teátrum Aki elzárja az éjszakát című előadása a Pesti Színházban. A sztori és a megvalósítás is eléggé extrém. Egy náci tiszt és a koncentrációs tábor egykori foglya több mint tíz évvel a háború után újra találkoznak. Viszonyuk a táborban nemi erőszakkal kezdődött. Mondhatni erős kezdés és a folytatás is bőven hordoz meglepetéseket. A forgatókönyvet és magát a rendezést is Nona Ciobanu jegyzi. A színpadi adaptációt Liliana Cavani Az éjszakai portás című filmje ihlette. A főhős ugyanis, az egykori náci tiszt éjszakai portásként dolgozik egy szállodában. A cselekmény is egy hotelszobában játszódik. És rögtön újra megjelenik az erőszak. A férfi nem engedi el a nőt. Ha úgy tetszik, ismét fogva tartja. A történet hamar túljut a józan ész határain. A nemből ugyanis igen lesz és újra nem. Hihetetlen érzelmi libikóka részesei lehetünk. Rendkívül intenzív a színészi játék. Györgyjakab Enikő és Viola Gábor szó szerint és áttételesen is pőrévé válnak, mindent levetnek magukról, nem csak a ruháikat, hanem a gátlásaikat, az előítéleteiket is. Van az előadásban egy nehezen felejthető rendkívül érzéki jelenet, amikor egymást etetik, vadul, szinte egymásba hatolva. A múltat azonban nem lehet eltörölni, az örökké ott kísért és beárnyékol mindent.

Az Aki elzárja az éjszakát című szenvedélyes előadásban Viola Gábor és Györgyjakab Enikő

Az Aki elzárja az éjszakát című szenvedélyes előadásban Viola Gábor és Györgyjakab Enikő

A kolozsvári társulat másik budapesti vendégjátéka a Vígszínházban már a játékidejével is meglepetést keltett, hiszen a Rosmersholm című Ibsen darabot csaknem négy órán keresztül játszották. Andriy Zholdak rendező egy merész és akár önkényesnek is mondható gesztust tett, mégpedig a két főszereplőt Rebekka Westet (Imre Éva) és Johannes Rosmert (Bodolai Balázs) főként az előbbit úgy állítja be, mint akik a férfi felesége öngyilkossága után az őrületbe menekülve próbálják túlélni a szörnyű tragédiát. Nagyon sok a néma ismétlődő gesztus. Imre Éva pedig nagyon sokféle árnyalatát, színét mutatja az őrületnek. A nő felkínálkozásától a kényszeres cselekvésekig sok mindent látunk és előbb-utóbb beavatódunk. Részesévé válunk az őrületnek, bevon bennünket is ez az egész megmagyarázhatatlan kibillenés. A rendező és Daniel Zholdak által jegyzett játéktér főként a Vígszínház hatalmas színpadán fokozza azt az érzést, hogy itt valami földön túli erők mozgatják a szereplőket. Ahogy például beomlik a tető, a kövek zuhanása azt érzékeltetik, hogy itt bizony minden megtörténhet. Az előadás azt is felveti, hogy a rendezői instrukcióknak lehet határt szabni, vagy egy színésznek teljesen alá kell-e minden esetben rendelnie magát a rendezői igénynek. Többek között erről is lehetne beszélgetni a hamarosan kezdődő Pécsi Országos Színházi Találkozón, ahová beválogatták a produkciót.

Infó: A Kolozsvári Magyar Színház vendégjátékai

Aki elzárja az éjszakát - Rendező: Nona Ciobanu, Pesti Színház

Rosmersholm - Rendező: Andriy Zholdak, Vígszínház

Isten báránya és a szex a középkorban

Galavits Patrik írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2018.06.01. 07:45
Fotó: MTI/Kovács Tamás
A kályhacsempék történeti kulisszáiba avat be a Budapesti Történeti Múzeum kiállítása, amely több kellemes meglepetést is tartogat a látogatók számára.

Az egyszeri múzeumlátogató azt gondolhatja, mélyen el kell merülni a művészettörténetben, hogy bármi érdekeset találjon a Budapesti Történeti Múzeum középkori csempéket bemutató kiállításán – nehéz lenne ennél nagyobbat tévedni.

Ugyanis a Várban szeptember másodikáig megtekinthető Szívmelengető középkor című kiállítás bármely történelem iránt érdeklődő laikusnak tartalmas időtöltést ígér. Az időszakos tárlat az 1300-as évektől egészen a 16. századig mutat be kályhacsempéket. A kiállítást különösen érdekessé teszi, hogy több középkori társadalmi csoport kályhadíszeit mutatja meg. Sok származik egyszerű jobbágyok egykori házából, de olyanok is vannak, amelyek magának Luxemburgi Zsigmondnak tették otthonosabbá egy-egy palotáját.

Persze a középkori mindennapok jobb megismerését és a csempék közti eligazodást nagyban segíti, ha – úgy, mint engem Végh András, a Vármúzeum igazgatója – egy segítőkész hozzáértő vezeti körbe az érdeklődőt.

A kiállított tárgyak között sétálgatva megtudtam tőle, hogy a csempéket legtöbbször fazekasmesterek készítették. Érdekes lehet, hogy sok, kályhákra kerülő motívum a szegényebb családoknál ugyanúgy megjelent, mint a királyi udvarban. Mint például egy lovas harcos képe – amely egyébként valószínűleg egy Habsburg herceget ábrázol. Ez ott díszelgett paraszti háztartásokban ugyanúgy, mint a legfőbb világi méltóságnál. Ahhoz viszont végképp nem kell művészettörténésznek lenni, hogy megállapíthassuk a minőségbeli különbségeket. Utóbbi csempén még a sisakrostély legapróbb részletei is ki vannak dolgozva, míg a másikon már a lóábrázolás is erős déjá vu-t keltett bennem, és megelevenedtek a saját, általános iskolai rajzórákon nyújtott teljesítményeim.

„A technika, ahogy ezek készültek, nagyjából azonos volt. Legtöbbször késsel faragtak mintákat az agyagba. A mesterek képzettsége azonban – mint látszik – nagyban meghatározta a végeredményt” – mondta erről Végh András.

A minták egyébként roppant változatosak. Sok helyen bukkannak elő családi és királyi címerek, gótikus motívumok, bibliai és egyéb vallási utalások, de a legszórakoztatóbbak és egyben leginformatívabbak azok a csempék, amelyeken a mindennapokat örökítették meg a készítők. Van, amelyiken egy férfi Niccoló Machiavelli tanácsait megfogadva „neveli” feleségét, a legmeglepőbb azonban egy konkrét szexjelenet ábrázolása.

„A középkorban sokkal természetközelibbek voltak az emberek, a gyerekek előtt is kevesebb volt ilyen szempontból a titok” – hűtötte le 21. századi prüdériámat az igazgató, megnyugtatva, hogy feleslegesen aggódom a középkori gyerekek egészséges jellemfejlődéséért.

„Az egyik legérdekesebb kályhacsempe Besztercebányáról származik, a 15. századból. Libákat és egy rókát ábrázol. Egy olyan közmondásnak állít emléket, amely sok nyelvben elterjedt, de magyarul valamiért nincs megfelelője. Az eredetit valahogy úgy lehetne fordítani, hogy >>Ha a róka prédikál, vigyázz a libákra<<. A félrevezetés és az álszenteskedés veszélyeire hívja fel a figyelmet” – mutatott rá Végh András az általa is nagyon kedvelt kiállított tárgyra.

Hogy a magyarok egy közmondás hiánya miatt adnának hitelt a legszebben csengő hazugságoknak? Jelen állapotokat elnézve, aligha csak egy közmondás hiányzik a társadalomnak. A képzeletbeli időutazás lehetősége a középkorba mindenesetre a közönségnek a Vármúzeumban még három hónapig nyitva áll.

Infó: Szívmelengető középkor - Kályhák és kályhacsempék a középkori Magyarországon, 14-16. század

Budapest Történeti Múzeum Vármúzeuma

Nyitva: 2018. szeptember 2.