Előfizetés

1500 milliós uniós támogatást bukhat Magyarország

Publikálás dátuma
2018.06.04. 14:44
Illusztráció: Népszava
Az Európai Bizottság az intézményrendszer vizsgálata után az uniós támogatások egy részének megvonását, 10 százalék átalánykorrekciót javasol: 100-150 milliárd forint lehet a büntetés - értesült a 24.hu.

Novemberben jártak Budapesten az Európai Bizottság auditorai, hogy 1200 milliárd forint összértékű közbeszerzést vizsgáljanak meg nagyítóval a 2015 és 2017 közötti időszakból. Úgy festett, nem vaktában választották a vizsgálni valót, a 34 kiválasztott projekt fele például olyan építési beruházás volt, amelynek a szerződéses ára rendre 20-70 százalékkal meghaladta a közbeszerzési felhívásban becsült értéket.

Ezekből a konkrét esetekből próbálták megállapítani, megfelelő-e az uniós támogatású projektek hazai közbeszerzési rendszere, különös tekintettel az ellenőrzésre. Minden jel arra vallott, hogy a legrosszabb is megtörténhet, azaz a 2014-2020 közötti finanszírozási időszak összes uniós támogatásának a folyósítását felfüggesztheti a bizottság.

A napokban megérkezett az eredmény. A 24.hu brüsszeli forrása szerint a teljes intézményrendszer közbeszerzési ellenőrzési rendszere hármas osztályzatot kapott a négyfokozatú skálán: ez éppen csak nem az adható legrosszabb értékelés. Ez azt jelenti, hogy nagy hibákkal, éppen csak működik a rendszer. Magyarország általában kettes fokozatot szokott kapni.

Ennek fényében az Európai Bizottság az uniós támogatások egy részének megvonását, 10 százalék átalánykorrekciót javasol. Becsülések szerint ez legalább 100-150 milliárd forint elbukását jelenti.

Bugatti legóból

Publikálás dátuma
2018.06.04. 07:28
A szerelés napokig tarthat. Forrás: LEGO.COM

A felnőttek játéka lesz a 3599 darabból álló, 127 ezer forintba kerülő Chiron modell. Az 1:8 méretarányú, 16 éves életkortól ajánlott új autómodell bonyolult részlete közé tartozik az aktív hátsó szárnnyal rendelkező aerodinamikus karosszéria, a küllős kerekek alacsony profilú gumikkal, és a részletgazdag W16 motor mozgó dugattyúkkal. A pilótafülkében található a nyolcfokozatú sebességváltó és az ikonikus Bugatti emblémával ellátott kormánykerék is.

Minden egyes modell egyedi gyártási számmal rendelkezik, segítségével a lego.com/technic oldalon különleges tartalmakhoz lehet hozzáférni. A szett továbbá tartalmaz egy sebességkulcsot, amellyel a hátsó légterelő mozgatható, a maximális sebesség elérésének érdekében. Egy matrica szett segítségével az apró részletek is kidolgozhatók, hogy a sportautó teljesen hitelessé váljon.

Júliustól jön az online számlázás

B. M.
Publikálás dátuma
2018.06.04. 07:24
FOTÓ: Shutterstock

Megjelent az online számlázás végrehajtási szabályait tartalmazó rendeletmódosítás - jelentette be a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tárca emlékeztet arra, hogy július 1-jétől kötelező a számlázóprogramok online bekötése az adóhivatalhoz, a legalább 100 ezer forintot elérő áfa összeget tartalmazó számlákról adatot kell szolgáltatni a hivatal számára. A számlát kiállító vállalkozónál az adatszolgáltatást a program automatikusan végzi el, ez a vállalkozónak semmilyen többletmunkát nem jelent. Az online számlázás a csalárd cégek kiszűrésével nemcsak a tisztességes vállalkozókat és az államkassza bevételét védi, hanem jelentősen csökkenti a vállalkozások adminisztrációs terheit is. A rendeletmódosítás - az Európai Bizottság jóváhagyását követően - megjelent a Magyar Közlönyben.

A kézi számlák adatait is továbbítani kell, de azt ajánlják, hogy az érintettek álljanak át a kézzel kiállított számla helyett a számlázóprogram használatára. Arra is felhívták a figyelmet, hogy ha a kézi számlában szereplő áfa összege legalább félmillió forint, akkor legkésőbb a kiállítás utáni napon, ha ennél kevesebb az áfa összege, akkor pedig a számla kiállításától számított öt napon belül kell az adatokat rögzíteni az adózónak egy erre a célra létrehozott weboldalon. Az online számlázás a számla kiállítójánál ugyanis kiváltja a belföldi összesítő jelentést, sőt a vállalkozások adatszolgáltatással érintett számlái is lekérdezhetőek lesznek.

A kézi számlák adatait is továbbítani kell, de mivel ezt a műveletet értelemszerűen nem egy program végzi el, érdemes az érintetteknek átállni a kézzel kiállított számla helyett a számlázóprogram használatára. Ha a kézi számlában szereplő áfa összege legalább félmillió forint, akkor legkésőbb a kiállítás utáni napon, ha ennél kevesebb az áfa összege, akkor pedig a számla kiállításától számított öt napon belül kell az adatokat rögzíteni az adózónak egy erre a célra létrehozott weboldalon. A számlázóprogramok adóhivatali bekötésével évi 50 ezermilliárd forint összegű számlaforgalom válik láthatóvá és követhetővé a Nemzeti Adó- és Vámhivatal számára - mondta 2017-ben Tállai András, a NAV akkori vezetője.