Leállt a forgalom a teljes ukrán-magyar határon

Publikálás dátuma
2018.06.01. 18:06
Illusztráció: Németh András Péter

Szünetelt a járművek és a gyalogosok ki- és beléptetése minden magyar-ukrán közúti határátkelőhelyen az ukrán határőrizet számítástechnikai rendszerének meghibásodása miatt – írta az MTI. A hibát elhárították, a határátléptetés ismét megindult a magyar-ukrán határátkelőhelyeken.

Már a műszaki hiba előtt is erős volt a forgalom a magyar-ukrán határszakaszon, de a leállás miatt nem nőtt a torlódás. A rendőrség Határinfo oldala szerint jelenleg a záhonyi, a beregsurányi és a barabási határállomáson kell harminc-százhúsz perces várakozási időre számítani. 

A rendőrség azt tanácsolja az utazóknak, hogy elindulás előtt tájékozódjanak az aktuális határhelyzetről.

Szerző
Frissítve: 2018.06.01. 20:17

Bajnai tavaly sem felejtette el az Együttet - Adakozás a pártnak

Publikálás dátuma
2018.06.01. 17:56
Egy közös ellenzéki megmozdulás idén márciusban FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
A Hivatalos Értesítő legfrissebb számából kiderül, kik azok a magánszemélyek, akik félmillió forintnál többet adományoztak az adott szervezetnek 2017-ben.

A Jobbik tavalyi pénzügyi kimutatása például rögzíti, hogy hiába került az elmúlt időszakban többször is összetűzésbe Morvai Krisztina pártja vezetőségével, a Jobbik EP-képviselője még 2017-ben is támogatta az ellenzéki pártot 2,1 millió forinttal. A legtöbbet Szabó Gábor pártigazgató adományozta, ő 4 millió forinttal segítette a Jobbikot, míg Balczó Zoltán EP-képviselő és Nyikos László volt parlamenti képviselő Morvaihoz hasonlóan több mint kétmillió forinttal járult hozzá a szervezet működtetéséhez.

A Demokratikus Koalíciónál Varju László alelnök a rekorder, aki 1,3 millió forintot utalt pártjának, de szorosan mögötte következik Vadai Ágnes frakcióvezetőhelyettes, Molnár Csaba EP-képviselő, valamint Oláh Lajos parlamenti képviselő. Gyurcsány Ferenc pártelnök 600 ezer forinttal támogatta a DK-t.

A Párbeszédnél Jávor Benedek EP-képviselő csaknem másfél millió forinttal, míg Szabó Tímea társelnök 500 ezer forinttal segítette pártját.

Az LMP-ben is az uniós képviselőnek köszönhetik a legtöbbet: Meszerics Tamás két és fél millió forintot adott a pártnak. Hadházy Ákos volt társelnök 715 ezer, míg Szél Bernadett csaknem egy millió forintot adományozott.

A szocialistáknak van a legtöbb adakozó politikusa: összesen 43-an küldtek 2017-ben félmillió forintot meghaladó összeget az MSZP-nek. Ujhelyi István és Szanyi Tibor, a két EP-képviselő emelkedik ki a mezőnyből, előbbi csaknem hat millió forintot, utóbbi pedig majdnem 3,5 millió forintot adott a pártnak.

A megszűnés előtt álló Együttet még 2017-ben is támogatta Bajnai Gordon volt miniszterelnök, 700 ezer forinttal. 

Szerző

Két kihívója is van Fekete-Győrnek

Publikálás dátuma
2018.06.01. 16:54
Fotó: Tóth Gergő

Elindul a Momentum Mozgalom elnöki pozíciójáért Fekete-Győr András, a párt eddigi elnöke, de két kihívója is akad: az Azonnali.hu úgy tudja, egyikük a párt alapításában részt vevő Nemes Balázs, aki a Momentum pécsi képviselőjelöltje volt a választáson, a másikuk pedig Dukán András Ferenc, aki a párt elnökségi tagja volt a vezetés lemondásáig.

Nemes Balázs az indulást bejelentő belső üzenetben arról beszélt, hogy látja a szervezet előnyeit és problémáit, a legfontosabbnak pedig a vidéki alapszervezetek, ezen belül is az egyetemvárosokban működő alapszervezetek felfuttatását tartja. Úgy véli, önbecsapás, hogy a Momentum országos párt, szerinte ezen valójában még sokat kell dolgozni: a cél az, hogy legalább minden megyeszékhelyen legyen működő alapszervezet.

Dukán András Ferenc pedig közölte, hogy nem tart jó irányba a párt, veszít a mozgalmi erejéből és a hitelességéből, ennek pedig a centralizáció az oka. Ő egy bátor mozgalmat képzel el, ami nem fél megosztó kérdésekben is egyértelmű állásfoglalásokat tenni, alulról építkezik és az őszinteséget képviseli.

Fekete-Győr András indulása bejelentésekor egy belső fórumon arról beszélt, hogy két év elnökség és a kampány után végre volt ideje pihenni és átgondolni a dolgokat. Elmélyülés, megismerés, újratöltődés, tervezés, továbbmenés – szerinte a pártnak is erről szól most ez az időszak.

Az elnökön kívül négy elnökségi tag van a Momentumban, ezekre a pozíciókra a portál információi szerint legalább tízen pályáznak, köztük a párt egyik ismertebb arca, Hajnal Miklós, illetve Benedek Márton, a Momentum óbudai képviselőjelöltje.

A párt a portál kérdésére hivatalosan annyit válaszolt, hogy minden pozícióért nagy verseny van, többen gondolkoznak az induláson. Amíg a pályázati időszak június harmadikán le nem zárul, addig nem tudhatják biztosan, kik adják be a pályázatukat, és kik nem.

Szerző