Előfizetés

Csütörtökön döntenek Toroczkai László kizárásáról

Publikálás dátuma
2018.06.04. 14:36
Forrás: Facebook/Szávay István

Csütörtökön dönt a Jobbik etikai bizottsága Toroczkai László kizárásáról – mondta a párt országgyűlési képviselője a Hír TV reggeli műsorábanSzávay István szerint a platformalakítás már egy nyílt szembeszegülés volt.

Ugyanakkor a Jobbik alapítója jogosnak nevezte a korábbi elnökjelölt kritikáinak egy részét is, és arról is beszélt, hogy túlzásba vitték a néppártosodást.

Folytatódik a szúnyogirtás a Balatonnál és a Tisza-tónál

A héten a Balatonnál és a Tisza-tónál folytatódik a szúnyogirtás, más területekkel együtt összesen mintegy 35 ezer hektáron - tájékoztatta hétfőn az MTI-t az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes-szóvivője.

Mukics Dániel közölte: az esős idő miatt több helyen új tenyészőhelyek alakultak ki, főleg a Balatonnál és a Tisza-tónál, ezért ezekben a térségekben légi permetezést végeznek. Ugyanakkor Sopron és Komárom térségében, a Szigetköznél és a Csepel-szigeten az elszórt, kisebb tenyészőhelyekre a földről juttatják ki az irtószert.

Továbbá több Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen lesz légi és földi kémiai beavatkozás, emellett Csornánál, Győrnél, és Budapesten a III., IV., XIII., XVII., XXII., XXIII. kerületekben fognak a földről permetezni. A kifejlett szúnyogok ellen deltametrin hatóanyagú általános rovarirtó készítményt használnak, de minimális mennyiséget, négyzetméterenként kevesebb, mint 0,0001 gramm hatóanyagot juttatnak ki belőle. Az irtószer melegvérűekre, így emberre és háziállatokra még hosszútávon sem veszélyes, és a növényzetet sem károsítja. A kémiai szúnyoggyérítés csak a települések belterületein és az üdülő övezeteken zajlik, így a kezelések környezeti hatása csekély, még a lakott területen élő madarak táplálékát sem veszélyezteti- sorolta a helyettes szóvivő.

A múlt héten mind a 178 településen és Budapest hét kerületében sikerült a tervezett kezeléseket elvégezni, így több mint 45 ezer hektáron permetezték a vérszívókat. A katasztrófavédelem honlapján elérhető a szúnyoggyérítés heti programja, vagyis az, hogy melyik településen, melyik napon lesz permetezés. Az önkormányzatok a központi program mellett saját költségvetésük terhére önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést - közölte Mukics Dániel.

Újra járnak a vonatok a keszthelyi vonalon

Publikálás dátuma
2018.06.04. 13:03
Népszava illusztráció

Nem jártak a vonatok a keszthelyi vonalon Kiscséripuszta és Lepsény között, mert hétfő délelőtt teherautó ütközött egy vonattal – közölte a Mávinform az MTI-vel. 

A közleményben azt írták, a teherautó a piros jelzés ellenére hajtott át az átjárón. A balesetben senki nem sérült meg. A hatósági intézkedések ideje alatt a Budapest–Siófok–Balatonszentgyörgy vonalon hosszabb menetidővel kellett számolni.

A Mávinform később közölte, hogy a keszthelyi vonalon újra járnak a vonatok, és a menetrendszerű közlekedés fokozatosan áll helyre. A vasúttársaság arra kéri az utazókat, hogy tájékozódjanak a térképes Vonatinfó applikáción.