Nyomás alatt tartják Phenjant

James Mattis amerikai védelmi miniszter azt közölte, az Egyesült Államok mindaddig nyomás alatt tartja Észak-Koreát, amíg az ország nem tesz visszavonhatatlan és egyértelmű lépéseket a nukleáris leszerelés felé. Hozzátette, egyelőre a Phenjannak szemben hozott ENSZ határozatok is érvényben maradnak. Mindezt Szingapúrban jelentette ki, amikor japán és dél-koreai kollégájával folytatott megbeszéléseket.

Donald Trump amerikai elnök pénteken erősítette meg, hogy megtartják a június 12-re, Szingapúrba tervezett csúcstalálkozót az észak-koreai vezetővel, Kim Dzsong Unnal. Egy héttel korábban, csütörtökön Trump lemondta a találkozót.

Onodera Icunori japán védelmi miniszter azt követelte, továbbra is lépjenek fel keményen a sztálinista állammal szemben. Utalt arra, a korábbi tapasztalatok azt mutatják, nem szabad Phenjant már tárgyalási készségéért jutalmazni. Az országnak konkrét lépéseket kell tennie nukleáris fegyverarzenálja és ballisztikus rakétarendszere leépítésére.

Más irányvonalat követel Dél-Korea. Szong Joung Mu védelmi miniszter szerint bizalommal kell közeledni Észak-Koreához. Szöul egyértelműen a tárgyalásokra épít. A védelmi tárcavezető annak a véleményének adott hangot, ha megkérdőjelezik Kim Dzsong Un tárgyalási készségét, azzal a teljes párbeszéd sikerét kockára teszik. Elismerte ugyanakkor, vannak különbségek abban a kérdésben, milyen mértékben szabaduljon meg atomfegyvereitől Phenjan. Ugyanakkor kiemelte azt is, hogy a tárgyalások során nem szabad a legutóbb felmerült véleménykülönbségekre koncentrálni.

A közeledésben fontos előrelépés az is, hogy a két Korea múlt héten megállapodott abban: újabb találkozót tartanak a koreai háború (1950-1953) során szétszakított családok számára, emellett pedig júniusban magas rangú katonai találkozót is terveznek.

Hogy Phenjan ezúttal komolyan gondolja a közeledést, az is jelzi, Észak-Koreában hatalmas poszterek jelentek meg, amelyek az április 27-i panmindzsoni deklarációt hirdetik. A két koreai vezető, Kim Dzsong Un és Mun Dzse In ekkor állapodott meg egyebek mellett arról, hogy még az idén békemegállapodás születik a két ország között.

Szerző
2018.06.04 07:39

Felszálló utasszállító gázolt halálra egy férfit Oroszországban

Publikálás dátuma
2018.11.21 13:22

Fotó: AFP/ VASILY MAXIMOV
Az Athénba tartó gép a kifutópályán ütött el egy embert.
Utasszállító gázolt halálra egy férfit a Seremetyjevói nemzetközi repülőtéren, a kifutópályán – mondta a TASZSZ hírügynökségnek a repülőtér PR-igazgatója. Szavai szerint az Athénba tartó repülőgép személyzete helyi idő szerint 20 óra 10 perckor jelentette a légi irányításnak az ütközést. Az elgázolt férfit azonosították, az esetről tájékoztatták a rendőrséget. A balesetben egy örmény férfi vesztette életét, akit a hírek szerint kitoloncoltak Spanyolországból, és a hazájába akartak vinni, ám megszökött.
2018.11.21 13:22

Ez az igazi rejtély: miért egy osztrák ékszerész furikázik a nagykövet luxusautójával

Publikálás dátuma
2018.11.21 13:17

Fotó: Wikimedia Commons/ Mr.choppers
Vajon milyen szívességért adja kölcsön évekre valaki sok tízmilliós járgányát (diplomata rendszámmal együtt) - ez a kérdés foglalkoztatja az osztrák sajtót.
A volt bécsi nagykövet autójaként azonosította a magyar külügyi tárca azt a mintegy 80 millió forintba kerülő Aston Martin Vanquisht, amit az egyik osztrák lap szúrt ki. A személygépkocsi nem a KKM tulajdona, a volt bécsi nagykövet magánforrásból magánhasználatra vásárolta, határolódott el a luxusautótól a tárca és ki is lökte állományából a diplomatát, írja a hvg.hu. Csakhogy a Die Presse most azt írja: egy osztrák ékszerész használja az ominózus négykerekűt. Az persze önmagában jogos kérdés, honnan van pénze egy havi nettó 5-6000 eurós (mintegy 1,9 millió forint) fizetést húzó nagykövetnek 250 ezer eurós gépkocsira. És az sem érdektelen, hogy amennyiben egy nagykövet hivatali idejében, ám magánszemélyként vásárol ilyet, és kér rá diplomata-rendszámot, az nem tűnik fel a külügynek. De az igazi kérdés az: miért adja kölcsön évekig egy idegennek (diplomata-rendszámmal együtt.
 Az osztrák sajtó azt pedzegeti, lehet, hogy adó- és áfacsalási ügy áll a háttérben, a diplomaták ugyanis illetékmentesen vihetnek be gépkocsit abba az országba, ahol dolgoznak – cserébe viszont legalább három évig nem adhatják el a járművet. Az viszont kevéssé életszerű, hogy egy nagykövet ilyen, a funkciójához és fizetéséhez képest pitiáner ügybe bonyolódjék – néhány ezer vagy akár tízezer euróért nem érdemes ekkorát kockáztatni. Könnyen lehet, hogy a gyémánt- és ékszerkereskedőnek így fizettek az egyéb szolgálataiért.
2018.11.21 13:17