A Stop Soros visszavonására szólítanak fel Strasbourgból

Publikálás dátuma
2018.06.01. 14:31
Dunja Mijatovic, egy 2011-es, az új média-szabályozáshoz kapcsolódó magyarországi látogatása alkalmával. Fotó: BALINT PORNECZI /
A magyar kormány törvényjavaslata jelentősen korlátozná a civil szervezetek bevándorlókat támogató munkáját, sérti az ilyen szervezetekben tevékenykedők, valamint a menedékkérők jogait - hangsúlyozta nyilatkozatában Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosa, írja az MTI.

Nyilatkozatában Mijatovic aggodalmát fejezte ki a Stop Soros törvényjavaslattal kapcsolatban, amelyet emberi jogi szempontból aggasztó fejleménynek nevezett. Véleménye szerint elfogadása esetén a rendelkezés jelentősen korlátozná az emberi jogokat védelmező civil szervezetek nélkülözhetetlen munkáját, amelynek hiánya alapvető szolgáltatásoktól fosztaná meg a menekülteket. Emellett idegengyűlöletet szíthat és bizalmatlanságot kelthet az elkötelezett emberi jogi aktivistákkal szemben - írta.

A strasbourgi székhelyű, 47 tagállamot tömörítő Európa Tanács emberi jogi biztosa úgy vélekedett, hogy meg kell akadályozni minden olyan intézkedést, amelyek korlátozzák, szankcionálják, megbélyegzik vagy hátrányos helyzetbe hozzák a migráció területén tevékenykedő civil szervezeteket és embereket. Az ilyesmi helyett a munkájukat támogató jogi környezetet kell létrehozni - jelentette ki.

Mijatovic a törvényjavaslat visszavonására szólított fel, kiemelve, hogy a magyar hatóságoknak minden nemzetközi emberi jogi kötelességüknek eleget kell tenniük és emberségesebb hozzáállást kell tanúsítaniuk a migránsok és menedékkérők szükségletei iránt.

Szerző

Durván beszólt Ivanka Trumpnak egy műsorvezető (videó)

Publikálás dátuma
2018.06.01. 11:11
Samantha Bee újságíró Fotó: AFP
Újabb botrány tört ki az amerikai médiában: Samantha Bee újságíró, televíziós műsorvezető, politikai kommentátor minősíthetetlen kifejezésekkel támadt neki Ivanka Trumpnak, az amerikai elnök, Donald Trump lányának, aki a Fehér Házban apja tanácsadója is - írta az MTI.

A Fehér Ház "aljasnak és gonosznak" minősítette Samantha Bee obszcén mondatait, amelyek a kommentátor televíziós showműsorában hangzottak el. Samantha Bee csütörtökön este bocsánatot kért, de a botrány nem csillapodik.

Konzervatív személyiségek Bee műsorának megszüntetését követelik, ahogyan történt ez a napokban Roseanne Barr műsorával az ABC televízióban, miután a magát Trump hívének mondó Barr Barack Obama volt elnök kabinetfőnökére, Valerie Jarrettre tett rasszista megjegyzéseket. Liberális médiumok is erőteljesen elítélik Samantha Bee műsorát: a CNN hírtelevízió műsorvezetője például leszögezte: nincs kettős mérce, a sértést és a kirekesztést akkor is el kell ítélni, ha liberális kommentátor az "elkövető".

A durva támadásra Ivanka Trump egy fotója teremtett alkalmat: az elnök leánya az egyik kisgyermekével fényképeztette le magát, amint átöleli. Samantha Bee erre azt mondta: "tudod, Ivanka, csodálatos ez a fotó rólad és a gyermekedről, de mint anya az anyának, hadd mondjam azt neked: csinálj valamit a papád bevándorlási politikájával." Majd rendkívül durva kifejezésekkel illette Donald Trumpot és a lányát.

A showműsort sugárzó TBS televízió vezetői közleményben kértek bocsánatot, szintén "aljasnak és megengedhetetlennek" minősítve az elhangzottakat. "Ezeknek a kifejezéseknek nem lett volna szabad adásba kerülniük. Ez a mi hibánk is, és nagyon sajnáljuk" - olvasható a televíziós csatorna közleményében. Két hirdető már csütörtökön este bejelentette: nem hirdet többé Samantha Bee műsorában.

Szerző
Témák
Ivanka Trump

Rajoy méltatlan búcsúja

Publikálás dátuma
2018.06.01. 10:53
FOTÓ: OSCAR DEL POZO / AFP
Hét év után Pedro Sánchez személyében szocialista vezetője van Spanyolországnak, miután Mariano Rajoy konzervatív kormánya tegnap megbukott.

Hiába javasolták sokan, hogy a méltósága megtartása érdekében mondjon le, mielőtt „kirúgják", Mariano Rajoy megvárta, míg kormányát tegnap megbuktatták egy bizalmi szavazáson. Ez volt az első alkalom az ország demokratikus történetében, hogy így kényszerült távozni egy miniszterelnök. Rajoy egy igen kurta felszólalásban csupán annyit mondott pénteken, hogy „demokrataként" elfogadja az eredményt, a „történteket" azonban tudja elfogadni. Hozzátette, hogy megtiszteltetés volt Spanyolország kormányát vezetni, s megköszönte a munkát pártjának, a Néppártnak (PP).

Mariano Rajoy miniszterelnöksége pont olyan szürreális véget ért, mint amilyen olykor a kormányzása volt. Míg a parlametben az – ország történetének egyik legszövevényesebb korrupciós botránya miatt – ellene beadott bizalmatlansági indítvány vitája zajlott csütörtökön, addig a volt kormányfő egy madridi étteremben bujkált, nyolc órán keresztül. A spanyol sajtóban azóta szüntelenül azzal élcelődnek, hogy a már évekkel ezelőtt béna kacsaként elkönyvelt konzervatív politikus vajon végigette-e a borsos árú degusztációs menüt, s ha igen, épp melyik fogásnál tarthatott, amikor az egyik baszk nacionalista párt, a PNV megerősítette a sajtónak, hogy támogatja a szocialista párt elnöke (PSOE), Pedro Sánchez által beadott bizalmatlansági indítványt. Ez volt ugyanis a pillanat, amikor eldőlt Rajoy sorsa: ekkor már nyilvánvalóvá vált, hogy meglesz a megbuktatásához szükséges képviselői szavazat a pénteki voksoláson. Végül 180 honatya támogatta a bizalmi voksoláson Sánchez indítványát.

Mariano Rajoy több, a Néppártot érintő botrányt megúszott az elmúlt hét évben, ám a hírhedt Gürtel-ügy végül a bukásához vezetett.

A múlt héten hoztak az ügyben ítéletet, s a szocialisták rögtön utána bejelentették, hogy beadják a bizalmatlansági indítványt, mondván, ideje, hogy a kormányfő felelősséget vállaljon, hiszen pártja politikusai közül sokan szép haszonra tettek szert a csalás során.

A radikális baloldali Podemos hamar támogatásáról biztosította a szocilaista vezetőt, Sánchezt, a centrista Ciudadanos azonban már az elején jelezte, hogy nem áll be mögé. Csütörtökig kérdéses volt, hogy Sánchez megszerzi-e a kis – katalán és baszk – nacionalista pártok támogatását, s ez végül sikerült.

Igen eseménydús napok elé néznek Madridban. Pedro Sáncheznek először is mihamarabb kormányt kell alakítania – ez a jövő héten történhet meg –, hiszen az elejétől kezdve leszögezte, hogy nem szorgalmazza az előrehozott választásokat: kormányozni akar. Bár régóta áhítozik rá, nem könnyű időszakban veszi át az ország vezetését. A legégetőbb problémák között van Katalónia helyzete. Bár öt hónap után végre van vezetője az autonóm régiónak, a társadalom rendkívül megosztott, s az elszakadást követelők továbbra is hangosak. Sánchez csütörtöki felszólalása során gondosan ügyelt rá, hogy gesztusokat tegyen a katalán nacionalista pártok felé. Szorgalmazta a dialógust, de szigorúan az alkotmány keretei között. Mint mondta, Rajoyjal ellentétben azon lesz, hogy hidakat építsen. Kérdés azonban, hogy a jövőben miként tudja majd kezelni a kényes helyzetet.

Sánchez előtt továbbá az is nagy kihívásként tornyosul, hogy az emberek elfogadják hiteles vezetőként – mutatott rá pénteki szerkesztőségi cikkében az El País, hangsúlyozva, hogy Rajoy távozása nem jelent stabilitást. Mint a spanyol napilap szerzője hangsúlyozza, az, hogy Sánchez nem hajlandó választásokat kiírni, csupán azt bizonyítja, hogy nem bízik magában, s nem bízik a választókban sem. „Mindegy, hogy Rajoy vagy Sánchez ül a kormánynál, mindketten egy szörnyű végzet felé kormányozzák a hajót. Egyikük sem foglalkozott soha az állampolgárok érdekeivel” – hangzika az El País értékelése.

Frissítve: 2018.06.01. 17:08