Előfizetés

Pintér családi cége szerezte meg Kulka János házát

Publikálás dátuma
2018.06.04. 10:41
Vállvetve/ Orbán Viktor miniszterelnök és Pintér Sándor belügyminiszter - Fotó: Tóth Gergő
Mint a a Népszava is megírta, Kulka János szabadulni akar a "stroke előtti idők" emlékétől, és ha már új életet kényszerített rá a sors, akkor legyen az teljesen új. Ennek részeként jogilag is felmondott a Katona József Színházban, és - írta meg pénteken a Blikk - eladta amúgy nagyon szeretett budai házát is.

A hvg.hu információi szerint a bulvárlap  által csak "ékszerdoboznak" nevezett "nagyon jó helyen található"  budai villát az a cég szerezte meg, amely a belügyminiszter lányainak többségi tulajdonában van. A kft.-ben egy ciprusi hátterű cég a kisebbségi tulajdonos, Pintér felesége pedig az ügyvezető. Az adásvételt 2017 utolsó napjaiban jegyezték be, vagyis - hívja fel a figyelmet a portál - a bulvárlap sugalmazásával szemben, nem mostanában történt.

A ház kizárólagos tulajdonosa az Immobil 2000 Kft., a valóban Buda egyik legfrekventáltabb részén található a 252 négyzetméteres ingatlan teljesen tehermentes. 

A hvg.hu felvázolja a Pintérhez köthető cég izgalmas politikai hátterét, a teljes cikk itt olvasható. 

Késnek a vonatok a miskolci vonalon

Publikálás dátuma
2018.06.04. 10:19
Illusztráció/Népszava
Műszaki hiba miatt a Budapest–Hatvan–Miskolc vonalon közlekedő vonatok menetideje 30-40 perccel is megnőhet, egyes elővárosi vonatok pedig nem közlekednek hétfőn napközben – közölte a Mávinform az MTI-vel.

Aszód és Tura között kábelzárlat miatt meghibásodott egy biztosító berendezés, ezért napközben a több száz méter kábelt kell kicserélni. A munkálatok alatt a biztosító berendezés nem működik teljes körűen, ami lassítja az arra közlekedő vonatok haladását. A torlódások és nagyobb késések elkerülése érdekében a Budapest–Hatvan vonalon egyes elővárosi vonatok hétfőn napközben kimaradnak a menetrendből. 

A vonatszerelvény fordulók miatt ez a korlátozás kihatással lesz a Budapest–Sülysáp közötti vonatközlekedésre is, néhány sülysápi személyvonat sem közlekedik majd – írták. 

Az utasok a térképes Vonatinfó applikáción tájékozódhatnak.

A bombának hitt ananász

Szép Krisztina írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2018.06.04. 07:11
Tóth Ákos alapítványa nyolc éve segít.
A mélyszegénységben élő több száz gyerek semmit nem eszik péntek délutántól hétfő reggelig. Őket segíti az Age of Hope Alapítvány, adományokkal és élménytáborokkal.

Sopronban kezdett ápolóként Tóth Ákos, az Age of Hope Alapítvány kuratóriumi elnöke és szakmai vezetője, de egy súlyos gerincsérülés miatt szakmát kellett váltania. Így lett egy gyerekotthonban betegszobai ápoló, később sport- és gyógymasszőr. Több gyermekvédelmi szervezetben is dolgozott, 22 évesen pedig már táborokat szervezett. Saját alapítványa, az Age of Hope lassan nyolc éve működik. Első akciójuk a vörösiszap-katasztrófához kötődött. Mint mondja, „ekkor sikerült egy helyre koncentrálni a segítő energiákat és egységes szervezetté kovácsolódniuk”.

Az Age of Hope fő profilja a hátrányos helyzetű – bántalmazott vagy mélyszegénységben élő – gyermekek támogatása, adományokkal és élménytáborokkal. Fő szezonjuk a tavasz és a nyár, ilyenkor szervezik a legtöbb kirándulást és tábort. A következő fontos feladatuk az augusztus végi-szeptember elejei tanszergyűjtés, amit szintén a mélyszegénységben élő gyerekeknek juttatnak el.

– Nem sokkal ezután már kezdődik a téli időszak. Ilyenkor sok gyerek csak azt eszi, amit az iskolában kap, vagyis péntek délutántól hétfő reggelig éhezik. Ezért ezekre a helyekre mindig viszünk magas kalóriatartalmú kekszeket, lekvárt vagy csokikrémet. Nem szabad elfelejtenünk a minőségi éhezést és az alultápláltságot sem. Ezért a karácsonyi cipősdobozokba például mindig csempészünk vitamint is - mondja Tóth Ákos.

Az alapítvány télen jótékonysági főzéseket is szervez partnerszervezeteikkel. Ilyenkor akár 12-14 bográcsban rotyog az étel, amit aztán Budapest Bike Maffia szállít a hajléktalanoknak és a családok átmeneti otthonába. Tavaly például 800 éhes szájat etettek így.

Az Age of Hope-osok több száz gyermeket segítenek, az idén százan táborozhatnak majd velük. Állami segítséget és pályázati pénzeket nem kapnak, költségvetésük magán- és céges adományokból jön össze, sokszor pedig Ákos „összemasszírozza” a pénzt, hetente háromszor ugyanis még mindig a szakmájában dolgozik. Emellett két napot van szolgálatban egy állami gyermekotthonban. Az Age of Hope-os ügyeket szabadidejében, maga végzi, fizetett alkalmazottja nincs. Az önkéntesek többsége diák, először az ötvenórás kötelező közösségi szolgálatára jöttek, de sokan már négy-öt éve besegítenek. Fontos tudniuk az önkénteseknek, hogy minden évben kicsit többet tehetnek hozzá a gondozott gyerekek életéhez, de például nem fegyelmezhetik őket. Mivel pedig kötődészavaros gyerekekről van szó, nem ölelgethetik, puszilgathatják őket.

– Ha csak evésről beszélünk, akkor is egyértelmű, nagyon beszűkül a hátrányos helyzetű gyerekek ízlésvilága – folytatta az Age of Hope szakmai vezetője. – A zsíros vagy cukros kenyéren kívül nem sok ételt ismernek, a párizsi nekik kuriózum. Éppen ezért nem adhatunk nekik bármilyen ételt. Nem vagyok gyorsétterempárti, de néha oda is elviszem őket. Látni kéne azt az undort, ahogy az olvadt sajtot leveszik a szendvicsről, mert nem ismerik. Előfordult, hogy az egész ananászról azt hitték, bomba, és elszaladtak.

(A teljes cikk a júniusi BBC Goodfoodban olvasható.)