Közös tiltakozásra hív a PDSZ

Publikálás dátuma
2018.06.02. 07:08
Tüntetés tavaly áprilisban - Forrás: PDSZ/Facebook

Tiltakozik az alaptörvény újabb módosítása ellen a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), és erre szólítja fel a szakszervezeti konföderációkat is. A tömörülés úgy látja, hogy az alaptörvény hetedik módosításának javaslata veszélyezteti például gyülekezés vagy a független bíráskodás alapjogát.

A PDSZ tegnapi közleménye szerint a 4. cikk (amely úgy módosulna, hogy a véleménynyilvánítás szabadsága és a gyülekezési jog gyakorlása nem járhat mások magán-és családi életének, valamint otthonának sérelmével) látszatra elfogadható elvárás lenne, ám végső soron az vezethető le belőle, hogy tiltakozó rendezvények nem lehetnek majd magánlakások hallótávolságában.

A 6. cikk arra teremt lehetőséget, hogy különváljon a rendes bíráskodás és az úgynevezett közigazgatási bíróság jogintézménye. "Félő, hogy a mai helyzetben a politikai hatalomgyakorlás egyik eszközével van dolgunk, nem szakmailag indokolt megoldásról" - írta a szakszervezet országos választmánya. Szerintük a 7. cikk is az igazságszolgáltatás befolyásolására tett kísérletet, hiszen a bírói mérlegelés hagyományos eszköztára helyett ítélethozatalkor a fő igazodási pont az alkalmazott jogszabály indoklása lesz.

A PDSZ a hazai szakszervezeti konföderációk mellett a nemzetközi társ-szakszervezeteket is megkeresi, kikérve véleményüket a javaslatok és a jogállamiság viszonyáról. Véleményüket az országgyűlési képviselőknek is eljuttatják majd.

Szerző
Témák
PDSZ tiltakozás

7-en a 7-ről - Ön meg szokott állni a Stop táblánál?

Publikálás dátuma
2018.06.02. 07:07

Arató András, Klubrádió

A minap séta közben egy újlipótvárosi alagsori ablakon egy megállni tilos táblát fedeztünk föl. Szabályosan parkolt előtte egy autó. Unokám érdeklődő kérdésére azt válaszoltam, hogy ez a tábla csak az alagsori bérlő vágyait fejezi ki, nincs senkire nézve sem kötelező hatálya. Olyan, mint a „stopsoros”.

Avar János, újságíró

Bizony, s amint látom, kormányfőnk is, ha a Néppárt állítja elé a stop táblát. Ki is hagyta a civilszervezeteket a Stop Sorosból, jobb híján és a megtorpanás leplezésére a civileket fenyegeti. Mint Petőfi juhásza, aki elkeseredésében nagyot üt botjával a szamár fejére. Kínos Oroszlánszívű helyett Nyúlszívű Viktorként pózolni.

Bolgár György, rádiós újságíró

Miért? Nem kellene? Nekem az a tapasztalatom, hogy akkor is meg kell állni, ha nincs kinn a tábla, mert a kormánynak mindenütt elsőbbsége van. Ők nem ismernek semmilyen szabályt, legföljebb azt, amit ők alkotnak és azt a táblát, amit ők raknak ki. De ha még így sem érik el azt, amit akarnak, akkor a saját stop-táblájukon is átrohannak. Tankkal persze könnyű. A tank alatt átkúszni kicsit nehezebb.

Farkasházy Tivadar, Hócipő

A Stop táblák az USA-ban a legérdekesebbek, számtalan helyen négy stoptábla van egy kereszteződésnél, hogy mindenki vigyázzon. Nálunk mindenki rögtön belehajtana, ám ott se várnak az ítélet napjáig, hanem udvarias intésekkel, kézmozdulatokkal jelzik, szerintük milyen sorrendben a legbiztonságosabb. Lassan nálunk is a beintés lesz az egyetlen lehetőség. Semmit nem érünk el vele, de legalább jólesik. Bár már nagyon vigyáznak, hogy minél kevesebb helyen legyenek kénytelenek találkozni nem rájuk szavazókkal.

Friss Róbert, újságíró

Ha nincs fal utána, akkor soha.

Horváth Zoltán, újságíró

Egy szabály betartásának hatékonysága attól függ, hogy mindenki követi-e. Namármost, ha a polgár azt látja, hogy a kormánya például egyetlen Stop-táblánál sem áll meg, könnyen maga is feleslegesnek vélheti az ilyesfajta úti-akadékoskodásokat. A kérdés ilyenkor már csupán az, kinek, mikor és mekkora baja származhat ebből? Én egyelőre még mindig megállok. De már lazulok...

Veress Jenő, a Népszava főmunkatársa

Régi rossz szokásom, hogy igen. De ha a Soros stopra tetszenek gondolni, értem, hogy mit akarnak: vágtatni a gyűlöletparipán. De, hogy magyarságukért harcoló igaz magyar embereket vezető igaz magyar emberek ne találtak volna egy magyar szót neki abraknak? Mondjuk: „állj meg, Soros, az anyád jóistenit!” Az egész úgyis csak hazai használatra alkalmas. Vagy arra se.

Szerző

Jobbik - Máma már nem hasad...

Publikálás dátuma
2018.06.02. 07:06
2014-ben nagy boldogan a parlamentben - Népszava fotó

A kormánypárti "sajtó" megszámlálhatatlan hazugságai és bomlasztási kísérlete ellenére természetesen eszünk ágában sem áll elhagyni a Jobbik parlamenti frakcióját - így reagált Hegedűs Lorántné, Volner János, Szávay István és Apáti István az Origó cikkére. A kormányportál arról írt, hogy a Jobbik négy országgyűlési képviselője Dúró Dóra kizárása után kilépne a párt parlamenti frakciójából.

Hiába az egyértelmű közlemény, a Jobbiknál mozgalmas napok következhetnek. Erre utalt Gyöngyösi Márton, a párt frakcióvezetője és elnökhelyettese, amikor a HírTv-ben azt mondta: "természetesen azt szeretném, ha Toroczkai Lászlót kizárnák a Jobbikból". Gyöngyösi úgy vélte, hogy Dúró Dórának figyelembe kell vennie férje, Novák Előd kezdeményezését, amely szerint 2010-ben, 2014-ben és 2018-ban is minden frakciótag esküt tett a Szent Korona előtt. Megfogadták, hogy "amennyiben a Jobbik Országos Elnökségének kétharmados döntése szerint alkalmatlanná válok, úgy képviselői mandátumomat azonnal visszaadom." Dúró a Facebookon annyit reagált, hogy elképesztő nyomás nehezedik rá a Jobbik tagságából, hogy ne mondjon le a szerinte koncepciós eljárásban, joggal való visszaéléssel hozott döntést nyomán. - Esküm ritkában idézett, első háromnegyedének szintén igyekszem megfelelni. (..) Ellenállok minden anyagi és hatalmi csábításnak, nem engedek semmilyen külső nyomásnak és fenyegetésnek, óvom és védem nemzetemet a hazugságtól, a nélkülözéstől és a szolgaságtól. (..) - írta Dúró Dóra.

Szerző