Kósa Lajos elnök lett

Publikálás dátuma
2018.06.01. 12:26
Fotó: Népszava

Kósa Lajos fideszes képviselőt választotta elnökének csütörtöki tisztújító közgyűlésén az Országos Szövetkezeti Tanács. Az új elnök érdeme úgymond "jelentős iskolaszövetkezeti múltja mellett, a közérdekű nyugdíjas szövetkezeti szektor létrehozásában vállalt tevőleges szerepe miatt esett rá a választás."

A szervezet egyik új elnökhelyettesnek Fiák István, aki Tocó-Pece Kft.-nek az alapító tulajdonosa, amelyet Kósa Lajosné 6 millió forintért vásárolt meg, miközben a cég vagyona megközelítette a 140 millió forintot. A Legfőbb Ügyészség ezt a tényt nem tartotta gyanúsnak.

Fiák Istvánnak érdekeltsége van egy munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó céghálózatban, ezért nem csoda, hogy amikor beszállt ide, akkor Kósa Lajos törvénymódosító javaslatot nyújtott be a nyugdíjas szövetkezetek megalakításának a lehetővé tételéről.

Szerző

319,71 forinton az euró

Publikálás dátuma
2018.06.01. 10:24
Illusztráció: Shutterstock
Vegyesen alakult a forintárfolyam a főbb devizákkal szemben péntekre virradóra a nemzetközi devizapiacon - írta az MTI.

Az eurót péntek reggel nyolc órakor 319,71 forinton jegyezték a csütörtök esti 319,56 forint után.

A dollár jegyzése 273,78 forintra csökkent 273,93 forintról, a svájci franké pedig 277,28 forintra 278,33-ról.

Az euró árfolyama 0,15 százalékkal 1,1674 dollárra csökkent.

Szerző

Élénkül a hitelezési piac

A hazai bankok stabilitása erős maradt az elmúlt évben, ami azért is figyelemre méltó, mert ugyanakkor az európai piacokon, még a válság időszakából eredő kockázatok is fellelhetők. Az elhúzódó olasz kormányválság, a török és az argentin helyzet is azt mutatják, hogy egyes országok továbbra is sérülékenyek, ami kedvezőtlen hatással van a pénzpiacokra - fejtette ki Oláh Zsolt, a jegybank főosztályvezetője a májusi Pénzügyi stabilitási jelentés csütörtöki bemutatóján. Megfelelőnek ítélte a pénzintézetek tőkeellátottságát, és az élénkebb hitelpiac nem veszélyeztetné a hitelintézetek egyensúlyát. A kis- és közepes (kkv) vállalkozásokat követően már a teljes vállalati hitelezés is kétszámjegyű lett. Viszont a kkv-k óvatosságára jellemző, hogy a hosszú futamidejű, kamatfixálású beruházási hiteleket rövid futamidejűekkel helyettesítik.

A bankok stabil gazdálkodásának az a fokmérője, hogy mekkora a nem teljesítő hitelek aránya. Miután a pénzintézetek ezek jelentős rézét átadták a követeléskezelőknek, így a vállalati szegmensben már csak 7, a háztartásoknál, pedig 10 százalékra mérséklődött a késedelmesen fizetők aránya. Ugyanakkor a mediterrán országokban nagyméretű nem teljesítő hitelállományok vannak a bankrendszerben, így visszafogott a hitelezés, ami gátolja a gazdaság növekedését. A visegrádi országokban viszont ezzel ellenkező folyamatok zajlanak le.

A hitelezésnél ugyanakkor elgondolkodtató, hogy az Európai Központi Bank még nem nyúlt a kamatokhoz, ugyanakkor az olasz válság hatására az ottani kötvények hozama meredeken megemelkedett. Ennek a folyamatnak a jelei már nálunk is látszik: a nemrég még 2 százalékos magyar 10 éves állampapírhozam most újra 3 százalék fölött van.

Szerző