"Mindent köszönök fiúk! Jó volt veletek" - Öngyilkos lett a túlterheltségre panaszkodó tűzoltó

Publikálás dátuma
2018.06.04. 11:35
Képünk illusztráció AFP Fotó: Massoud Hossaini
Örök nyugalomra helyezték Nagy Lajos tűzoltó századost, aki halála előtt búcsúlevelében írt a munkahelyi problémáiról, és üzent a kollégáinak is – írja a Lánglovagok.hu.

A portál beszámolója szerint június 1-jén helyezték örök nyugalomra a Veszprémi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság műszaki biztonsági tisztjét. Nagy Lajos tűzoltó százados a tűzoltólaktanyában önként vetett véget életének. A temetésen a katasztrófavédelem hivatalosan nem képviseltette magát, a megyei igazgató el se ment, és a veszprémi tűzoltóparancsnok is csak civilben jelent meg. Ott volt sok jelenleg szolgáló hivatásos tűzoltó, de ők is csak magánemberként.

A ravatalozónál szirénaszó is felharsant. Garabics Tibor nyugalmazott tűzoltó ezredes, egykori veszprémi tűzoltóparancsnok búcsúbeszédében kijelentette: felháborító, és ő szégyelli magát azért, hogy a temetésen a katasztrófavédelem hivatalosan nem képviseltette magát. Ha már a szervezet nem vesz méltó búcsút az elhunyttól, akkor megteszik ezt a nyugállományban lévő tűzoltók - tette hozzá.

Az egykori parancsnok felszólalása után Sümegi Imre nyugalmazott tűzoltó százados, volt szolgálatparancsnok mondott búcsúbeszédet, majd ismét Garabics Tibor emelkedett szóra: mélységesen szégyellje magát, aki a Blikknek azt az álinformációt adta, hogy Lajos öngyilkosságához anyagi problémák vezettek - mondta. Az egykori parancsnok kijelentette, hogy a férfinak sosem volt hitele, mindent akkor vett csak meg, amikor már összegyűjtötte rá a pénzt. Garabics Tibor arra is célzást tett: a dezinformáció a vezetés részéről jöhetett, hogy ne kerüljön nyilvánosság elé, valójában munkahelyi okok vannak az öngyilkosság mögött.

A portál szerint a férfi a halála előtt két búcsúlevelet írt, ezek közül egyik a katasztrófavédelem vezetésének szólt.

Tisztelt Munkáltatóm!!!!

A munkám során olyan helyzetbe kerültem a cégnél, hogy egész egyszerűen nem látok más kiutat, mint az öngyilkosságot.
Akkora terhelést kaptam a cégnél, hogy nem bírtam megbirkozni vele. Olyan szintű elmaradásom van a munkámban, hogy azt már semmiképpen nem tudom helyrehozni.
Ezekért az elmaradásokért ÉN VAGYOK A FELELŐS, senki más.

Akkora hibákat vétettem, amelyekért másképpen nem tudom vállalni a felelősséget.

Nem tudom, hogy mennyire igazságos az, hogy ebben a beosztásban azoknak is ugyanannyi határidejük van egy munka elvégzésére, akiknek csak 2 szerük van és 30-35 emberük, mint nekem, akinek 15 szere és 90 embere van. Sokszor egész egyszerűen nem tudtam, hogy minek álljak neki, mert mire végigmentem a folyosón, vagy átértem a raktárból az irodába, már 2 vagy 3 újabb feladatot kaptam. Egyszerre, egy időben 2-3 helyen kellett volna lennem. Ez meg ugye nem lehetséges, tehát valamit csak el kellett hagyni.

Ha meg olyan dolgokat hagyok el, mint amilyeneket sikerült, akkor meg felelősségre vonnak, hogy miért nem végeztem el ezeket. Az meg senkit nem érdekel, hogy nem volt rá időm és energiám még azzal is foglalkozni. Ebben az új rendszerben egy bizonyos beosztású emberre, emberekre akkor mennyiségű munkát sóznak rá, hogy úgy érzi, hogy őneki be kell érni reggel fél nyolcra, és hazamehet valamikor este 6-kor, 7-kor. Vagy ha nyugodtan akar dolgozni, akkor bemegy hétvégén, és akkor meg tudja csinálni nyugodtan. Gyakorlatilag tavaly szeptember eleje óta minden munkanap dolgoztam, szabadság nélkül. A decemberi 9 napot nem számolom szabadságnak, mert akkor ebből a 9 napból 6 napot bent voltam dolgozni. Meg lehet nézni a 2017-es kulcsnyilvántartó könyvben, mikor vettem fel a kulcsdobozomat, az a valódi, nem a munkaidő nyilvántartás.

[...]

A fiúkhoz lenne még egypár szavam.

Próbáljatok meg TŰZOLTÓNAK maradni, de ne pufogjatok már annyit. Ha valamit meg kell csinálni a laktanyában, akkor magatoknak csináljátok. Ez régen is működött, most miért nem tudjátok ezt csinálni???

[…]
Mindent köszönök fiúk! Jó volt veletek. Kár hogy így alakult.

Nagy Lajos

Szerző

Pintér családi cége szerezte meg Kulka János házát

Publikálás dátuma
2018.06.04. 10:41
Vállvetve/ Orbán Viktor miniszterelnök és Pintér Sándor belügyminiszter - Fotó: Tóth Gergő
Mint a a Népszava is megírta, Kulka János szabadulni akar a "stroke előtti idők" emlékétől, és ha már új életet kényszerített rá a sors, akkor legyen az teljesen új. Ennek részeként jogilag is felmondott a Katona József Színházban, és - írta meg pénteken a Blikk - eladta amúgy nagyon szeretett budai házát is.

A hvg.hu információi szerint a bulvárlap  által csak "ékszerdoboznak" nevezett "nagyon jó helyen található"  budai villát az a cég szerezte meg, amely a belügyminiszter lányainak többségi tulajdonában van. A kft.-ben egy ciprusi hátterű cég a kisebbségi tulajdonos, Pintér felesége pedig az ügyvezető. Az adásvételt 2017 utolsó napjaiban jegyezték be, vagyis - hívja fel a figyelmet a portál - a bulvárlap sugalmazásával szemben, nem mostanában történt.

A ház kizárólagos tulajdonosa az Immobil 2000 Kft., a valóban Buda egyik legfrekventáltabb részén található a 252 négyzetméteres ingatlan teljesen tehermentes. 

A hvg.hu felvázolja a Pintérhez köthető cég izgalmas politikai hátterét, a teljes cikk itt olvasható. 

Szerző

Késnek a vonatok a miskolci vonalon

Publikálás dátuma
2018.06.04. 10:19
Illusztráció/Népszava
Műszaki hiba miatt a Budapest–Hatvan–Miskolc vonalon közlekedő vonatok menetideje 30-40 perccel is megnőhet, egyes elővárosi vonatok pedig nem közlekednek hétfőn napközben – közölte a Mávinform az MTI-vel.

Aszód és Tura között kábelzárlat miatt meghibásodott egy biztosító berendezés, ezért napközben a több száz méter kábelt kell kicserélni. A munkálatok alatt a biztosító berendezés nem működik teljes körűen, ami lassítja az arra közlekedő vonatok haladását. A torlódások és nagyobb késések elkerülése érdekében a Budapest–Hatvan vonalon egyes elővárosi vonatok hétfőn napközben kimaradnak a menetrendből. 

A vonatszerelvény fordulók miatt ez a korlátozás kihatással lesz a Budapest–Sülysáp közötti vonatközlekedésre is, néhány sülysápi személyvonat sem közlekedik majd – írták. 

Az utasok a térképes Vonatinfó applikáción tájékozódhatnak.

Szerző